PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ..Kuran Ahlakı İle Ahlaklanmış Bir Müslüman..


..::duyguseli::..
11-02-2008, 02:50
Kuran-ı Kerim’de Resulullah’ın (sav) yüksek bir ahlaka sahip bulunduğunu ve O’nun insanlar için güzel bir örnek ve model olduğu beyan ediliyor. ALLAH-u Teala (cc) şöyle buyuruyor:

-"Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin." (Kalem Suresi 4. Ayet-i Kerime)

-"Şanım hakkı için muhakkak ki size ResulALLAH da pek güzel bir örnek vardır. ALLAH'a ve son güne ümit besler olup da ALLAH'ı çok zikreden kimseler için." (Ahzab Suresi 21. Ayet-i Kerime)

Ayette, Hazreti Peygamber’in (sav), ALLAH’ın (cc) hoşnutluğunu kazandıracak davranışlarda bulunmak isteyenler için mükemmel ve canlı bir örnek, en büyük fazilet numunesi olduğu anlatılmaktadır.

Bugün İslam dünyası başta olmak üzere insanlık âlemi dehşetli krizler içindedir. Bunlardan kurtulmanın tek çaresi Yüce Yaradan’a itaat etmek, O’nun emir ve yasaklarını hayata uygulamaktır. Yüce Yaradan’a itaat etmek, Peygamberimiz’e itaat etmekle olur. Peygamberimizin (sav) ALLAH (cc) katından getirdiği Kutsal Kitab’ta, yine ilahi vahye ve ilhama dayanan Sünnetin’de selamet için gerekli bütün bilgiler mevcuttur.

Kuran-ı Kerimden öğrendiğimize göre, hakiki ve Kuran ahlakı ile tam ahlaklanmış bir Müslüman’ın başlıca vasıfları şunlardır:

1) ALLAH’ın birliğine ve O’ndan başka ilah olmadığına, ALLAH’ın meleklerine, peygamberlerine, Hazreti Muhammed Aleyhisselam’ın ALLAH’ın (cc) kulu ve peygamberi olduğuna, peygamberlere kitap gönderildiğine, ahiret gününe, öldükten sonra tekrar dirilmeye, hayır ve şer ALLAH’ın (cc) yaratmasıyla olduğuna şüphesiz surette inanır, kalp ile tasdik ve dili ile de bunları ikrar eder.

2) Alah’ın emreylediği ve Hazreti Muhammed Aleyhisselam’ın gösterdiği şekilde namazını kılar, orucunu tutar, malının zekatını verir, bundan başka olarak yetimlere, yoksullara, muhtaçlara, hısım ve akrabalarına, yolda kalmışlara mal ile seve seve yardımda bulunur.

3) Mühim ve tehlikeli vaziyetlerde asla sarsılmaz, gevşeklik göstermez. ALLAH’a (cc) tevekkül eder.

4) Felaketleri ****netle karşılar, bunları muvaffakiyetle atlatabilmek için bütün kudretini sarf eder ve nihayet çaresizliğe karşı sabır ve tahammül gösteriri. ALLAHtan ümidini kesmez.

5) Ana ve babaya itaat eder, onların kalplerini kıracak en ufak sözlerde ve işlerde bulunmaz.

6) Sözünde durur, ahdinde sadık olur.

7) Her ne suretle olursa olsun emanete hıyanet etmez.

8) Üzerine aldığı her türlü vazifelerini en iyi bir surette yapmaya çalışır.

9) Üstünü, başını, oturup kalktığı yeri, kabını kaçağını kirden, pasdan, kafasını kirli fikirlerden, kalbini fena huylardan, dilini çirkin ve kaba sözlerden temizler. Cismen ve ruhen temizliğiyle herkese örnek olmaya çalışır.

10) ALLAH’ın (cc) ve Peygamber’in (sav) emirlerine itaat eder ve ahlaki vazifelerini eksiksiz olarak yapar.

Mehmet TALÛ
__________________