PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ramazan sözlüğü


ALONE53
09-05-2008, 13:16
Ramazan sözlüğü

Ramazan: Ramazan, on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Bu ayda Kur'an nazil olmaya başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır.



Ramazan kelimesi "kızgın taş" manasına gelen "Ramid" kelimesinden türemiştir. Nasıl ki kızgın taş etrafındakini yakıp yok ederse Ramazan da kulların günahlarını yakıp mahvettiği için bu aya bu ismin verildiğini söyleyenler de olmuştur. Bazıları ise Ramazan kelimesinin "yağan yağmur" manasına gelen "ramid" kelimesinden türetildiğini ve nasıl ki yağmurun yağması neticesinde yeryüzünün temizlenmesi gibi Ramazan ayında da günahların temizlenmesi sebebiyle bu aya bu ismin verildiğini söylemişlerdir.
Oruç: İmsak vaktinden (ikinci fecir) akşam güneş batıncaya kadar hiçbir şey yememek, içmemek ve cinsel münasebette bulunmamaktır.

Sahur: Oruç tutmak üzere gecenin son altıda birinde yenen yemeğe denilir ki, bu vaktin bitişi takvimlerimizde imsak vakti olarak belirtilmiştir. Efendimiz, "Sahura kalkıp sahur yemeği yiyin. Zira sahurda bereket vardır." (Buhari, Savm, 20) buyurmuşlardır.

İmsak: Kendini tutmak, engellemek manasına gelen imsak, oruçlu olan insanın orucu bozan şeyleri yapmamaya başlaması gereken zamandır. İmsak vaktinde tan yeri ağarmaya başlar. Bu vakitten sonra yatsı namazı kılınmaz. İmsakla beraber artık oruç başlamıştır.

İftar: İftar, Allah rızası için farz veya nafile oruç tutan bir Müslüman'ın, güneşin ufukta kaybolmasından sonra bir şey yiyerek veya içerek orucunu açmasına denilmektedir. Dinimiz iftar etmeye, iftar vermeye ve iftar vaktine büyük bir kıymet vermektedir. Nitekim, "Bir kimse Ramazan ayında bir oruçluya iftar verirse, günahları af olur. Cenab-ı Hak onu cehennem ateşinden azat eder. O oruçlunun sevabı kadar ona sevap verilir". Ashab-ı kiram dediler ki: Ya Resulallah! Her birimiz bir oruçluya iftar edecek, onu doyuracak kadar zengin değiliz. Bunun üzerine Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Bir hurma ile iftar verene de yalnız su ile oruç açtırana da biraz süt ikram edene de bu sevap verilecektir. Bu ayda bir oruçluya su veren kimse kıyamet günü susuz kalmayacaktır."

Fitre: Fıtr sözlükte "orucu açmak", fıtra da "yaratılış" anlamına gelir. Türkçemizde fitre şeklinde söylenen "fıtır sadakası", Ramazan Bayramı'na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir.

Fidye: Sürekli bulunan bir hastalıktan veya yaşlılıktan dolayı oruç tutamayan kimselerin tutmaları gereken her gün için bir fakiri doyuracak miktarda tasaddukta bulunmalarına fidye denir. Fidye iyileşmesi mümkün olmayan hastalar ve çok yaşlı kimseler için bir ibadet sevabına ortak olma vesilesidir