PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ergenekon davası ciddiye alınmalı


kelebek35
11-28-2008, 09:46
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Hannes Swoboda, Ergenekon davasının ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Askerin bu züreçte zarar göreceği eleştirilerine katılmayan Swoboda, aksine dava sonucunda orduya güvenin artacağını savundu
Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) yönelik eleştirilerde bulunan AP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi, 'terör örgütü ile bağlantınızı kesin' çağrısı yaptı. "Hem dağda hem Parlamento'da olamazsınız." diyen Avrupalı Sosyalist parlamenter, hiç bir ülkenin böyle bir durumu kabul edemeyeceğini vurguladı. Zaman'a özel açıklamalarda bulunan Swoboda, DTP'ye açılan kapatma davası konusunda ise öneri getirdi: "Kapatma yerine terör örgütü ile işbirliği yapmakla suçlanan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılarak, mahkemeye çıkarılabilir."
AK Parti'ye yönelik eleştirilerde bulunan Hannes Swoboda, hükümetten AB reformları konusunda daha fazlasını beklediklerini söyledi. Swoboda, Anayasa reformunun yapılamamasını ise büyük hayal kırıklığı olarak değerlendirdi. CHP'nin yaptığı açılımlarla ilgili olarak umutlu olduğunu aktaran Avrupalı parlamenter, sosyal demokrat ve laik çizgide siyaset yaparken aynı zamanda dinî inançlara saygılı da olunabileceğini kaydetti.
Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı ve AP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Hannes Swoboda, Demokratik Toplum Partisi'ni (DTP) eleştirerek, 'Hem dağda hem Parlamento'da olamazsınız.' ifadelerini kullandı. Swoboda, hiçbir ülkede böyle bir durumun kabul edilemeyeceğini söylerken, DTP'nin terör örgütü ile bağlantısını kesmesi gerektiğini kaydetti. Önceki gün Zaman Gazetesi'ni ziyaret eden Avrupalı Sosyalist parlamenter Swoboda, Türkiye'nin AB süreci, Kürt sorunu, Ergenekon davası ve CHP'nin açılımına ilişkin görüşlerini paylaşırken, hükümet ile ilgili en büyük hayal kırıklığının anayasa reformunun yapılamaması olduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da hafta içinde yaptığı görüşmede Kürt sorununun gündeme geldiğini anlatan Swoboda, Başbakan'ın soruna ilişkin yaklaşımında bölgeye yönelik sosyal-ekonomik tedbirlerin önemli bir yer tuttuğunu belirtirken, ocak ayında başlayacak 24 saat Kürtçe yayın konusunda da ısrarlı olduğunu gördüğünü söyledi. DTP'ye açılan kapatma davası konusunda ise herhangi bir siyasi partinin kapatılmasının olumsuz görüneceğini dile getiren Swoboda, AK Parti hakkında açılan kapatma davasına atıf yaparak "Bu gerçekleşse Türkiye için felaket olurdu çünkü AK Parti iktidardaydı.
DTP'nin kapatılması da aynı oranda olmasa bile yine felaket olur." ifadelerini kullandı. DTP'yi kapatmak yerine terör örgütü ile işbirliği yapmakla suçlanan milletvekillerinin 'dokunulmazlıklarının' kaldırılarak, mahkeme önüne çıkarılabileceğini söyleyen Avrupalı parlamenter, demokratik ülkelerde benzer durumlarda parti kapatmaya gidilmediğini vurguladı.
Kürt sorununun çözümünde anahtar konulardan birinin merkezi yönetim anlayışı olduğunu belirten Swoboda, yerel yönetimlerin kuvvetlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
Swoboda, bir yıldır Türkiye'nin gündeminin üst sıralarından inmeyen Ergenekon davasını da yorumladı. Davanın ciddiye alınması gerektiğini ifade etti. Askerin dava sonucu zarar göreceği eleştirilerine katılmayan Hannes Swoboda, aksine ordunun dava sonucunda güvenini artıracağına, dava sayesinde ordu içindeki anti-demokratik yollarla hükümeti devirmeye çalışan unsurların temizlenebileceğine dikkat çekti. Ergenekon davasına yönelik yapılan 'hükümetin muhaliflerine karşı oynadığı bir oyun' nitelemeleri ile ilgili olarak ise böyle bir durum olsa yargı sisteminin bu zamana kadar davayı kapatmış olacağını söyledi.
Hannes Swoboda, AK Parti'ye yönelik de eleştirilerde bulundu. Hükümetten AB reformları konusunda daha fazlasını beklediğini vurgulayan AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı, en büyük hayal kırıklığının ne olduğu sorusuna "Anayasa reformunun yapılamaması" cevabını verdi. Kürt, Ermeni ve Alevi konularında adım atmanın cesaret gerektirdiğini ve birkaç yıl içinde bir ülkeyi tamamen değiştirmenin mümkün olmadığının farkında olduğunu anlatan Swoboda'ya göre temel reformlar için uzun dönemli planlar yapılmalı, buna göre adımlar atılmalı ve bu vizyonun temeli olacak bir anayasa hazırlanmalı.
Swoboda, CHP'nin son dönemde yaptığı açılımlarla ilgili de umutlu konuştu. CHP'nin AB yanlısı ve gerçek anlamda sosyal-demokrat bir yola girmesini ümit eden Avrupalı parlamenter, laik çizgide siyaset yaparken aynı zamanda dinî inançlara ve geleneklere saygılı da olunabileceğini vurguladı.
AP'nin Türkiye raporu: Sivil anayasa için çalışın
Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan 'Türkiye Raporu' taslağında hükümete sivil anayasa çalışmalarına yeniden başlama çağrısında bulundu. AP Dış İlişkiler Komitesi üyelerine sunulan belgede Türkiye'den, yavaşlayan reform sürecini hızlandırması istendi. Raporda Ergenekon davası, sivil-asker ilişkileri, yargının tarafsızlığı, Kürt sorunu, Ermenistan'la ilişkiler, 301. madde ve Hrant Dink cinayetine özel vurgu yapıldı.


zaman