PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Win XP’de Ağ-Çalışma Grubu-Paylaşım Ayarları


DİGİMAX
09-26-2008, 17:59
Arkadaşlar hepimiz Win XP'de bazen ağ problemleri yaşamışızdır, yok masa1 masa2 ye bağlanmıyor, yok öğrenciler öğretmenin bütün dosyalarına erişiyor, yok ağ neden parola istiyor, yok ağda dosyaya nasıl şifre koyarım vs . gibi problemler hepimizin başına gelmiştir ,şimdi elimden geldiği kadar size bu problemlerim çözüm yollarını anlatacağım. bunları bilakis kendim uzun uğraşlar ve araştırmalar sonucu denedim ve yaptım.

öncelikle aşağıda kullanacağım bazı terimlerin anlamlarını vereyim:
Admin:Öğretmen bilgisayarı
Client:Öğrenci Bilgisayarları
öğrenci hesabı:öğrenci bilgisayarlarındaki sınırlı hesabı
öğretmen hesabı: öğrenci ve öğretmen bilgisayarlarındaki yönetici hesabı.

Evet başlıyoruz, öncelikle sağlıklı bir ağ için aşağıdakileri yapın:

*Client bilgisayarlar ve Admin bilgisayarı aynı çalışma grubunda olmalı. hepsini aynı gruba dahil edin, hepsi aynı gruptaysa bu adımı geçebilirsiniz.

*öğrenci bilgisayarlarında 3 tane kullanıcı oluşturun, bunlardan biri Guest hesabı ki bunu muhakkak açmamız gerekiyor, bir diğeri sınırlı hesap( adı Öğrenci olabilir) ve sonuncusu da bir yönetici hesabı(adı Öğretmen olabilir). Burada şuna dikkat edin client bilgisayarlardaki yönetici hesaplarının(öğretmen) kullanıcı adı ve bunların şifreleri aynı olmak zorunda. guest ve öğrencide şifre olmadığı için burda problem yok.

http://www.postimage.org/aV1USsni-bf17a61bf427898f23d719648965803e.jpg

Win XP Pro'da "Simple File Sharing(Basit Dosya Paylaşımı)" açık ise, zaten ağ üzerinden gelen kullanıcının kullanıcı adı/şifresi hiç önemli değil, paylaşıma erişebiliyor. Bunun için bir diğer yapmanız gerekn şey basit dosya paylaşımını kaldırmak. bunun için herhangi bir klasöre girin araçlar/klasör seçenekleri/görünüm/basit dosya paylaşımı kullanın onayını kaldırın.(Win XP Homede yok.)Bunu sadece Admin bilgisayarında yapmanız yeterli.

http://www.postimage.org/aV1UKJZr-bf17a61bf427898f23d719648965803e.jpg

*Daha sonra client bilgisayarlarına bir yönetici hesabıyla girin ve bilgisayarıma gelin sağ tıklayıp yönet/yerel kullanıcılar ve gruplar/öğrenci sağ tıklayın özellikler genel sekmesinden kullanıcı parolayı değiştiremezi işaretleyin ve tamama basın.böylece öğrenciler kullanıcı şifrelerini değiştiremezler.

*Son olarak paylaşımlarınızın sağlığı açısından admin bilgisayarında ve client bilgisayarlarda mutlaka en az bir dosya paylaşıma açın.


Şimdi Gelelim Sizin İsteklerinize

1)Client bilgisayarlar öğrenci hesabıyla(sınırlı hesap), Admine(Öğretmen bilgisayarı) bağlanamasın.

Admin bilgisayarında guest hesabını açın daha sonra bilgisayarıma sağ tıklayın/yönet/yerel kullanıcılar ve gruplar/users/Guest’e sağ tıklayın ve parola belirleyi seçin ve çıkan mesaja ilerleyi seçin daha sonra Guest şifrenizi oluşturun. Böylece Guest hesabına parola koymuş olduk. Şimdi client bilgisayarlardan sınırlı hesapla oturum açın ve admine bağlanmaya çalışın hata verecektir.

http://www.postimage.org/aV1NoWKA-bf17a61bf427898f23d719648965803e.jpg

2)Client bilgisayarlar öğrenci hesabıyla(sınırlı hesap) ve öğretmen hesabıyla(yönetici hesabı), Admine(öğretmen bilgisayarına) bağlanamasın.

1. maddedeki gibi öğretmen bilgisayarında Guest hesabı açılır ve parola oluşturulur. Yukarıda Client bilgisayarlarındaki yönetici kullanıcı adları veya şifrelerinin aynı olmak zorunda olduğunu yazmıştım. Şimdi eğer Admin bilgisayarındaki yönetici hesabının adı ve şifresi, client bilgisayarlardaki yönetici hesabının adı ve şifresi ile farklıysa client bilgisayarlardaki sınırlı hesaplar ve yönetici hesapları Admine ulaşamaz. Ama bu kezde Admin bilgisayarından client bilgisayarlara bağlanmak istediğimizde parola soracaktır, ama siz öğretmen olarak client bilgisayarlardaki öğretmen hesabının şifresini bildiğiniz için sorun olmayacaktır. Adminden client bilgisayarlara bağlanmak istediğinizde karşınıza çıkan pencereye kullanıcı adını(öğretmen) ve client bilgisayarlarındaki öğretmen hesabının parolasını yazın ve beni hatırlayı da onaylayın devamlı parola sormasın +1


3)Client bilgisayarlar öğrenci hesabıyla(sınırlı hesap) ve öğretmen hesabıyla(yönetici hesabı)ve Administrator hesabıyla, Admine(öğretmen bilgisayarı) bağlanamasın.

