PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Patron Poet röportajı


tomqoliq
08-18-2008, 23:04
2007'ye damgasını vuran Hiphoplife Freestyle King ve Patos Music Projeckt şampiyonu Da Poet ile Türk rapinin önemli temsilcilerinden Patron geçtiğimiz ay çıkardıkları "Aksi İstikamet" adlı albümleriyle büyük beğeni toplamışlardı. Sizler için Da Poet ve Patron'la çıkardıkları albümleri ve gelecek planları üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

Kısa süre önce "Aksi İstikamet" adlı ortak albümünüzü yayınladınız. Albüm aslında 5 şarkı olacaktı fakat projeyi 10 şarkıya çıkardınız. Ne oldu da albümü genişletme kararı aldınız, albümün yapım süreci hakkında bilgi verir misiniz ?

Patron: İlk başta 'Sert Ünsüzler' tarzı küçük bi ortak çalışma vermeyi düşündük internete. Kafamızdakini bitirdik ben Mersin'e gitmiştim 1 ay orda kaldım. O sırada Poetle keşke şöyle bir şey de yapsaydık, bunu da ekleseydik derken acele etmeyelim 10 track olsun güzel olsun dedik. Döndüğümde zaten ikimizde "hey, bitirelim şu işi dostum" gibisinden gaza gelmiştik ve tamamladık : )

Da Poet: Bence biz albümü o haliyle çıkarsaydık dinleyenlerin büyük bir kısmı yine aynı tepkileri verecekti ama bizim için mühim olan bizim beğenmemizdi. Zaten öylede oldu, gayet eğlendik yaparken.

Türkiye'de müzik denildiğinde medyanın yoğunlaştığı türler belli. Rap müzik ise hala üvey evlat konumunda. Bunları göz önünde bulundurursak, albüm isminin bu duruma karşı aksi bir duruş olduğunu düşünebilir miyiz ? Ya da nedir sizin "Aksi İstikamet" başlığıyla vurgulamak istediğiniz ?

Da Poet: Bu isme aslında gerek medyaya karşı gerek diğer rapçilere karşı bir aksilik diyebiliriz çünkü bu albüm farklı, duruşumuz, düşüncelerimiz farklı, sound farklı dolayısıyla bir aksilik söz konusu isim burdan geliyor. Medyaya gelecek olursak Türkiye'de medya denen şey gittikçe tekelleşen bir şeydir. Bu denli (gerek bizim yaptığımız gerek diğer arkadaşlarımızın) underground bir kültürün medyanın hoşuna gideceğini düşünmüyorum. Onlar kaşlarını alan rapçilerin, gay popçuların, yarı çıplak rnb ablaların kliplerini döndürsünler o yüzden üvey evlat kalalım ŞİMDİLİK(!) biz boşverin : )

Patron: Evet dediğiniz gibi hala üvey evlat ama benim düşüncem medyayı bu konuda suçlamaktan yana değil. Eksiklerimiz rapçiler olarak bizden kaynaklanıyor. Rap ortamında büyük bi kesim rap müziği yanlış tanıtıyor. Bu yüzden yanlış yatırımlar oluyor medyada rap müziği karalıyor. Benim Aksi İstikamet'ten düşüncem rap ortamı içinde olsun, diğer müzik dallarına karşı olsun sadece farklılığımızı, bu işi gerçekten yürekten yaşadığımızı anlatıyor. Tabi yorumlanmaya açık bir isim. Birazda ondan sevdim.
http://img388.imageshack.us/img388/2967/poetpatron1py2.jpg
Sizi albümden önce en son beraber olarak Hiphoplife Freestyle King'de finale kalma mücadelesinde karşı karşıyayken görmüştük (: Biraz o günden ve iki yakın dostun karşılaşmasından bahseder misiniz ?

