PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İzmirli Türk dünyayı kurtaracak


*fanii*
11-30-2007, 14:52
İzmirli Türk bilim adamı, içme sularındaki kirliliği temizleyen bir metod geliştirdi.

Ünlü magazin dergisi Esquire tarafından yapılan listeye giren "The pollution magnet / Kir mıknatısı" adlı proje ile içme sularındaki kirlilik çok ucuz ve basit bir metotla temizleniyor. Buluşun hayata geçmesi halinde milyonlarca insan daha temiz su içebilecek.

Bangladeş'te her yıl 82 milyon insanın arsenikli suyun sebep olduğu kanserden hayatını kaybettiğini belirten dergi, Rice Üniversitesi'nden Türk bilim adamı Dr. Cafer Yavuz'un da aralarında bulunduğu Profesör Vicki Colvin başkanlığındaki ekibin suyu temizlemek için yeni, kolay ve ucuz bir yöntem bulduğunu yazdı. Hiç elektrik kullanılmadığı için köydeki insanların bile rahatlıkla kullanabileceği metot, şu an kullanılan yöntemlerden çok daha etkili.

YÜZ İLE BİN KAT ARASINDA DAHA ETKİLİ

Dünyayı değiştirecek 6 düşüncenin tanıtıldığı yazıda, Rice Üniversitesi'nde çalışan Kimya, Kimyasal ve Biomoleküler profesörü ve ekibinin daha büyük planları olduğu belirtilerek, su temizleme sisteminin çalışmada ilk basamak olduğuna dikkat çekildi. Türk bilim adamı Yavuz, projeyle ilgili bilgi verirken, "Eski çalışmadan farkı manyetik nano parçacıklar demir pası ve sabundan elde ediliyor. Bu yöntemle maliyet düşüyor" dedi.

Nanoteknoloji Projesi'ne göre, sudaki arsenik, saç telinin 5 binde biri büyüklüğünde demir oksit parçacıklarıyla temizlenecek. 12 nanometre çapındaki parçacıkların zehirli maddeleri bugün kullanılan filtrelerden yüz ile bin kat arasında daha etkili arındırması hedefleniyor. Cafer Yavuz, projesini şöyle anlatıyor:

SONUÇ HARİKA

"Rice Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, içme sularında çok ciddi problem olan arsenik (3 ve 5 arsenatlar) üzerine yoğunlaştı. Suları temizlemek için demir oksit kullanıyorlardı; ama
sorunları vardı.

Çok fazla atık ortaya çıkıyor ve emildikten sonra geriye salma olayı vardı. Onların kullanabileceği halde hazırlayıp onlara malzememizden sunduk. Sonuç harikaydı."

Yamanlar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Sebahattin Kasap, yaptığı açıklamada

"Mezunlarımızı bilim dünyasının başrol oyuncuları olarak görmek bize bundan sonraki çalışmalarımız için bize büyük bir heyecan ve şevk veriyor" dedi

Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=309159)

elas
11-30-2007, 15:26
teşekkürler .........