1. ve 2. maddedekiler yapıldıktan sonra administrator diye bildiğimiz süper kullanıcının şifresini client bilgisayarlardaki administrator şifresinden farklı yaparsak client bilgisayarlar administrator şifresi ile bile bağlanamaz, aksi takdirde 1. ve 2. maddeyi yapmış olsanız bile client bilgisayarlar administrator hesabıyla admine bağlanabilir.

Not: Görüldüğü gibi XP’de yerel ağ ayarları kullanıcılar üzerine kurulmuş. Siz ağda bir bilgisayara bağlanmak istediğinizde bilgisayar öncelikle bağlanılan bilgisayarda aynı kullanıcı adı ve şifresine sahip olup olmadığını kontrol ediyor, eğer bulursa bağlanıyor bulmazsa Guest hesabıyla bağlanıyor eğer Guestte parola korumalıysa bağlanamıyor. Son güvenlik önelemi olarak administratorun şifresi de farklı ise hiçbir şekilde bağlanamıyor.
Bir başka deyişle Win XP Pro'da "Simple File Sharing(Basit Dosya Paylaşımı)" kapalı ise, paylaşım yaparken kullanıcılara erişim hakkı veriyoruz, ağ üzerinden gelen kullanıcı kendi bilgisayarında bu kullanıcı ile login olmuş olmalı ve bu kullanıcının şifresi olmalı. Yani hem paylaşım yapan makinada hem de ağ üzerinden gelen makinada aynı kullanıcıyı şifresi ile beraber oluşturuyoruz. Paylaşımı yaparken bu kullnıcıya paylaşıma erişim hakkı + dizin üzerinde NTFS hakkı veriyoruz. Paylaşıma erişecek makinada da bu kullanıcı ile login olup öyle paylaşıma erişiyoruz.
Ancak Group Policy Editor ile aşağıdaki ayar yapılırsa, ağ üzerinden gelen kullanıcının şifre sahibi olması zorunluluğu ortadan kalkıyor.

http://www.postimage.org/gx1oIsTr-bf17a61bf427898f23d719648965803e.gif

4)Sadece istediğim kullanıcılar paylaşıma erişsin

Eğer yaptığınız paylaşımın ağda sadece sizin izin verdiğiniz kullanıcıların ulaşmasını istiyorsanız aşağıdakileri uygulayın.(basit dosya paylaşımı kaldırılmış olmalıdır)
Paylaşılmak istenilen klasöre sağ tıklayıp paylaşım ve güvenlikten, bu klasörü paylaş dedikten sonra izinlere tıklayın ve everyone’ı kaldırın yoksa herkes bu dosyaya ulaşabilir. Daha sonra ekle /gelişmiş/şimdi bulu tıklayın ve aşağıda listelenen kullanıcılardan paylaşım vermek istediğinizi seçin ve tam denetim, değiştirme ve okuma ayarlarını yapın, burada
Tam denetim: client bilgisayara bütün yetkileri verir
Değiştirme: client bilgisayara değiştirme hakkı verir ama silme ve kesme işlemi hakkını vermez
Okuma: sadece okumasına izin verir.
Yalnız burada şöyle bir problem çıkıyor: ağdaki kullanıcıları göremiyoruz, yani client bilgisayarlardaki kullanıcıları göremiyoruz, onun için ağdaki paylaşıma izin verdiğiniz kullanıcıların aynısından kendi bilgisayarımızda da olması gerekiyor maalesef. bu da paylaşımı mantıksız hale getiriyor. Yok ben illa ağdaki kullanıcıları görmek istiyorum diyorsanız server kullanmanız lazım.

http://www.postimage.org/aV1UPmP9-bf17a61bf427898f23d719648965803e.jpg

5)Ağda Dosya Gizlemek

http://www.postimage.org/aV1UISKJ-bf17a61bf427898f23d719648965803e.jpg

Şimdi gidip client bilgisayarlardan admine bağlanın Mehmet klasörünün paylaşımda olmadığını göreceksiniz. Peki bu klasöre client bilgisayarlardan nasıl ulaşacağız. Bu klasöre ulaşmak için öncelikle paylaşım adını bilmemiz gerekiyor. Client bilgisayarlara gidin //bilgisayaradı/mehmet$ yazın klasör karşınızda(burada bilgisayaradı yerine admin bilgisayarının yerel IP numarasını da yazabilirsiniz). böylece bu paylaşımı sadece paylaşım adını bilenler kullanabilecek ve dosyayı böylece gizleyebiliriz.