Patron: Eheheh. Poet'le evde falan takılırdık freestyle falan eğlence amaçlı olarak. Yarışmada karşı karşıya geldik. Evdeki rahatlık yoktu tabi özel konular açmamalıydık arkadaşlığımızı yanlış tanıtıcak bir şeyler olmamalıydı o yüzden kelimeleri seçerken o da ben de zorlandık. Ama sonuçta hem orda bizi izleyen insanlar eğlendi hem de biz eğlendik. Poet'e yenildim yarı finalde kupayı alamasa üzülürdüm ama kupayı aldı zaten. Üzülmemi gerektirecek bir durum da olmadı. Güzel bir gündü : )

Da Poet: Ya Ege'nin dediği gibi aslında biz evde vesaire sürekli yapardık freestyle, eğlenirdik ki yarışmadan sonrada devam ediyoruz, edicezde hehe : ) Benim en çok zorlandığım rakip Patron'du tabiki çünkü ne diyeceğimi bilemedim. Kelime seçmek hayli itina istedi ama orada Patron beni eleseydi hiç de üzülmezdim, yabancıya gitmezdi : )

Patos Music Project, Hiphoplife Freestyle King gibi yarışmalardan 1. olarak ayrılarak kendini kanıtladın ve bir nevi 2007'ye adını yazdırdın. Bundan sonra Poet yolunu nasıl çizecek ?

Da Poet: Teşekkür ederim. 2006 ve 2007 yılları benim rap hayatım için oldukça güzel gelişmelerin olduğu yıllardı şükür. Lakin ben saman alevi şeklinde parlayıp sönmek istemiyorum. Bu yüzden ki planlarımı uzun vadeli yapmaya, adımlarımı ona göre atmaya çalışıyorum. Kimine göre sadece 1 yada 2 yıldır duyulan bir isim de olsam bununda bir geçmişi var, beni tanıyanlar az çok bilir. Her şey o kadar kolay değil. Çünkü bazen bakıyorumda insanlar kıskançlığı silah gibi doğrultuyor size. Hakkınızda daha çok konuşuluyor bilip bilmeden hatta düşünmeden bile bu yüzden mümkün olduğunca kendi yoluma kendi işime bakmak çabasındayım. İlk prensibim budur. Az laf öz iş (çok olursa da tadından yenmez tabi : )

Albüm kapağıda bir hayli dikkat çekici. Kapakta ve albüm genelinde anlatmak istediğiniz nedir ?

Patron: Kapak Ozan'ın fikriydi. Bana anlattı, ben de iyi çizilebilirse çok güzel olacaktır dedim. Sağolsun Mic. Kill Myers'da bize bu konuda yardımcı oldu : ) Kapakta diğer insanlardan daha farklı duruşu olan şaşırmış iki rapçiyi (bizi) anlatan bir resim var. Benim çok içime sindi açıkçası.

Da Poet: Ben bunu sokakta yürürken buldum. İnsanların bana bakış açılarını düşündüm ve insanların arasında görünüm ve görünümden çok düşünüş olarak ne kadar sırıttığımızı düşündüm. Albüm kapağı da bunun ironisiydi. Mic Kill Myers'a da teşekkür ederim tekrardan, iyi bir iş çıkardı.
http://img386.imageshack.us/img386/1508/poetpatron4tg8.jpg
Albümdeki en dikkat çekici unsurlardan biri de Intro'da ki çocuk sesi. Hikayesi nedir bu Intro'nun ?

Patron: Eheuhe (= o da bana Poet'in sürpriziydi benimde çok hoşuma gitti. Bize karşı sebepsiz düşmanlık besleyen, işlerimize hiç saygı duymayan, dinlemeden bi köşeye atan, saçma sapan yorumlar yapan insanları canlandırdı o ufaklık. Bizimde bunlara gülüp geçtiğimizi gösterdik Intro'da.

Da Poet: Aynen Patron'un dediği gibi o benim bir arkadaşımın küçük kardeşi. Böyle bir şey yapmak istiyordum çünkü aynen onun konuştuğu gibi sağda solda konuşan o kadar çok gereksiz var ki, forumda orda burada konuşacaklarına gelip bizim albümde konuşsunlar rahatlasınlar istedim : ) kaydederken ne gülmüştük ama ehhee : ) bazı forumları vesaireler okuyunca da bir bu kadar gülüyoruz açıkçası.

