PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mekke'de 12 km'lik iftar sofrası kuruluyor


ALONE53
09-10-2008, 15:38
Mekke'de 12 km'lik iftar sofrası kuruluyor
Mekke'de Ramazan boyunca ibadete gelenlerin iftarlarını açabilmesi için dünyanın en büyük iftar sofrasının kurulduğu bildirildi.

Dubai'de yayın yapan Gulf News'te çıkan habere göre, her akşam iftar vaktinde Kâbe bölgesinde iftar vaktinde 12 bin metreyi aşan sofra bezi seriliyor. Yetkililer, her bir iftarın yaklaşık 290 bin dolara mal olduğunu açıkladı. Sofraların uzunluğu 12 kilometreyi aşmasına rağmen kurulmasından yemek bitimiyle kaldırılmasına kadar geçen zaman 15 dakikayı aşmıyor. İftar yapılan alan akşam namazının kılınabilmesi için hemen toparlanıp temizleniyor. İftar yemeklerini gönüllüler ikram ederken temizlik işçileri de dağıtımına yardım ediyor.

Habere göre Ramazan başında Mescid-i Haremeyn Başkanlığı cami etrafındaki alanları karelere bölerek hayırsever kişilerin iftar verebilmesine imkân sağladı. İftar açmak için verilen gıdalar genellikle hurma, meyve suyu, süt ve kekten oluşuyor. İftar öncesinde ayrıca su ve zemzem de ikram ediliyor. Cami içerisine temizliği sağlama açısından hurma ve kahve harici gıda getirilmesi yasaklanmış durumda. Her gün ibadete gelen kişiler tarafından tüketilen hurma sayısının 5 milyonu, zemzem şişe sayısının ise 2 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Akşam namazına 1,2 milyon kişinin katıldığı göz önünde bulundurulunca kişi başına sadece üç hurma düştüğü anlaşılıyor. Rüştü Kayhan Soydan, Dubai