PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 21. yüzyılın Mesnevihanları!


kelebek35
12-15-2008, 11:03
Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2000 yılında başlattığı Mesnevî derslerinin 9. yılına girmesi vesilesiyle bu akşam özel bir program yapılacak.http://www.habervaktim.com/resim/resim46665_2.jpg (http://www.habervaktim.com/yonlendir.php?id=7)Saat 18.30'da Vakıflar Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilecek toplantıda Mesnevî derslerinin dokuzuncu yıl açılış dersi verilecek ve mesnevihanlık sıfatını hak edenlere beratları takdim edilecek.

Mevlana'nın 8 asır önce yazdığı "Mesnevî", yüzyıllar boyunca en çok okunan eserlerden biri oldu. Yahya Kemal medeniyetimizi basit bir ifadeyle anlatmak istediğinde, "medeniyetimiz Mesnevî ve pilav medeniyeti idi" der. Mesnevî elbette bu medeniyetin temellerinden biridir. Onun işaret ettiği esas temel dikkate alınırsa, Mesnevî her devirde okunup ders alınacak bir eserdir. Nitekim Mesnevî, yüzyıllar boyunca Mevlevihanelerde, camilerde ve sohbet mekanlarında okunmuş ve şerh edilmiştir.

20. Yüzyılın başında da yalnız Türkiye sınırları içinde değil, Mevlevihane bulunan yerlerde Mesnevî bu şekilde okunuyor, böylece halkın yararlanması sağlanıyordu. "Mesnevihanlık" mevleviliğin önemli payelerinden biri idi. Bildiğimiz kadarıyla son icazetli mesnevihan, 1951'de vefat eden "Tahirülmevlevi", Tahir Olgun idi. O da, talebesi Şefik Can'a kendisinden sonra Mesnevî okutması için cevaz vermişti. Geleneksel mesnevihanlık böylece 20. Yüzyılın sonunda tarihe karışmış görünüyordu. İşte tam bu sırada, 2000 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği'nde pazartesi akşamları Mesnevî okunmaya başlandı. Şu anda dersler Tahirülmevlevi'nin Şerh-i Mesnevi'sine göre 11.314, Türkiye'de son yayınlanan Farsça metin ve çevirilere göre 3. defter, 3657. beyte ulaştı.

Bu sene dokuzuncu yıl, Mesnevî nehri akmaya devam ediyor, istifade etmek isteyenler de bundan faydalanıyor. Türkiye Yazarlar Birliği, 9. Yılında Mesnevî derslerini sürdüren, en az beş yıl ders veren hocaların bu emeklerinin tesmiyesine karar verdi. Bu hocalarımız, sekiz yıl içinde ortaya koydukları istikrarlı tutumla "mesnevihan"lık sıfatını hak ettiler. İşte, beş hocamıza "mesnevihanlık" beratı vermek üzere 15 Aralık Pazartesi akşamı (bu akşam) saat 18.30'da Vakıflar Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda bir toplantı düzenlenecek ve 9. Yıl açılış dersi yapılacak.

Beratları verilecek olan 21. yüzyıl Mesnevihanları şunlar;

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu

Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu

Prof. Dr. Mustafa Aşkar

Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç

Doç. Dr. Derya Örs

habervaktim