"Zaman beni Katlederken" şarkısında Dj Mahmut & Murat G'nin Nereye Baksam parçasından alıntılar yaptığınızı görüyoruz. Bir nevi dinleyiciyi eskiye de götürüyor bu alıntılar. Bu fikir nasıl çıktı ortaya ?

Da Poet: Benim zamanında çok dinlediğim ve çok sevdiğim bi albümdü. Zaten Dj Mahmut Türk rap'inin bana göre en saygı değer kişilerindendir. Uzun zaman sonra tekrar elime geçti, bu plağı kullanmak istedim. Bu albüme nasip oldu hem bir respect nidası yükseldi hemde parçaya güzel bir hava kattı kanımca : )

Patron: Dj Mahmut & Murat G elimize geçen ilk rap albümlerinden biriydi. Türkçe rap cutları da kimsenin yapmadığı bir şey. Bunu yaparsak hem o zamanları hatırlatmış, hem onlara karşı saygımızı göstermiş olacaktık. Aynı zamanda farklı bir şey ortaya çıkacaktı. Poet elinden geleni yaptı umarım beğenmişsinizdir.
http://img386.imageshack.us/img386/4492/poetpatron2lx2.jpg

En çok beğenilen şarkılardan bir tanesi de "Skor" oldu. Hatta genel bir yoruma göre albümün en hit şarkısı bile diyebiliriz. Karaçalı ve Saian'ın performansları da tabiki göz ardı edilemez. Bunun yanı sıra Tr Self Confusion yenilenen bir kadroya sahip ve genelde bu tür projelerde yer alıyor. Bundan sonra ne tür çalışmalarda olacak bu oluşum ?

Patron: Skor parçasını herkes çok beğendi evet bir de parçada 4 mc var, çeşitlilik var. Bu da insanlara daha cazip geldi kanımca. Tabi Saian ve Karaçalı'nın performanslarını ben çok beğendim albüme renk kattılar zaten feat istemiyordum aslında ama o ikisinin yapacağı işten şüphem olmadığı için bir parçayı bu şekilde yaptık. Tr. Self şu an karışık durumda ne olur ne biter bende sizin gibi dışardan izleyip görmeyi tercih ediyorum şimdilik.

"Aynı Yerdeyim" şarkısında geçen "2007 ye sakladı Da Poet kozunu" satırı bu seneki başarıların için yazılmış diyebilir miyiz ?

Da Poet: Bir nevi öyle diyebiliriz ama bu koz 2007 sonrası içinde geçerlidir : )

"Diz Çöksün Fikrin" parçasında kapitalizmi, içinde bulunduğunuz durumu gözler önüne sererek eleştiriyorsunuz. Önceki albümlerinizde de bu tür bozuk düzeni eleştiren söylemleriniz yer alıyordu. Sanırım özelde sizlere, genelde Türkçe rap'e verilen destek arttıkça protest çığlıklar daha fazla yankı bulacaktır ?

Da Poet: Çok fazla siyasetle ilgilenen, oturup kafa patlatan bir insan değilim şahsen lakin sürekli günceli gazetelerden, dergilerden, tv'lerden takip etmeye çalışıyorum ki bunu herkesin yapması gerekiyor çünkü içinde bulunduğumuz sistem bizleri apolitik, düşünemeyen, kendine ait fikirleri olmayan, her sofraya talim insan haline getirmeye çalışıyor. Benim bu parçada anlatmak istediğim buydu. Bu tip konularda biraz kendimizi, fikirlerimizi belli etmek zorundayız. Bir şeyler bilmek, kendimizi geliştirmek zorundayız diye düşünüyorum. Rapçilerin büyük bir çoğunluğundada bu eksikliği görmekteyim ne yazıktır ki.

"Aksi İstikamet" solo albümlerinize göre daha deneysel altyapılar üzerine kurulmuş sanki ?

Da Poet: Kesinlikle ! Türk rapinde pek yapılmayan bir sound'u olduğunu söyleyebiliriz. Biz denemek istedik çünkü aynı şeyleri yaparak pek ilerleyebileceiğimizi düşünen bir insan deiğilim. Ufkumuzu ne kadar geniş tutarsak başarıya o kadar yakın oluruz bence. Ayrıca kimse megalomanlık olarak algılamasın, ben bu albümün altyapılarının soundunun underground diye tabir edilen güruhtan fazlaca ilerde olduğunu düşünüyorum, demek istediğim zamanla anlaşılacaktır.

