PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Seyahat - Yerleşme Ve seyahat Özgürlüğü


_SoN_
11-02-2008, 16:32
Seyahat - Yerleşme Ve seyahat Özgürlüğü

Seyahat ve Yerleşme özgürlüğü her insan için garantilenmesi gereken haklarıdır. Ama gerçekte Avrupada Yaşananlara bakıldiginda bir çok göçmenin ve ilticacının Haklarının olmadığı özellikle geçimini saglaması icin gerekli olan çalısma hakkının olmadığı bilinmektedir.
Göçmenler sürekli baskı altında tutulmakta ve sınırdışı edilme tehlikesi ile yüzyüze kalmaktadır.
Bir yandan sermayenin serbestçe hareket edebilmesi için her şey yapılırken, teşvik edilirken buna karsı sınırlar bir çok insan icin engel oluşturmaktadır. Sınırları geçmeyi başaran kadın, erkek ve çocukların büyük bir bölümü yabancılar ve ilticacılar yasasının cok sert kuralları yüzünden çok azı oturum alma şansını elde ediyor.
Yasal olarak kagıtları olmayan(yani kaçak yaşayan) insanlar sürekli sınırdısı edilme tehlikesi ile yaşamaktadır. Bu anlamda bu insanların durumunun kötüleşmesinde Avrupa Birliği ortak çalışması büyük rol oynamaktadır.
Avrupadaki baskı politikasının amacı göçmenlerin, ilticacıların gelişini ulusal ve Avrupa çapında sermayenin ilgisi dogrultusunda yönlendirmek ve kontrol altına almaktir. Kendi ülkelerinde tehlike içinde yaşayan insanları korumak, onlara Avrupada yaşama imkanı vermek için olusturulan Iltica Hakkı artık nerdeyse yok gibi bir şey. Ülkelerini baski dolayısıyla terkeden ilticacilar ve göçmenler tekrar ülkelerine geri yollanmaktadır. Ayni zamanda Avrupada ihtiyaç duyulan düsük ücretli sezonluk isçilerin Avrupa Birliği ülkelerine gelmeleri kolaylastırılmakta, yüksek kalifiyeli uzmanların ve elit kesimin Avrupa Birligi ülkelerine gelmesine kolaylık sağlanmaktadır.
Avrupa Birliğine gelen göç insani şartlar gözönüne bulundurulmadan yapılmakta ve tamamen işin kar yanı göz önünde tutularak hesaplanmaktadır.
Bu anlamda sadece ihtiyaç duyulan insanların buraya gelmelerine ve kalmalarına izin verilmektedir.
Avrupa Birliği ülkeleri kendi ekonomik çıkarlarını ön planda tutmakta, buraya gelen insanların hayatı arka planda kalmaktadır. Sınırdışılar, kötü muamele ve ölüm bu politikanın sonuçlarıdır.
Avrupadakı bu politik gelişmeler ve yapılaşma taleplerimizi uluslar arası düzeyde göstermemiz gerektigi gerçegini ortaya koyuyor.tkinliklerin amacı Göçmenlerin ve Ilticacıların sorunlarına yönelik yeni perspektifler sunmaktır.
Yerleşme Ve seyahat Özgürlüğü
Kişinin istediği yerleşim yerine yerleşebilme, istediği yerleri gezebilme ve dolaşma özgürlüğüne sahiptir. Ancak bu özgürlük;
• Suç işlenmesini önlemek
• Sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak
• Sağlıklı ve düzenli şehirleşmeyi sağlamak
• Toplumun ortak mallarını korumak gibi sebeplerden dolayı sınırlandırılabilir.



dahası .



www.sonforum.org