PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Rusya NATO üyelerini uyardı


kayısıkentli
08-18-2008, 21:54
Rusya, NATO müttefiklerinin Kafkaslardaki krize ''dengesiz'' bir yaklaşım sergilememeleri çağrısında bulundu.
Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dimitriy Ragozin, NATO müttefiklerinin Kafkaslardaki krize ''dengesiz'' bir yaklaşım sergilememeleri çağrısında bulundu.

NATO Konseyi'nin dışişleri bakanları düzeyinde, yarın, Brüksel'de yapacağı olağanüstü toplantı öncesinde konuşan Ragozin, İttifak'tan çıkacak mesajları çok iyi analiz edeceklerini, bunların gerçeklerden uzak görülmesi halinde NATO ile işbirliğinin ''kalitesinin korunamayacağını'' söyledi.

''Mihail Saakaşvili'nin bir melek olduğunun söylendiğini duymak istemediklerini'' ifade eden Ragozin, Gürcistan Devlet Başkanı'nı, Hitler, Musolini, Saddam Hüseyin ve Stalin gibi isimlerle mukayese etti.

Geçen hafta NATO-Rusya Konseyi'nin olağanüstü toplanması için çağrıda bulunan ancak talebi geri çevrilen Rogozin artık bu istekte olmadıklarını belirterek, ABD'yi eleştirdi.

NATO kaynakları, önümüzdeki günlerde NATO-Rusya Konseyi toplantısı öngörülmediğini belirttiler.

Rusya'ya yönelik ''güçlü ve tek sesli bir mesaj'' vermek çabasında olan NATO'nun Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in, müttefikler arasında uzlaşma sağlamak için 26 üye ülkenin başkenti ile sürekli temaslarda bulunduğu bildiriliyor.

NATO Konseyi'nde müttefiklerin, Gürcistan'a ve bu ülkenin toprak bütünlüğüne destek mesajı verecekleri biliniyor, ancak "sataşkan" olarak nitelendirilen Rusya'ya karşı orta ve uzun vadede nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda uzlaşmazlık gözlemleniyor.

Konseyin, Rusya'nın, Gürcistan'a karşi başvurduğu ''ölçüsüz güç''ü eleştirmesi, çatışmaların sivil kurbanları ve insani yardımın önemi üzerinde durması bekleniyor.

NATO'ya katılım adaylığı askıda tutulan Gürcistan'ın bu durumunun değişmeyeceği, aksine, son gelişmelerin söz konusu adaylığın sürecini uzatabileceği ifade ediliyor.

Polonya ve Baltık ülkeleri gibi Avrupalı müttefikler Moskova'ya karşı ''sert tavır'' izlenmesinden yana görüş bildirirken, Fransa ve Almanya gibi ülkeler ''temkinli'' davranıyor ve ''Rusya ile diyaloğun vazgeçilemez olduğunu'' belirtiyor.

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından temsil edileceği NATO Konseyi yarın akşam son bulacak.http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=153149