Belkide en deneysel şarkılarınızdan biri "Para Yok Yine" olmuştur. Daha önce hiç raggae tarzda bir altyapıya okumuş muydunuz ?

Da Poet: Ben okumamıştım, hatta böyle bir ritme hiç okumamıştım ama bunuda denedim, benim içime sindi umarım dinleyenlerde beğenmiştir : ) Yaparken çok eğlendik bu parçayı, gimme the basss yeah : )

Patron: Evet o parça benim için çok önemli. Daha önce hep istemiştim yapmak fakat okumamıştım. Büyük bi reggae tutkunu oldum şu son iki senedir. Biraz da flex tarzında bi parça, resmen Ozan'ın bana bi kıyağı oldu o parça. Ozan için de çok farklı bir şeydi bunu yapmak. Ben çok beğendim açıkçası.

Albümdeki altyapılara gelecek olursak, altyapı seçimini neye göre yaptınız ?

Patron: Da Poet ve benim parçalarımızın soundları genelde farklıydı. Orta yolu bulmalıydık, şimdiye kadar yaptıklarımızdan biraz daha farklı beatlere ihtiyacımız vardı. Ozanda farklı şeyler deneyip buna yapalım dediğinde zaten ben çoktan yazmaya başlamış oluyordum : )

Da Poet: Genelde şöyle bakınız:

-bu beat nasıl olmuş kanka?
-ooo güzelmiş heee
-tamam yapıyoruz ozaman
1dk sonra
-peki bu?
-oo buda güzel kankaa feat yaparız bunda
-tamam bunada yapıyoruz.
1dk sonra
-bu beat nasıl bak senlik bu he?
-kelimelerimiçalıpdilinedolbebe... harbi lan çok farklı, kıyak olmuş kanka
- tamamdır bu da kanka ozaman.

şeklinde seçtik beatleri : ) yani kısacası keyfimize göre yaptık, tabi birazda Patron'un ve benim tarzım arasında köprüler bularak.

Sanırım önceki albümlerde de olduğu gibi mix konusunda bu albümde biraz yetersiz kalmış ?

Patron: Türkiye'de Rapçilere pek değer verilmiyor daha önce de dediğimiz gibi. Bu yüzden öyle süper imkânlara sahip değiliz. Hala home stüdyo kullanıyoruz ve mix konusunda eksiklerin olması çok doğal. İnsanların mix konusundaki bazı sorunları göz ardı ederek dinlemeleri gerek. Bizden yurtdışındaki rapçilerinki gibi mixler beklemesinler henüz çok gerideyiz Türkiye olarak bu konuda.

Da Poet: Patron'un dediğine katılıyorum ayrıca mix kısmı biraz aceleye geldi bu da albümde mixlerde adı geçen Karaçalı'nın değil benim kabahatimdir. Ayrıca tamamı amatör kaydedilmiş ve internete verilmiş bir albümün miksajından beklenti ne seviyededir onuda merak ediyorum.

"Melodiler Akmalı" parçasına klip çekeceğinizi biliyoruz. Klip için kafanızda tasarladığınız bir senaryo var mı ?

Bi senaryo var diyebiliriz fakat şimdilik sürpriz olsun. Acelesi yok güzel bir klip olacak inşallah.

İleriki günlerde Poet'i ve Patron'u hangi projelerde göreceğiz ?

Da Poet: Hız kesmek istemesemde hayat yine rüzgarı arkamdan çalıp duruyor fakat bir solo albüm düşüncesindeyim. Kafamda taslağı hazır, en erken 2008 başları olur. Ayrıca featler ve prodüksiyonlar sürecek tabi.

Patron: Açıkçası bende kendimi nasıl bir şeyin içinde göreceğimi merak ediyorum. Henüz kafamda bir proje yok.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Herkese selam ve saygılar, bu güzel röportaj için teşekkürler.