PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 90 yaşına kadar tek diş kaybetmeden yaşayın


Hasret
11-03-2008, 11:38
Diş hekimi Seyhan Ergin doğru bakım tekniklerini bilen insanların, 90 yaşına kadar kendi dişleriyle yaşayabileceklerini söyledi. Ergin, hiç diş problemi yaşamadan yaşlanmak isteyenlere tüyolar verdi...

Diş hekimi Seyhan Ergin doğru diş fırçası ve macunu seçimiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Doğru şekilde diş fırçalayarak, dişlerimiz hiç çürümeden yaşayabilir miyiz? Yüzde 100 değil ama büyük oranda evet. Çocukluktan başlayarak düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinebilirsek, ömür boyu kendi dişlerimizle yaşayabiliriz. Yaşlanınca mutlaka protez yaptırmak gerektiğine dair yanlış bir inanış var. Protez kader değil. İnsanlar 70, 80, 90 hatta 100 yaşına kadar kendi dişleriyle yaşayabilir.

FIRÇA ORTA SERT OLSUN

* Diş fırçası seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Sert olmamalı, orta sertlikte veya yumuşak kıllara sahip diş fırçaları kullanmalıyız. Tercihimiz; orta sertlikte kıllara sahip diş fırçalarıdır. Ayrıca, fırçanın ağza giren başının kişinin ağız yapısına uygun büyüklükte olması gerekir. Çok yumuşak fırçaları tercih etmiyoruz. Eğer kişinin diş taşı problemi varsa, çok yumuşak kıllı bir fırça etkin fırçalama yapmaz. Çok ince saplı fırçaları da tercih etmiyoruz. Belli kalınlıkta ve yumuşaklıkta olan fırça sapları, dişleri fırçalarken hareket kolaylığı sağlar. Yeni çıkan dil kazıyıcı özelliği olan fırçalar da kullanılabilir.

* Herhangi bir marka tercihi yapmak gerekir mi? Etkin diş fırçalamasını bildikten sonra, belli markalar arasında çok fark yoktur. Ama yine de bilinen bir marka olmasına özen göstermek gerekir. Doğru kullanımı bilen insanlar için elektrikli ya da normal fırça arasında da fark yoktur. Elektrikli fırça, çocuklara alışkanlık kazandırmak adına kolaylık sağlıyor. Çoçuklar dişlerini fırçalamaktan çok çabuk sıkılabiliyor. Bu nedenle, onları takip etmek gerekiyor. Ergenlik çağında kozmetik ve ağız kokusu nedeniyle, bu sorumluluğu kendileri üzerlerine alıyorlar. O zamana kadar, onları izlemek şart. Kılları sağa sola eğrilmişse, fırçanın değiştirilmesi gerekir. Fırça kıllarının dik dik duruyor olması da şarttır. Kişi dişlerini doğru şekilde fırçalıyorsa, fırçanın üç ayda bir eskimesi gerekir. Fırçanın kuruyabileceği bir yerde saklanması da çok önemlidir. Öte yandan, fırçalamaya başlamadan önce diş fırçasının mutlaka kuru olması gerekir. Fırça dişleri fırçalamaya başlamadan önce ıslatıldığında, ağza bir ferahlık duygusu verir ve bu durum da eksik fırçalamaya neden olur.