PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sofranızdan turpu eksik etmeyin


Hasret
12-03-2008, 14:52
Vücuda başka yararlarının
yanı sıra özellikle "karaciğerin dostu" olarak bilinen turpun, bol vitamini
nedeniyle kış aylarında sofralardan eksik edilmemesi gerektiği belirtildi.
Türkiye’nin turp üretiminin yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin
Kadirli ilçesinde hasat başladı. Yıllık 25 ton üretim gerçekleşen ve ilçe
ekonomisine 15 milyon YTL katkı sağlayan turp, bu yıl da üreticilerin yüzünü
güldürmeye devam ediyor.
Özellikle havaların yağışlı gitmesinin üreticileri daha da mutlu ettiğine
değinen Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, sabahın ilk ışıklarıyla soğuk havaya rağmen tarlada başlayan turpun
zahmetli yolculuğunun şehir merkezinden geçen Savrun Çayı üzerine kurulu
havuzlarda yıkanıp paketlenmesi ile devam ettiğini belirtti.
İspir, adına her yıl uluslararası festival düzenlenerek ağalık seçimi
yapılan turpun ortalama 5 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, "havaların
son günlerde yağışlı gitmesi nedeniyle fiyat olarak sezona iyi başladı. Bu yıl 35
bin dekar alana ekimi yapılan turpun kilosu 25 ile 30 YKr’den alıcı buluyor.
Piyasada ise 50 YKr’den satılıyor. Kadirli ekonomisi için çok büyük katkısı var"
dedi.
Kadirli İlçe Tarım Müdürü Fatin Rüştü Özeser de vitamin yönünden çok
zengin olan turpun böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük,
karaciğer ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiğini vurguladı.
Turpun içerisinde C, B1, B2 vitaminleri, şekerler, nişasta, hardal yağı
ve askorbik asidin bulunduğuna değinen Özeser, şunları kaydetti:
"İster yeşil salataya süs olarak, isterseniz rendelenmiş olarak
yiyebilirsiniz. Özellikle kış aylarında turpu sofranızdan eksik etmeyin. Her gün
içilen 1 kahve fincan turp suyu karaciğeri güçlendirip safra kesesindeki taşları
eritiyor. Ayrıca, soğuk algınlığı sebebiyle ortaya çıkan inatçı öksürükte 1 tatlı
kaşığı turp suyu içmek, öksürük şurubu kadar etkili. Turp, böbreklerdeki
mikropları öldürür, kum taşlarının dökülmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda
kabızlığı giderip, diş etlerini kuvvetlendirir."
Özeser, Türkiye genelinde bilinen 10 türü bulunan ve anavatanı Akdeniz
Bölgesi olan turpun "Japon", "kırmızı", "siyah" ve "beyaz" olmak üzere
dört çeşidinin Kadirli’de yetiştirildiğini söyledi.
Özsezer, turpun çiğ köfte ve pilav gibi yemeklerin yanında sofraların
vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.
Her yıl turpun para etmesinin festivalde ağalık seçimlerini
kızıştırdığını anlatan Kadirli Belediye Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise, "2007
yılında ’Turp Ağalığı’, turpun para etmemesi nedeniyle 5 bin YTL’ye giderken, bu
yıl ’Turp Ağalığı’ için 20 bin YTL ödendi. Buradan elde edilen gelir bir sonraki
turp festivalinde değerlendirilecek" diye konuştu.

Milliyet

DİGİMAX
12-03-2008, 17:23
bencede...:D

MetinCeylan
12-03-2008, 22:22
eksik degil zaten:)

kont
12-30-2009, 17:35
desenize turp yersek 'turp gibi' oluruz :D. teşekkürler

basarioykusu
06-01-2021, 14:37
her zaman vardır