PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Medya AKTÜTÜN baskınını sorguluyor


kelebek35
10-07-2008, 10:37
Hakkâri'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün köyündeki Jandarma Sınır Karakolu'nun 5. kez saldırıya uğraması ve 15 askerin şehit düşmesi medyada tartışma konusu oldu
.
Sınır karakollarına 1985 yılından bu yana üst üste yapılan baskınlardan neden ders alınmadığını sorgulayan yazarlar, bazı noktaların aydınlatılmasını istiyor. Gazetelerin cevap aradığı bazı sorular şöyle:
PKK'lı 350 teröristin geldiği neden görülemedi?
Teröristlerin bölgeye taşıdığı ağır silahlar ve saldırı hazırlığı neden tespit edilemedi?
Karanlıkta gören dürbünler, ısıyı tespit eden aygıtlar, insansız casus uçaklar neden işe yaramadı?
ABD'den elde edildiği söylenen istihbarat gerçekten söylendiği kadar etkin mi?
Kritik bir bölgede görev yapan askerler neden kurşun geçirmez yelek giymiyor?
Karakola yapılan takviye neden yetersiz kaldı?
Saldırıya uğrayan karakol daha iyi korunamaz mıydı?
Aktütün Karakolu'nun yeri neden değiştirilmedi?
Aktütün ve öteki birçok karakol defalarca basılmasına rağmen neden ihmallerin haber yapılması yasaklandı?
Geçen yıl baskına uğrayan Dağlıca'daki komutana neden başarı plaketi verildi?
İstihbarat paylaşımı sona mı erdi?
Cüneyt Ülsever(Hürriyet)
Aynı karakolun 5 kez üst üste basılması, TSK açısından bir zaafı sergilemiyor mu? Büyük miktarda teröristle saldırı yapanlar, istihbaratı nasıl atlattı? ABD ile paylaşılan istihbarata ne oldu? Yoksa, paylaşım dönemi bitti mi? Geçen kış PKK'ya karşı büyük başarılar elde ettiğimiz söyleniyordu, yoksa PKK o kadar da büyük bir darbe yemedi mi?
Mücadele, şehit sayısıyla ölçülmez
Murat Yetkin (Radikal)
Ankara, PKK ile, Kürt ayrılıkçılığı ile ve Kürt sorunuyla başa çıkma yöntemini hiç değiştirmeyecek mi? 'Mücadelede başarı şehit sayısıyla ölçülmez, aksi halde Çanakkale'yi açıklayamayız' cümlesinin ne kadar acı ve üzücü bir gerçek olduğu üzerinde durulmayacak mı? Mücadelenin insani boyutu, demokratik boyutu hiç konuşulmayacak mı?
Vatandaş artık tatmin olmuyor
Semih İdiz (Milliyet)
Irak'a verilen uyarı notalarından, Terörle Mücadele Kurulu'nun toplanmasının tatmin olacağı söylenemez. Gerçek şu ki ortada ciddi bir sorun var ve mevcut yöntemlerle bunun üstesinden gelinemiyor. PKK'nın kalabalık bir grupla daha önce de hedef olmuş bir karakola saldırıp 15 askerimizi şehit etmesi sorgulanması gereken vahim bir olaydır.
İstihbarat zaafiyeti mi var?
Mehmet Barlas (Sabah)
Aktütün eğer savunulması imkânsız bir mekânda ise önceki saldırılar ertesinde neden durum değerlendirmesi yapılmamıştır? Bu alanın savunulmasındaki zaafları giderecek tedbirler neden alınmamıştır? İstihbarat faaliyetlerimizde bir zaaf mı var ki, bu kadar büyük kayıplara yol açan saldırılar, ancak gerçekleştikten sonra öğreniliyor?
Teröristler çok rahat hareket ediyor
Mehmet Altan (Star)
Nasıl oluyor da 16 yıldır Aktütün Karakolu sürekli baskına uğrayıp, bunca şehit veriyor? Üstelik on beş askerimizi öldürüp, yirmiyi aşkınını yaralayan, ikisini de muhtemelen alıp götüren silahlı bir grup nasıl bu kadar rahat hareket edebiliyor? Sınır ötesi derken, sınırlarımız içindeki, defalarca baskın yemiş bir karakolu nasıl savunamıyoruz?
Takiplere rağmen baskın mı yedik?
Necati Doğru (Vatan)
Sınırın 10 kilometre uzağında 300 terörist gündüz vakti toplanabiliyor. Savaş uçaklarının terör kamplarını sürekli vurmasına, muhtemel hedeflerdeki Türk askerî güçlerinin de takviye edilmesine, Bayraktepe'ye jandarma özel timi gönderilmesine, topçu ateşiyle, 2 helikopter kolu taarruzu ile de 'sınır ötesi takip' yapılmasına rağmen baskın önlenemiyor.

zaman