PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Prag Hakkinda


Kalpsiz_
11-29-2007, 22:44
Prag (Çekçe Praha) Çek Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehridir. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın başkenti idi. Orta Bohemya'da Vltava Nehri'nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusu vardır. İş dünyası istatistiklerine göre bu sayıya ek olarak 300.000 kişi de, resmi kayıt olmadan Prag'ta yaşamaktadır. Prag, geniş bir kitle tarafından, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak gösterilir.

Prag şehrinin "Altın Şehir", "Doksanların Sol Bankası", "Masal Şehri", "Şehirlerin Anası" ve "Avrupa'nın Kalbi" gibi isimleri vardır. 1992'den beri Prag'ın tarihi merkezi, UNESCO'nun listesinde yer almaktadır.

Prag'ın bir özelliği de 2. Dünya savaşında pek zarar görmemiş olmasıdır. Bu nedenle birçok eski ev ve tarihi yerler vardır. Bu yerler arasında St. Vitus Katedrali de yer alır. Turizm alanında son yıllarda çok fazla rağbet görmektedir.





KÜÇÜK DETAYLAR

 Saatlerinizi gider gitmez 1 saat geriye ayarlamayı unutmayın.

 Cep telefonlarınızı Prag'da kullanabilirsiniz.

 Şehir 10 bölgeden oluşuyor. Şehir merkezi "Prag 1" olarak numaralandırılmıştır.

 Ulusal Müze her ayın ilk Pazartesi günü ücretsiz gezilebilmektedir.

 Türk Konsolosluğu telefonu: +420 2 2431 1402.

 Şehre vardığınızda mutlaka Prague Post alin. Restaurant adres ve telefonlarından, müzeler, sanat galerileri ve konserler ile ilgili bilgiler ve A'dan -Z 'ye Prag hakkında öğrenmek istediğiniz her şey bu dergide mevcut.

 Pazartesi günleri tüm kaleler, kuleler, ve antik döneme ait kalıntıların bulunduğu ören yerleri ziyarete kapalıdır.

 Prag taksilerinin edindiği kötü ünü yok etmek için belediye taksimetreli sisteme geçti. İlk açılış 20 czk, her km için 17 czk yazıyor. Prag havaalanından şehre taksi ücreti 300 czk’dan fazla tutmamaktadır.

 Acil durumlar için; Prag sağlık Merkezi (The Health Centre Prague)
Vodickova 28, 3 scodiste (stairs) 2 patro P.S. (floor) Prague 1 tel:420 2 2422 0040

 Seyahat çekleri herkes tarafından kabul edilmektedir. Komercni bankasında Eurocheck ücretsiz olarak bozdurulabilir. Çoğu dükkan, mağaza ve otel kredi kartı kabul etmektedir. Amerikan Doları ve Alman Markı nakden kabul edilmektedir.

 Servis ücreti olarak 5-10% tip ilave edilebilir.

 Prag'da alışveriş yapmak isteyenlere bir kaç küçük bilgi: bankalar 8:00-17:00 mesai yapıyorlar. Alışveriş merkezleri akşamları 19:00'a kadar açık. Cumartesi ise büyük olasikla tüm dükkanlar 13:00'e kadar açık kalıyor.Pazarlıksız alışveriş yapmayın ve sakin ola Bohemya cam ve kristallerinden almadan dönmeyin.

 Stare Mesto Market isimli açık pazarda tahta oyuncaklar, seramikler, porselenleri bulabilir yada keyifle dolaşabilirsiniz. Adres: Havelska, Prag 1.

 Ayrıca mağazaları, cafeleri, barları, müzeleri ve tiyatrolarıyla unlu Nove Mesto (New town) bölgesinde daha uygun fiyatlara sahip tesislerde konaklayabilir ve yemek yeme imkanı bulabilirsiniz.

 Çek Cumhuriyetinde, özellikle Prag'da, her adım başı rastlanan kiliseler olsa da, yapılan araştırmalar, 40 yıl süreyle Komünizmle yaşayan halkın yüzde 50'sinin Ateist olduğunu gösteriyor. Geri kalanlar içinde en önemli grup ise Katolikler.

 Çek Cumhuriyeti, Almanya, Polonya, Slovakya, Macaristan ve Avusturya'yla sınırdır.Berlin sadece 282 km; Varşova 512 km; Budapeşte 457 km uzaklıkta. Bilginize ve de ilginize.

 Prag'a gidipte konserlere gitmeden olmaz. Klasik müziğin en güzel örneklerinden, jazz ve rock'a kadar pek çok seçeneği ile konser salonları sizleri bekliyor, UNUTMAYIN!! Özellikle astronomik saatin bulunduğu meydanda, öğle saatlerinden sonra eski kostümler içerisindeki gençler bilet satışına başlıyorlar ve istek halinde ödemeleri kredi kartı ile de kabul ediyorlar. (öğrenciler için konser salonlarının bir kısmı indirim uyguluyor. Eğer yanınızda öğrenci kimliğiniz varsa, ibraz etmeniz halinde pek çok yerden indirim alabiliyorsunuz)

 Her yılın 30 Nisan günü tüm Prag halkı, Kampa adası ve civarında, cadıları yakma töreni (Walpurgisnacht, Paleni Carodejnic) düzenliyor. Tabii günümüzde ateş yakmak yerine havai fişek gösterileri ile Prag bir renk cümbüşüne dönüyor.Kutlamalar bu kadarla da kalmıyor, yine Nisan ve Mayıs ayı boyunca "Prazske jaro-Prag'da Bahar" eğlenceleri ve Uluslararası Prag Kitap Fuarı ve Eylül ayında Mozart festivali düzenleniyor.

 Prag'da marionette&puppet yani kukla tiyatrosu oldukça popülerdir.

 "Other World Kingdom" isimli ve Prag'ın hemen dışında işletilen bir otelde rezervasyon yaptırırken fantezinizi söylüyorsunuz sizi buna göre misafir ediyorlar. İlginç değil mi?

 Old Town'da bulunan Perlova caddesi, gecenin ilerleyen saatlerinde şehrin öteki yüzünü gösteriyor size. Süslü abartılı kıyafetleriyle ünlü Çek güzelleri adeta bir geçit töreninde gibi caddedeki yerlerini bir bir almaya başlıyorlar.