PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Diyet nasıl yapılır ezberimizi bozan diyet


Hasret
12-04-2008, 14:41
http://www.mailce.com/wp-content/uploads/diyet.jpg
Bu kritere uyuyorsa diyet yaparken istediğinizi yiyebilirsiniz.
Bir kibrit kutusu beyaz peynir, diyet literatürlerine girdi gireli zayıflamak isteyenlerin ilk yaptığı iş peynirden uzaklaşmak oluyor. Oysa son dönem çalışmaları kalsiyumun yağ yakıcı ve kilo verme özelliğini ortaya koyuyor.

Bunun anlamı tükettiğiniz gıda, bol miktarda kalsiyum içeriyorsa yağ ve kalori korkusu taşımanıza gerek kalmadığıdır. Süt ve süt ürünleri içeriğindeki yüksek yağ oranından ötürü diyetlerde kısıtlamaya uğrar. Son dönem çalışmaları kalsiyumun yağ yakıcı ve kilo vermeye yardımcı özelliğini ortaya koyuyor.

Bunun anlamı da tükettiğiniz gıda, bol miktarda kalsiyum içeriyorsa yağ ve kalori korkusu taşımanıza gerek kalmadığıdır. Tüketilen besinlerin içeriğinde yüksek kalsiyum oranının kilo verdirici etkisini ortaya koyan son dönem araştırmaların dayanağını kalsiyum oranı arttıkça o oranda yağın emilmeden ve cilt altına ulaşamadan dışarı atılacağı oluşturuyor. Aynı zamanda kalsiyumun ****bolizma üzerinde yağ hücreleri içindeki yağ yakıcıları kontrol etmek gibi bir önem taşıyor.
DİYETTE SÜTE AĞIRLIK VERİN

Kalsiyum diyet sırasında normalde düşen ****bolizma hızını aynı seviyede tutmak ve yağ yakımını hızlandırmak gibi bir etkiye de sahip olduğunu savunan araştırmacılar süt ve süt ürünlerinin diyetlerde ağırlıklı yer almasını öneriyor.

NE KADAR TÜKETMELİ?

Kalsiyumun zayıflama üzerindeki etkisi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Ancak burada önemle altının çizilmesi gereken iki konu vardır ki bunlardan ilki kişilerin günlük ihtiyacı olan kalsiyum miktarını geçmemeleridir. Kalsiyum tüketimi kişiden kişiye değişir. Yetişkinlerde günlük tüketilmesi gereken kalsiyum miktarı günde 1000- 1500 mg civarında olup bu miktarı geçmemek gerekir.

YAĞ ORANI DÜŞÜK OLMALI

Diğeri ise kişilerin günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasının kemikler üzerindeki önemidir. Sağlıklı zayıflama ve diyet programları içersinde tercih edilen de kalsiyumun kişilerin ihtiyacı olan günlük oranda karşılanması ve aşırı yağ içeren besinlerin kalsiyum oranı yüksek olmasa da sınırlandırılması bunun yerine yağ içeriği düşük kalsiyum oranı yüksek besinlerin tercih edilmesidir.

Örneğin 1 dilim (koyun sütünden) beyaz peynir 100- 150 mg arası kalsiyum içerirken 6 gr yağ ihtiva etmektedir. Bununla birlikte en yağlı peynir olan kaşar peynir de 210 mg kalsiyum bulunuyor ve yağ oranı da 10 gr.

EN YÜKSEK ORAN

Süt en zengin kalsiyum kaynaklarından biridir. Örneğin 1 bardak sütün bulundurduğu kalsiyumu alabilmek için 12 adet yumurta yemek gerekir ki bu da sağlıklı bir durum değildir. Taze meyve sebze ve tahıl ürünleri de kalsiyum açısından zengin kaynaklardır.

EN SAĞLIKLI KAYNAKLAR

Hayvansal besinler, tuz, şeker ve kafeinin fazla yer almadığı diyetler kalsiyumu tutmanızı sağlayacaktır. Hayvansal protein kalsiyumu idrar yoluyla atacaktır bu nedenle sebzeden gelen kalsiyumun vücutta tutulma oranı yüksektir.

YAŞLARA GÖRE MiKTARLAR

Yaş gruplarına göre günlük tüketilmesi gereken kalsiyum miktarı ortalama;

Yetişkinlerde 600 mg n Yaşlılarda 700 mg.

Gençlerde ise 800-1000 mg arasındadır.

Tükettiğiniz besinlerin ne kadar kalsiyum içerdiğine gelince;

300 ml. yağsız süt 360 mg kalsiyum

150 gr. az yağlı yoğurt 280mg. kalsiyum, 75 gr. çedar peyniri 900mg. kalsiyum içeriyor.

25 gr badem 60 mg kalsiyum ,25 gr fındık 50 mg kalsiyum içerir.

1posiyon yoğurt yediğinizde alacağınız kalsiyum miktarı 400 mg. civarında.

D VİTAMİNİ ŞART

Kemik gelişimi ve sağlığı için kalsiyumun olmazsa olmazımız olduğu herkesin bildiği bir gerçektir. 35 yaşından sonra kemik kütlesinde kayıp başlar bu nedenle ileriki yaşlarda güçlü ve sağlıklı kemikler için yeterli kalsiyumun sağlanması gerekir. Kalsiyumdan en iyi biçimde faydalanmak için D vitamininden yardım almak gerekir çünkü vitamin D kalsiyumun bağırsaktan emilimine katkı sağlar. C vitamini ise kemik hücrelerinin gelişimini destekler.

KALSİYUM DÜŞMANLARI

Sigara, kafein ve şeker üçlüsü kalsiyumun düşmanlarının başında yer alır. Şeker bağırsaklarda ki kalsiyum emilimini önler. Kafein ve sigara kalsiyum atılımına ve tüketimine neden olur.

Bununla birlikte kalsiyum düşmanları;

Hayvansal protein
Tuz
Alkol
Antibiyotikler
Tiroid hormonu ilaçları

Dr. İsmail Ağar / Bugün



kaynak samanyoluhaber.com

morciii
12-04-2008, 18:44
sağol canım diyet yapcak olduğum vakit dikkate alırım...

Kasim_55
01-04-2009, 02:30
Tesekkurler