PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dişinize diş bilemeyin


ALONE53
11-17-2008, 10:18
Dişinize diş bilemeyin


Dişlerinizde sıcağa-soğuğa, tatlı veya ekşi gıdalara, diş fırçalamaya karşı keskin ve derin bir ağrı hissediyorsanız diş hassasiyetiniz var demektir. Ağız ve diş sağlığı uzmanları, diş hassasiyetine karşı diş fırçanızı doğru seçmenizi, pütürsüz diş macunu kullanmanızı, diş gıcırdatmasından uzak durulmasını ve en önemlisi de asitli içecekleri mümkün olduğunca az tüketmeyi tavsiye ediyor.






Birçok insanı zor durumda bırakan diş hassasiyetinin ortaya çıkması şöyle açıklanıyor: "Normalde mine ve sement tabakası olarak adlandırılan kök yüzeyini örten kısım, dişin içerisindeki daha hassas olan dentin tabakasını kaplıyor. Çeşitli sebeplerden dolayı zamanla mine ve sement tabakası aşınarak hassas olan dentin tabakası ortaya çıkıyor. Bu noktadan sonra da dış etkenlerin bu yüzeylere teması ile diş hassasiyeti ortaya çıkıyor."

Yeşiltepe Polikliniği'nden diş hekimi Murat Sözmen, diş hassasiyetinin sebeplerinin ilk muayenede tespit edilmesinin önemine değiniyor. Murat Sözmen, sert ve travmatik fırçalamanın da zamanla mine ve sement tabakalarını aşındırdığını ve daha hassas olan dentini açığa çıkardığını belirtiyor ve "Dış etkenler dentine nüfuz eder ve siniri uyarır, bu da diş hassasiyetine sebep olur." açıklamasını yapıyor. Bunun yanında dişeti çekilmeleri ve iltihaplı dişetlerinin de hassasiyete sebep olduğunu kaydeden Sözmen, kliniklerde en çok bu vakalarla karşılaşıldığına dikkat çekiyor. Diş hassasiyetinde diğer sebepler olarak diş kırıkları ve diş gıcırdatmasını gösteren Sözmen, "Gıcırdatma ile dentin tabakası açığa çıkar ve hassasiyete neden olur. Bunun yanında bilinçsiz kullanılan birtakım diş beyazlatma maddeleri de hassasiyet sebebidir." diyor ve beyazlatmanın mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerektiğini belirtiyor.


Asitli yiyecek içecekten uzak durun
Diş hassasiyetine neden olan diğer bir etken de asidik yapıdaki yiyecek ve içeceklerin çok sık tüketilmesi. Bu ürünlerin mine tabakasını eriterek hassasiyete sebep olduğunu dile getiren diş hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, kola, gazoz gibi içeceklerin bol miktarda asit içerdiğine değinerek, "Ayrıca greyfurt, portakal, limon da asitli meyveler. Sık sık asitli içecekler, bol miktarda limon ve sıkça portakal suyu tüketen kişilerin diş minelerinde aşınmalar meydana gelebilir." görüşünü dile getiriyor.

Diş hassasiyetine karşı evde neler yapabiliriz?

Öncelikle ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Yemeklerden sonra mutlaka dişler fırçalanmalı; ancak sert kıllı fırçalar yerine yumuşak kıllı fırçalar kullanılmalıdır. Diş fırçasının ulaşamadığı yerlerin temizliği diş ipi ile sağlanmalıdır. Hassas dişler için üretilmiş diş macunları var, bunların uzun süreli ve düzenli kullanımı hassasiyette ciddi azalmaya sebep olabiliyor. Diğer bir önlem, asit içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulması. Yukarıda diş hassasiyetlerinin sebepleri arasında gösterilen diş gıcırdatmasını önlemek için gece plaklarının kullanımı da şart.

Birkaç pratik öneri...

Diş hekimi Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş hassasiyeti için birkaç pratik öneriyi sıralıyor: Florlu diş bakım ürünleri kullanın, pütürlü macunları yahut diş temizleyicileri kullanmaktan kaçının. Beyazlatıcı bakım ürünleri diş hassasiyetinizi artırıyorsa kullanmayı bırakın. Hassas dişler için hazırlanmış özel macunları tercih edin. Bunun yanında çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan, bunları arkası arkasına tüketmekten özellikle kaçının. Asitli gıdaları en aza indirin ve asitli gıdaları tükettikten sonra en az yarım saat dişlerinizi fırçalamaktan kaçının. Diş hassasiyeti konusunda diş doktorunuza başvurabilirsiniz. Doktorunuz, açığa çıkmış olan ve hassasiyete sebep olabilecek kök yüzeylerini izole edebilir. Floridli verniklerle kök yüzeylerini iyileştirebilir. Diş hekiminiz ayrıca, hassasiyet probleminize çözüm için dişin eksilen tabakaların yerine dolgu maddeleriyle restorasyon yapabilir.