PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Son Gazi son yolculuğuna uğurlandı


kelebek35
11-14-2008, 13:30
Kurtuluş Savaşı'nın son gazisi Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl, İstanbul'da son yolculuğuna uğurlanıyor. 1. Ordu Komutanlığı'nda düzenlenen törende konuşan TBMM Başkanı Köksal Toptan, 'Bu topraklar için şehit olanlara, gazi olanlara minnet ve şükran borçluyuz.' dedi.
1. Ordu Komutanlığı'nda düzenlenen devlet törenine; TBMM Başkanı Köksal Toptan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergun Saygun, Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile askeri ve mülki erkan katıldı.
Törende ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Ardından Mustafa Şekip Birgöl'ün biyografisi okundu. Birgöl'ün anlatıldığı konuşmaların ardından kürsüye gelen Köksal Toptan, şehitler ve gazilere şükran borçlu olduğumuzu söyledi. Toptan, "Dün meclisimizde yaptığımız bir törenle merhum gazimizi başkentimizden İstanbul'a yolcu ettik. Meclisimiz son gazimizi dün kucakladı. Çünkü o, yine gazi olan meclisimizin cephe arkadaşıydı, savaş arkadaşıydı. 1920'de henüz devlet kurulmadan kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi, eşsiz önderimiz Atatürk'ün başkanlığında bir taraftan devleti kurmaya çalışırken, reformların alt yapısını teşkil etmeye çalışırken, toplum için gerekli kanunları çıkarmaya çalışırken, öbür taraftan hem Kurtuluş Savaşı'nı yönetiyor, hem de silahlı kuvvetlerimizin ebedi başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milletvekilleri bir gün Meclis'te, bir gün cephede savaşıyorlardı. İşte onların sonunda bu topraklar vatan haline getirildi. Binlerce şehit, binlerce gazi vererek bu toprakları vatan haline getiren ve Cumhuriyet ile süsleyen aziz Atatürk'e, onun silah arkadaşlarına, şehitlerimize, gazilerimize minnet ve şükran borçluyuz." şeklinde konuştu.
Turgut Özakman'ın bir sözünü hatırlatan Toptan, "Sayın Özakman'ın dediği gibi acaba merhum Birgöl son çılgın Türk müydü? Hayır, nasıl şairin dediği gibi; Mustafa Kemal'ler tükenmez ise, bu çılgın Türkler de tükenmez. Tarih durdukça tükenmeyecektir." diye konuştu.
Daha sonra Birgöl'ün naaşı top arabasına konularak cenaze namazının kılınacağı Selimiye Camii'ne götürüldü. Bu sırada top atışı yapıldı.

zaman