PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kurban usulsüzlüklerine bin 500 YTL ceza


..::duyguseli::..
12-07-2008, 15:56
Kurbanda usule uymayanlara 114 ila bin 500 YTL arasında para cezası


http://www.habervaktim.com/resim/resim45420_2.jpg



Kayseri'de kurbanlık hayvana kötü muamelede bulunanlara, uygunsuz yerde kurban kesenlere ve atıklarla çevreyi kirletenlere 114 YTL ile bin 500 YTL arasında değişen oranlarda para cezası uygulanacak.

Kentte Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların nerelerde ve ne şekilde kesilecekleri, ortaya çıkacak atıkların bertarafına ilişkin illerde bazı tedbirler alındı. Valilik bünyesinde oluşturulan ve Belediye, Müftülük, İl Sağlık, İl Tarım, İl Çevre ve Orman Müdürlükleri temsilcilerinin yer aldığı Kurban Hizmetleri Kurulu, uyulacak kuralları ve alınması gereken tedbirleri karara bağladı. Komisyonların aldıkları kararlara göre, kurban satış ve kesim yerleri, belediyelerin belirleyeceği yerlerde yapılacak. Umuma açık yerlerde, yol, cadde, sokak, kaldırım ve parklarda kesim yapılmayacak. Vatandaşlar, atıkların bertarafı için gerekli tedbirleri almak şartıyla kurbanını bağ veya evinin bahçesinde kesebilecek. Kurban atıklarının çöp varillerine atılmasına, kanalizasyon kanallarına dökülmesine, sokak hayvanlarının yemesi için açıkta bırakılmasına izin verilmeyecek. Kurallara uymayanlara para cezası Çevre Kanunu'nun 8. maddesinde yer alan "Her türlü atık ve artığı çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır" hükmüne ve Kabahatler Kanunu'na aykırı hareket edenler, 62 YTL ile 114 YTL arasında para cezası ile cezalandırılacak. Hayvanları Koruma Kanunu'nun 12. maddesinde belirtilen "Hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır" hükmüne uymayanlara da bin 500 YTL ceza verilecek.

Çevre ve Orman Müdürü Melahat Özoğlu, Bakanlıklararası Kurban Hizmetleri Kurulu tarafından belirlenen esasların dışına çıkanlara 2872 Sayılı Çevre ve Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde 114 YTL ile bin 500 YTL arasında cezai müeyyide uygulanacağını belirtti. Özoğlu, kurbanı usulüne uygun kesmeyenler hakkında para cezasıyla birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet edileceğini bildirdi.



habervaktim