PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : boşanmak,anne baba olmama sorumluluğunu sona erdirmiyor..


..::duyguseli::..
12-22-2008, 21:03
Birçok karı-koca boşanma sonunda 'eş rolü' ile birlikte 'anne-baba'lık sorumluluğunun da bittiğini sanıyor. Oysa, boşanma süreci ve sonrası, çocukların anne-babalarına en çok ihtiyaç duydukları dönemi oluşturuyor.




Evlenmek kolay olmadığı gibi boşanmak da kolay değil. Eğer ortada çocuk varsa anne ve babaların 'eş rolü'nü bitirmek anlamına gelen boşanmayla 'ebeveyn' olma sorumluluklarından kurtulma gibi bir şansları yok... Bazı anne-babaların bu önemli hususu göz ardı edebildiğini söyleyen Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi uzmanlarından Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş, boşanmalar sonrasında hangi tarafta kalırsa kalsın çocukların diğerini özlediğini, kendisini güvensiz ve sevgisiz hissettiğini belirtti.

Boşanma ve ardındaki süreçten en çok çocuklar etkileniyor. Ölüm, hastalık, göç, hapishane süreci gibi uzun süreli ayrılıklar sebebiyle bilinen şeklinden farklılaşmış aileler, parçalanmış aile olarak adlandırılıyor. Bu yüzden çocuklar da ölüm ve geçici ayrılıkları genellikle daha az sarsıntıyla atlatabiliyor. Ancak, boşanmaya daha büyük tepki veriyor. Yaşı kaç olursa olsun çocuklar anne ve babasını birlikte görememekten duygusal olarak olumsuz etkileniyor ve anne-babayı bir arada görme hayalini hiç kaybetmiyor. Hande Ertaş, parçalanmış ailede otorite boşluğu oluştuğunu, bu yüzden anne veya babanın çocuk üzerindeki kontrolünün ya çok azaldığını ya da çok arttığını vurguluyor.

Boşanmalar sonrasında çocukların diğer tarafı özlediğini, onun yokluğunu hissettiğini, kendisini güvensiz ve sevgisiz gördüğünü anlatan Ertaş, "Bu dönemlerde çocuklara ebeveynler de fazla yardımcı olamıyor. Sonuçta çocukların psikolojik problemler yaşamalarına sebep olan anormallikler oluşuyor." diyor.

Bu süreçte duygusal ihmale uğrayan çocuğun çeşitli psikiyatrik sıkıntılar yaşadığına işaret eden Ertaş, hayat kalitesinde bozulma oluşan bu çocukların ileri süreçte kişilik bozukluklarına gidebilecek zararlar gördüğüne dikkat çekiyor. Boşanma sonrası süreçte ayrılmanın oluşturacağı hasarları en aza indirmenin öncelikle boşanma kararının verilmesi ile başlaması gerektiğini bildiren Psikolog Ertaş'a göre anne ve baba ortak karar aldıklarını çocuğa birlikte ifade etmeli. Boşanmanın ne anlama geldiği, anne-baba rolünün devam etmekte olduğu, doğru bir üslupla izah edilmeli. Bu boşanmanın çocuğa karşı sevgisizlikten ya da çocuğun herhangi bir davranışından kaynaklanmayan bir durum olduğu, yaşına uygun bir dille anlatılmalı. Boşanma sonrasında eski eşlerin ebeveyn rollerini sürdürebilme ve işbirliğinde olabilmelerinin önemine işaret eden Ertaş, "Boşanma sonrası çocuklarının yanında suçlayıcı tavırlardan kaçınılmalı." diye konuştu.