PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ramazan'da ruhumuz hürriyete kavuşuyor


ALONE53
09-25-2008, 12:40
Ramazan'da ruhumuz hürriyete kavuşuyor


Sanatçı Saffet Yıldız, kendi besteleriyle dikkat çekiyor. En son Namaz Gönüllüleri Platformu için namaz üzerine bir beste çalışması yaptı. Yıldız, Ramazan'ın toplu iftarlarla idrak edildiğini söylüyor.



İlk tuttuğunuz oruçları hatırlıyor musunuz?

İlk tuttuğum oruçlar, ilkokul çağlarındaydı. Yaz aylarına denk gelmişti. Evimizin terasında sabırsızlıkla iftarı beklediğimizi hatırlıyorum. Çocukluğum İzmir'de geçti. Çocukluğumda teravihler ayrı bir haz verirdi. Ayrıca ailecek yapılan iftarlar benim için ayrı bir sevinç kaynağıydı.

Kendi çocukluğunuzla çocuklarınızın yaşadığı Ramazanları kıyaslar mısınız?

Eskiden İspanyol paça pantolonlar vardı. Onlardan alındı mı bayramı büyük bir heyecanla beklerdik. Ayrıca akrabalarımızı ziyaret etmek ayrı bir hazdı. Şu anki çocukların belki eskiye göre bir avantajı medyada Ramazan'ın daha çok yer alıyor olması. Ayrıca Ramazan dolayısıyla birçok etkinlik düzenleniyor. Eskiden bu tür şeyler yoktu. Kendi çocuklarımın en çok heyecan duyduğu şeyler ise yine topluca yapılan iftar davetleri. İftara gitme veya misafir ağırlamanın ayrı bir heyecanı var. Çocuklarım sahurun sevincini mutlaka yaşıyorlar. Oruç tutamayacak olsalar bile mutlaka sahura kalkıyorlar. Hem de uykulu ve yorgun değil, heyecanlı ve canlı olarak.

Ramazan, iş temponuzu etkiliyor mu?

Ramazan iş hayatımı bereketlendiriyor. Yani zaman bereketleniyor. Son 3-4 günde toplam 7-8 saat uyku uyudum, uykusuzluk çekmedim. Performansımı da bu anlamda olumlu etkiliyor. Ramazan'da beste yapmak için daha uygun manevi atmosfer var.

Geçmiş Ramazanların sizde bıraktığı bir iz var mı?

Her günün Ramazan gibi olması en büyük dileğimiz. Ramazan'ın neşesi bütün bir yıla yayılsa çok güzel olur. Belki bunu sağlayabilmek için belli zamanlarda sahura kalkıp oruç tutmak mı gerekiyor? Ramazan'da ruhumuzun hürriyete kavuştuğunu düşünüyorum. İnsan açlıkla nefsini terbiye ettiği için daha munis oluyor.

Bayramlarınız nasıl geçiyor?

Biz kulluğumuzu iyi yapabildiğimiz oranda bayram daha iyi idrak ediliyor. Bayramın sevinci kullukla orantılı. Her bayramda bütün akrabalarımız gelir ve topluca kahvaltı yaparız. 20-25 kişi oluruz. 3-4 sofra kurulur. Babam bizde olduğu için herkes bize gelir