PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İngiliz uzmanın Ergenekon'a bakışı


kelebek35
10-31-2008, 11:15
Londra King's College Üniversitesi Savunma Araştırmaları Bölüm Başkanı Bill Park: "Sonucu ne olursa olsun Ergenekon davası Türkiye için olumlu bir gelişmedir"

Londra King's College Üniversitesi Savunma Araştırmaları Bölüm Başkanı Bill Park, Türkiye'nin PKK terör örgütü ile mücadelesini ve Ergenekon Davası'nı değerlendirdi.

Sonucu ne olursa olsun Ergenekon davasının Türkiye ve Türk adaleti için "olumlu bir gelişme" olduğunun altını çizen Bill Park, ancak bu davanın engellemelere maruz kalması ve yeterince üzerine gidilememesinden şüphelendiğini söyledi. Ergenekon ile PKK arasındaki gizli bağlantının kendisini şaşırttığını belirten Bill Park, Türk halkının bu olayı anlaması ve davanın kesintisiz bir şekilde devam etmesi gerektiğini anlattı. Ergenekon davasına ilişkin delillerin son derece güçlü olması kendisini şoke ettiğini de belirten Park, şöyle konuştu: "Türk vatandaşı olmayan biri olarak dışardan Ergenekon olayına baktığımda beni dehşete düşüren olaylardan biri de Türkiye'nin neredeyse her tarafında planlanan entrika ve gizli ittifaklar ve bunun güçlü delilleri. Bu olaylar aslında kısmen Türkiye'yi Orta Doğu'lu bir ülke yapıyor çünkü bu tür olaylar Orta Doğu ülkelerinde sık görülüyor. Asıl problem ise delillerin çok güçlü olması. Derin devlet olduğu görülen bu örgütün PKK'yı desteklediği, yardım ve yataklık ettiği de anlaşılıyor. Sanırım askeri yetkililer ve önemli siyasi isimler davanın kendilerine dokunacağı konusunda endişe duyuyorlar. Bu durum da davayı olumsuz etkileyebilir. Ancak şunu söyleyebilirim, bu davanın sonucu ne olursa olsun, Türk mahkemelerinin ilk kez böyle bir olayı sorgulaması sevindiricidir."

Türkiye'de Kürt sorununun Cumhuriyetin kuruluş yıllarına dayandığını anlatan Park, sorunun ekonomik bir sorundan çok kimlik sorunu olduğunu söyledi. "Avrupa'daki Kürtler Türkiye'de kalsaydı seslerini çıkaramazlardı, dolayısıyla kimlik sorunu da çıkmazdı"diyen Park, AK Parti'nin sorunun çözümüne yönelik attığı pozitif adımlara rağmen yeterli olmadığının altını çizdi. AK Parti'nin önceki hükümetler gibi sorunu ekonomik olarak gördüğünü anlatan Park, olayın daha çok siyasi, sosyal ve kültürel olduğunu ifade etti. Güvenlik sorununu ordu ve jandarmaya bırakıldığını fakat bunun bu yolla çözülemeyeceğini kaydeden Park, "AK Parti Kıbrıs'ta olsun, Türkiye-AB ilişkilerinde olsun önemli ve farklı açılımlar başlattı. Kürt nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde de AK Parti'ye büyük destek var. Ancak AK Parti'de bir önceki hükümetlerin düşüncelerine benzer bir uygulama ile Kürt sorununu ekonomik yollarla çözmeye kalktı. Böylece daha çok yatırım yapmayı taahhüt etti. Güvenlik sorununu ise ordu ve jandarmaya bıraktı. Kürt sorunun bu şekilde çözülebileceğini düşünmüyorum. Bence bu sorun ekonomiden çok Kürt kimliğini ilgilendiriyor. AK Parti beni bir taraftan attığı pozitif adımlarıyla şaşırttı ama diğer taraftan bazı yönleriyle de hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü ben bu sorunun çözümüne yönelik başlatılan atılımın devam edeceğini düşünüyordum." dedi.

Kuzey Irak yönetiminin Türkiye'nin desteğine ihtiyacı olduğunu da belirten Bill Park, Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimiyle görüşmesini olumlu bir adım olduğunu söyledi. Bill Park ayrıca Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimiyle görüşmeden PKK sorununu çözemeyeceğini ileri sürdü.

CİHAN