PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cumanın farzından sonra okunacak dua..


..::duyguseli::..
11-02-2008, 20:34
İhya'da zikrolunduğuna göre, Cumadan sonra şu duayı okumak müstehaptır:

Ellahümme ya ğaniyyü ya hamidu ya mübdi ü ya müıdu ya rahımü ya vedudu eğnini bihalalike an haramike vebifezlike ammen sivake

"Ey Zengin olan, bütün hamdler kendisine ait olan, Ey yoktan yaratan ve tekrar iade edecek olan, Ey çok acıyan ve (dostlarını) çok seven ALLAH'ım! Beni, helalınla haramından, ve fazl-u kereminle, senden başkaların (a muhtaç olmam)dan zengin et."

..::duyguseli::..
11-02-2008, 20:35
Bu duaya devam edeni ALLAH-u Teala Hazretleri, kendinden başkasına muhtaç etmez, borçlarını ödetir ve beklemediği taraftan rızıklandırır.

Bu duayı en az üç, ortası beş, yedi, onbir kere okuyabilir. Eğer Mevla Teala'ya münacatın halavetini ( yalvarmanın tadını ) bulursa, daha fazla okumasındada beis yoktur. Meşayıhtan bazısı bu duayı yetmiş kere okuyanın kısa zamanda zengin olacağını nakletmişlerdir.

Ulemadan bazısı da, cumadan sonra, bu duayı yapan bir kişinin bir dahaki cumaya kadar kılmış olduğu her farzın arkasından bu duaya devam ederse, bir dahaki cumaya kadar mutlaka zengin olacağını zikretmişlerdir. Bütün bunlar, tasdik, itikat (inanmak), ihlas (ALLAH için yapmak) ve iyi niyete bağlıdır.

Yazışmalı bir köle Hz. Ali (R.a) a gelerek, ağası ile anlaşmış olduğu parayı ödemekten aciz kaldığını arzettiğinde, Hz. Ali ona:

"Resullullah'ın SalALLAHu Aleyhi ve Sellem bana öğrettiği bir takım kelimeleri sana öğreteyim mi ki? Üzerinde Uhud dağı kadar borç olsa da, elbette bu kelimeler sayesinde, ALLAH'u Teala onları sana ödettirir." buyurmuştur ve sonra bu duayı ona öğretmiştir. (Tirmizi, Deavat:111, Ihtaf:3-271)

..::duyguseli::..
11-02-2008, 20:36
İbni Abbas (R.a) dan rivayet edildiğine göre, Efendimiz (SallALLAHu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim,cuma namazından sonra ,oturduğu yerden kalkmadan yüz kere:

Sübhanellahi vebihamdihi sübhanellahilazimi vebihamdihi esteğfirullah

"ALLAH'ı tesbih ederim ve O'na hamd ederim. Büyük olan ALLAH'ı tesbih ederim ve O'na hamd ederim ve ALLAH'tan mağfiret dilerim" derse, ALLAH-u Teala o kişinin yüz bin günahını, ana-babasının da yirmidörtbin günahını mağfiret eder. (Ibni Sünni, Deylemi, Ithaf 3\272)

İbni Hıbban da:

Cumadan sonra, yüz kere bu tesbihi yapanı ALLAH-u Teala'nın zengin edeceğine dair bir hadis-i şerif zikretmiştir. (Ithaf:3\272)

Fazla vakit bulamayanlar ( Sübhanellahil azimi vebihamdihi) demeklede yetinebililer, zira sahibi hidaye, Muhammed ibni Ahmed ibni Abdillah el Hatibi (Rahimehullah)dan senediyle birlikte bir hadis-i şerif zikretmiştir. İbni Sünni'nin lafzıda böyledir. Dolayısıyla insan kendi vaktine göre hareket etmelidir.