PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Grip salgını geliyor!


*fanii*
12-04-2007, 11:07
Grip salgını Türkiye'nin de kapısına dayandı. Peki nasıl korunacağız ?

Global ısınmanın etkisi ile Mart ayına kadar etkilerini gösteren grip salgınları her an kapımızda. Gripten korunmanın en etkili yolu ise aşılanma...

Grip, ağırlıklı olarak kış ve ilkbahar aylarında görülür, ancak son dönemlerde küresel ısınmanın etkisi ile mevsim değişimlerinden dolayı görülme aylarında değişim izlenmiştir.

Burun, bronşlar ve akciğerden oluşan solunum sisteminde meydana gelen viral bir enfeksiyon olan grip, yıllardır en hızlı yayılan hastalıktır ve doğru önlem alınmadığı zamanlarda ciddi-ölümcül salgınlara yol açar.

Grip Doğru Tedavi Edilmezse...

Grip doğru tedavi edilmediği takdirde zatürree, kronik bronşitte akut alevlenme, kalp tabakaları iltihabı, orta kulak iltihabı, kas dokusu iltihabı, astımda kötüleşme ve hatta menenjit gibi ciddi ve ölümle sonuçlanabilecek komplikasyonlara sebep olabilir.

Zatürree ve gribe bağlı ölüm riski 45 yaş üstünde ve kronik rahatsızlığı olan hastalarda, normal hastalara göre 202 kat daha fazladır. Astım ve kronik akciğer hastalarında gribin tedavi edilmemesi durumunda hastalıkların alevlenme riski yüzde 100’e varmaktadır.

Grip ile ilişkili rahatsızlıklara bağlı olarak hastaneye yatırılan hastaların yüzde 8’i ise hayatını kaybetmektedir.

Türkiye'de grip aşısı uygulamasının, olması gerekenin çok altında seyrettiğini belirten İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, "Örneğin Avrupa ülkeleri genelinde 65 yaş üzerindeki kesimde yüzde 68 olan aşılanma oranı, ülkemizde ancak yüzde 11 kadardır.

Toplum genelinde ise yurttaşlarımızın sadece yüzde 3,3 ünün aşılandıkları görülmektedir; bu oran Fransa da yüzde 24 dür.

Grip aktivitesinin ileri tarihlere kayması nedeniyle, son üç yıldır, İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuarında yapılan incelemelerde grip olgularının Ocak-Nisan aylarında yoğunluk kazandığı görülmektedir ve bu nedenle grip aşısı uygulamasının Mart ayına kadar yayılması uygun olacaktır" dedi.

Risk Grupları Dikkatli Olmalı!

Ayrıca uzmanlar, hızla yayılan bu virüse karşı en iyi korunma yönteminin grip aşısı olduğunu hatırlatıyor. Özellikle risk grubuna giren hastaların grip aşısı olmasının gerekliliğini vurgulayan uzmanlar, gripte tedavi seçeneklerinin kısıtlı olması, aşılamanın ilk basamakta enfeksiyonu önleyebiliyor olması ve aşının etkinliğinin yüzde 70-90 oranında olmasının grip aşısının önemini ortaya koyduğunu belirtiyor.

Grip aşısı, tüm Sosyal Güvenlik Kurumları (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve Yeşil Kart gibi) tarafından, risk grupları için “Geri Ödeme” kapsamında sayılıyor. 2007 yılı Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında aşağıdaki kişilerde aşının bedeli yılda bir defa olmak üzere kurum tarafından ödeniyor.

• 65 yaş ve üzerindekiler
• Bakımevleri ve huzurevlerinde kalan yaşlılar
• Astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar
• Diabetes Mellitus dahil herhangi bir kronik ****bolik hastalığı, renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immun yetmezliği olan erişkin ve çocuklar
• 6 ay -18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adolesanlar
• Hastalıklarını belirten heyet raporuna istinaden, tüm hekimlerce reçete edildiğinde kurumlar tarafından ödenmektedir.

Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=310379)