PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : N0.1 röportajı


tomqoliq
08-18-2008, 23:07
Denizliden yükselen ses! No1, Denizlinin tek rap üreticisi. Yaşına rağmen büyük işler başaracağa benziyor. Söyleşimizde hemen hemen her konuya değinirken, çekinmeden laflarını arka arka dizmesi ilgimizi çekti.Uzatmadan, keyifle okumanızı umarak no1 ile gerçekleştirdiğimiz sohbete başlıyoruz.
http://img113.imageshack.us/img113/5609/no1buyukok3.jpg
Whop: Merhaba no1, öncelikle bizi kendini tanıtırmısın ? No1: 1988de Denizlide doğdum, Denizlide yaşıyorum. Gerçek adım Can Bozok. Whop: Genç bir yeteneksin, okul hayatından bahseder misin?

No1: Okul hayatım.., beş okuldan kovuldum sonrada bıraktım şimdilik devam etmeyi düşünmüyorum.

Whop: Genelde rap müzikle uğraşanların okul hayatında sorunlar olduğunu görüyoruz, bunun rap müzikle alakası var mı?

No1: Bence yok, o kişinin kendisiyle ilgili diye düşünüyorum. Beni rapci oldum için kovmamışlardı. Müzik benim derslerimi nasıl etkileyebilir ki, okulun bana ilerde kazandıracağı bir şey olmadığını düşündüğüm için devam etmedim.

Whop: Rap müzikle tanışman, rap müzik yapmalıyım fikri ne zaman oldu?

No1: Küçükken . Küçüklüğümden beri vardı içimde müzik. Cezayı ve diğer rapcileri dinledikten sonra daha çok açığa cıktı bir süre sonra bende yapmaya karar verdim ve o günden beri geceleri rap yapıp gündüzleri uyuyorum.

Whop: Üzerine çalıştığın projelerden bahseder misin? No1: Gelecek ay içinde iki tane ¤¤¤¤ albüm yapıp yayınlamayı planlıyorum.Şu sıralar bu albümlerin müzikleri ve düzenlemeleri ile uğraşıyorum gece gündüz.Tamamladığımda hiphoplife.net ve altkat.net adresinden albümleri indirip dinleyebilirsiniz Whop: Herkes rap müzik yapmaya meraklı, sence bunun özel bir nedeni var mı? Herkesin dinleyici değil de üretici konumda olması bu müziği nasıl etkiliyor?

No1: Kötü etkiliyor, evinde bilgisayar olan şarkı kaydedip internete verirse ki %90 kötü bence rapi iyi temsil edemiyorlar, bu müziğin yanlış tanınmasına sebep oluyorlar..Gerçi iyi yapan insanlar kalite işler çıkartmaya devam ediyorlar..

Whop: Çoğunlukla rap dinleyen kitlede, bol kıyafetler, Amerikan filmlerinde gördüğümüz gibi bir hayat tarzı yaşadıklarını hissettirmeye çalışıyorlar. Giyim-kuşam gerçekten bu müziğin bir parçası mı?

No1: Evet parçası ama benimde bol giymediğim oluyor yani şart değil ki.. Amerikan filmlerindeki gibi olamaz burası Türkiye orası Amerika. Burayı da doğu batı diye ayırmaya çalışmak saçma bence sonuçta ne istiyorsan onu giyersin.

Whop: Rap müzikte doğu ve batı yakası şeklinde bir ayrım söz konusu. Doğu ve batı senin için ne ifade ediyor, farklılıklar nedir, bundan bize bahseder misin?

No1: Bilmiyorum çünkü öyle bir şey yaşamadım yani benim oturduğum şehirde doğu yakası rapcileri batı yakası diye bir şey yok ama müzikte tarz olarak farklı oldu için ayrılıyor ikisi.

Whop: Yaşadığın şehirdeki rap dinleyicileri ve üreticileri ne konumdalar?

No1: Bu şehirde benden başka üreten yok. Dinleyici iyi durumda diğer illere göre. Bir parti konser olduğu zaman 500 kişi geliyor. Benimle beraber çalışan 23 rapci daha var ama onlar daha hazır değiller.

Whop: Gangsta ( gangster ) rap olarak ifade edilen tarz hakkında ne söyleyebilirsin yaptığın rape gangsta rap diyebilir miyiz?

No1: Ya ben kendime gangsta demiyorum nasıl easti westi saçma buluyorsam gangsta da öyle.Yani ne doğu ne batı ama biraz gangsta tarzında beatlerim var, bu yüzden o tarza biraz daha yakın yaptığım rap.

Whop: Undergroundda müzik yapan, bir sürü isim şu sıralar ön plandalar. Herkes kendi çevresi, yada tek başına bir şeyler yapmaya çalışıyor. Organizasyonlarda aynı şekilde oldukça fazla. Bunlarla ilgili düşüncelerin neler?

No1: Evet geçmişe göre oldukça iyi eskidende vardı ama şimdi daha büyük organizasyonlar var mesela Wu Tangin İstabul Hiphop Jame gelmesi iyi bir olay bence. Cezanın etkisi çok büyük oldu rapin tanınmasında Türkiye de .

Whop: Bandrollü albüm ile yeryüzüne çıkma teklifi alırsan, bunu nasıl değerlendirirsin? Yaptığın müzik ve tarz değişir mi?

No1: Şu an çok erken benim için daha yapmam gereken çok albüm var underground olarak Tabii ki değerlendirmek isterim ama dediğim gibi benim için erken. Yaptığım müzik iyi yönde değişir.

Whop: Piyasadaki müzik üreticilerini rap müziğe çok sıcak bakmadığı bariz. Bunun nedeni ne olabilir. Bu durum gelecek senelerde, rap müziğin gelişmesi ile çözüme ulaşabilir mi?

No1: Ben çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum rapin, rapte diğer müzik türleri gibi satarsa plak şirketleri de bu müziğe yönelirler.

Whop: Önceleri yeraltında kendini gösteren birçok kişinin yavaş yavaş yeryüzüne açıldığını görüyoruz. Hak ettiklerini alacaklar mı?

No1: Bandrol alan insanlar tarzlarından ödün vermeden aynı şekilde yapmaya devam ederlerse hak ettiklerini yere gelirler ama diğer kitlelere de ulaşmaya çalıştıkları zaman bir yere gelebileceklerini sanmıyorum. Bunun yanı sıra Türkç rap dinleyicisinin çoğunluğu internet kullanıcısı olduğundan orijinal albüm alıp destek vermek yerine internetten indiriyorlar. Korsan en büyük problemimiz yani.

Whop: Yeraltında çalışmak istediğin isimler var mı?

No1: Var onlarla çalışıyorum zaten ama Basemode ile ayrıca çalışmak isterim.

Whop: parçalarında kullandığın müzikler sana mi ait, yoksa bu konuda destek verenler var mı?

No1: Beatlerin büyük çoğunluğu bana ait ve samplesız. Mt, BeatKey ve Da Poetde bana bu konuda yardımcı olan dostlar.

Whop: Son olarak eklemek yada söylemek istediğin ?
No1: Röportaj için Whop dergisine ve Hiphoplife ailesine teşekkürler