PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Diyabetlilere beslenme uyarısı


Hasret
12-12-2008, 15:52
Diyabet ilaç kullanmadan da kontrol altına alınabilir.

Diyabet hastalarının tedavisinde çok önemli bir yer tutan doğru besin seçimi ile ilgili bilgi veren diyetisyen Gülşah Esensoy, hastalığın ilaç kullanmadan da kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Dünyadaki en yaygın hastalıklardan biri olan diyabetle ilgili yapılan çalışmalar, Türkiye'de 6 milyon diyabet hastası olduğunu ve her yıl 250 binden fazla yeni diyabet vakasının eklendiğini ortaya koyuyor. Diyabet hastalarının en çok sıkıntı çektiği konuların başında ise beslenme geliyor. Diyabet hastalarının tedavisinde çok önemli bir yer tutan doğru besin seçimi ile ilgili bilgi veren diyetisyen Gülşah Esensoy, diyabet hastalarının beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini, bu şekilde çoğu zaman ilaç kullanımına gerek kalmadan hastalığın kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Diyabette tıbbi beslenme tedavisinin önemine değinen Esensoy, "Düşük kan şekeri (hipoglisemi) ve yüksek kan şekeri (hiperglisemi), diyabetli bireyler üzerinde tahrip edici özelliklere sahiptir. Bu tahribin azaltılması için tıbbi beslenme tedavi planı uygulanmalıdır. Bu şekilde glisemik kontrol sağlanır ve kardiyovasküler hastalık riski azaltılmış olur" dedi.

Esensoy, diyabetle barışık yaşamanın altın kurallarını ise; öğün atlamamaya dikkat etmek, daha az yağlı beslenmek, sebze ve meyve gibi lifli besinler tüketmek, tuz alımını azaltmak ve yapay tatlandırıcılar kullanmamak olarak sıraladı.
Diyetisyen Gülşah Esensoy, diyabetli hastaların özellikle hamur işlerinden, yağda kızartılmış veya kavrulmuş ve sos ilave edilmiş yiyeceklerden, kuruyemişlerden, tüm yağlı besinlerden, içeriği bilinmeyen hazır besinlerden, şeker, şekerli besinler ve tatlı besinler ile diyet ve light ürünlerden de kesinlikle uzak durmaları gerektiğini söyledi.
Üzerinde 'diyet' veya 'light' yazan ürünlerin temelde düşük kalorili olduğunu ve sıklıkla diyabetik ürünlerle karıştırıldığını söyleyen Esensoy, "Genellikle bu tür besinler glikoz veya şeker içerebilir, dolayısıyla bu tip ürünlerin içerikleri iyice okunmalıdır, 'diyabetiktir' ibaresi olan ürünler tercih edilmelidir" diye konuştu.


(İHA)

Kasim_55
01-04-2009, 02:30
Tesekkurler