PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lübnan' da Abdülhamit Rüzgarı


ALONE53
12-08-2008, 20:38
Abdulhamit`in Trablus`a gonderdigi saat kulesinin levhalari da 130 yil sonra yeniden yapilarak sehir belediyesine hediye edildi.






http://img219.imageshack.us/img219/4985/n6008714916583676982200zj1.jpg (http://imageshack.us)






Lubnan`in kuzeyinde bulunan Trablus sehrinde, El Tel Meydani`nin isminin Sultan Abdulhamit olarak degistirilmesi ve Sultan Abdulhamit`in tahta cikisinin 25. yili dolayisiyla sehre hediye ettigi saat kulesinin levhalarinin Turkiye`de yapilarak sehre hediye edilmesi dolayisiyla toren duzenlendi.

Trablus Belediyesi`nin duzenledigi ilk torende, Turkiye`nin Lubnan Buyukelcisi Irfan Acar ve Trablus ile kardes sehir olan Eminonu`nun Belediye Baskani Nevzat Er, Lubnanli yetkililerle birlikte, adi Sultan Abdulhamit olarak degistirilen meydanin tabelasinin acilisini yapti.


Daha sonra Trablus`un en islek belediye meydaninda bulunan alanda, Sultan Abdulhamit`in, tahta cikisinin 25. yilinda Trablus halkinin gosterdigi destek nedeniyle hediye ettigi saat kulesinin levhalarinin yerlerine takilmasiyla ilgili toren duzenlendi.


Torende konusan Buyukelci Acar, tarihi degerlere sayginin cagin geregi oldugunu belirterek sunlari soyledi.

“Trablus`taki tarihi eserlerin korunmasi calismalarini kutluyorum. Turkiye ile Lubnan bu vesileyle dostluk iliskilerini daha da guclendirmistir. Saat kulesinin uzerinde bulunan levhalar, orijinaline uygun olarak Gazi universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi`nde Turk Isbirligi ve Kalkinma Idaresi tarafindan yeniden yaptirilarak Trablus`a hediye edilmistir. Iki ulke arasindaki isbirligi bununla sinirli degildir. Turkiye Vakiflar Genel Mudurlugu`nden bir heyet de Trablus`ta bulunmaktadir, yeni isbirligi olanaklarini arastirmaktadir.“ Trablus Belediye Baskani Resit Cemali de yaptigi konusmada, bu torenin iki ulke arasindaki iliskilerin guclendirilmesi icin cok onemli bir adim oldugunu belirtti.

Konusmalardan sonra, saat kulesine yeni levhalarin yerlestirilmesiyle ilgili plaketin acilisi yapildi. Ardindan isiklandirilan saat kulesi etrafinda havai fisek gosterisi yapildi.

Torene katilmak uzere Trablus`a gelen Gaziantep Buyuksehir Belediyesi Halk Oyunlari Ekibi de gerek toren alaninda, gerekse gittigi diger yerlerde yaptigi gosterilerde buyuk ilgi gordu. Lubnanlilar, halk oyunlari ekibinin oyunlarini coskuyla alkisladi.



milliyet

27.04.2006

FarukARSLAN.
12-09-2008, 01:54
Lubnan`in kuzeyinde bulunan Trablus sehrinde, El Tel Meydani`nin isminin Sultan Abdulhamit olarak degistirilmesi ve Sultan Abdulhamit`in tahta cikisinin 25. yili dolayisiyla sehre hediye ettigi saat kulesinin levhalarinin Turkiye`de yapilarak sehre hediye edilmesi dolayisiyla toren duzenlendi.

Sevinmek yerine içimi burkan bir olay... Sultan'ın kendi torunlarının yaşadığı bu ülkede, Türkiye'de böyle bir yere isim verilmiyorken, hatta zamanın en büyük olaylarından birini hemde kendi hazinesinden karşılayarak ''Hamidiye Etfal Hastanesi''ni, zamanın hasta, bakımsız, akir-fukara çocuklarını gözetmek için yaptırdığı belki de asrın en büyük ihtiyatlığını göstermesine karşılık 'BİZİM' Onun hakkını yiyip günümüzde oranın adını 'Şişli Etfal Hastanesi' diye anmamız gibi neredeyse ihanet boyutuna varan uygulamalarımız gibi...

Affet bizi ey koca sultan...

Affet..