PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hem cebiniz hem sağlığınız için gerekli


kelebek35
12-15-2008, 10:53
Uzmanlar sağlıklı yaşam için doğal içecek tüketilmesinin önemine dikkati çekiyor.

Tüketicilerin bir bardağının maliyeti 10 YKr olan portakal suyu ile bir litresi 40 YKr olan süt yerine, ortalama 2-3 katı yüksek fiyattan satılan asitli içecekleri tercih etmesi üreticileri zor durumda bırakırken, uzmanlar sağlıklı yaşam için doğal içecek tüketilmesinin önemine dikkati çekiyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, genellikle ilkbaharda sütün çoğalmasıyla fiyatlar düşerken bu yıl talebin az olması nedeniyle kış aylarında düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yılın bu aylarında sütün litresi üreticilerde 60 YKr'ye satılırken, bu yıl 40 YKr'ye satılmasına rağmen vatandaşlar tarafından fazla tercih edilmiyor.

Bir bardağı 10 YKr'ye mal olan portakal suyu yerine de asitli içeceklerin daha fazla tüketilmesi üreticileri zor durumda bırakırken, uzmanlar ise sağlıklı yaşam için portakal suyu ile sütün daha fazla tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın önemli narenciye üretim merkezlerinden biri olan Akdeniz Bölgesi'nde bile vatandaşların kendi ürünleri yerine asitli içecekleri tükettiğini belirterek, bu alışkanlığın değiştirilerek doğal içeceklere olan ilginin artırılması gerektiğini bildirdi.
Ergezer, şunları söyledi:

''Bölge olarak önemli narenciye üretim merkezlerinden biriyiz ama kendi ürünümüze yeteri kadar sahip çıkamıyoruz. Bugün çoğu kurumda misafirlere çay veya asitli içecekler ikram ediliyor. Bunu yaparak ürünümüze sahip çıkmadığımız gibi ekonomik olarak da kaybımız oluyor. Bir bardak çay bile 14 YKr'ye mal olurken 10 YKr'lik taze meyve suyuna sırt çevirmeyi anlamak mümkün değil.

Oda olarak tüm misafirlerimize portakal suyu ikram ediyoruz. Bunun yaygınlaşması için de Tarsus'taki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına dakikada 38 adet portakalın suyunu sıkabilen makineden hediye etmeyi planlıyoruz. Şu an makinenin maliyeti 2 ile 2,5 bin YTL arasında. Eğer bize destek verilirse toplu alım yaparak bu maliyet daha da aşağılara çekilebilir. Bu sayede vatandaşların vitamini bol doğal bir içecek tüketmelerini sağlamamızın yanında üreticilere de destek vermiş olacağız.''

Ergezer, okul kantini işletmecilerinin de bu makineden alarak öğrencilere portakal suyu tüketimi alışkanlığı kazandırmaları gerektiğini belirterek, ''kaymakamlıklardan tüm kantinlere portakal sıkma makinesi bulundurma zorunluluğu getirmesini'' istedi.

''SÜT DE İLGİ GÖRMÜYOR''

Adana'nın İmamoğlu ilçesinde mandıra işletmeciliği yapan Zeynel Kültüroğlu da, süt fiyatlarının geçtiğimiz yıllara göre ilk kez bu kadar düştüğünü belirterek, buna rağmen gereken ilgiyi görmediğini söyledi.

Genellikle ilkbahar aylarında fiyatların düştüğünü ifade eden Kültüroğlu, ''22 yıldır mandıra işletmeciliği yapıyorum. Bu yıl ilk kez kış aylarında fiyat 40 YKr'ye kadar düştü. Buna rağmen tüketimde herhangi bir değişiklik yok. Vatandaşların içecek tüketiminde çay ve kolaya ağırlık vermesi ürünümüzün satışı için uygun pazarın oluşmasında sıkıntı yaratıyor'' dedi.

''DOĞAL İÇECEKLERİ TERCİH EDİN''

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı ise besin değeri olmayan, kafein içeren asitli içecekler yerine doğal içeceklerin tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Portakal suyunun antioksidan ve bol c vitamini içeriği nedeniyle sağlıklı yaşam için tercih edilen içeceklerden biri olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Besin değeri olmayan içecekler yerine kalsiyum ve protein oranı yüksek süt ile c vitamini deposu portakal suyu tüketilmeli. Çünkü portakal suyu c vitamini aşısından zengin sütün de çok sayıda faydası var. Sütün kalsiyum ve protein oranı çok yüksek olduğu gibi, d vitamini içeriğiyle de kemik sağlığı için önemli. Bu faydaları göz önünde bulundurulduğunda asitli içecekler yerine doğal içecekleri tüketilmeli.''

(AA)