PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye Türklerin midir?


kelebek35
08-06-2008, 09:48
Hürriyet Gazetesi bir süredir “İnsan Hakları Treni” adı altında bir proje yürütüyor. Bu kapsamda proje yöneticileri ve yazarlar, il il tüm Türkiye’yi geziyor, her ilde yerel yönetimler, vatandaşlar ve insan hakları örgütleri gönüllüleri ile görüşüyorlar.

* * *

Ancak gündem öyle karışık ki; proje hayli zorlamayla kendine gazete sayfalarında yer buluyor. Bu zorlama belli oluyor. Türkiye’de tarihe damga vuracak ne olursa olsun Hürriyet’ten birtakım isimler o trende bazı yerel otoritelerle toplantı yaparken ya da çocuklardan çiçek alırken görülüyor. Bu durumu onlar da garip buluyorlardır ama yapacak bir şey yok. Her şeyin organizasyonu aylar öncesinden yapılmıştır, eminim.

* * *

Her neyse konumuz bu değil. Konumuz “İnsan Hakları” kavramını sahiplenecek bir projeye imza atan gazetenin logosunun altındaki slogan ve bu slogana Avrupa’dan gelen tepki...

HÜRRİYET’E DAVA

Bilirsiniz, Hürriyet logosunun altında “Türkiye Türkler’indir” sözü yer alır. Bu söz gazete kurulduğundan beri hiç değişmemiştir. Ancak şimdi aynı söz yüzünden Doğan Grubu sıkıntı çekecek gibi görünüyor. Neden mi?

* * *

“İnsan Hakları Treni” Türkiye’yi dolaşmaya başladıktan sonra Paris Barosu’na kayıtlı, Kürt asıllı avukat Frank Cecen’in gözüne gazetenin logosunda yer alan söz takıldı. Slogan avukata göre insan haklarına aykırı, dışlayıcı ve aşırı milliyetçiydi. Yargıya taşınmalıydı.

Cecen hemen harekete geçti. Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesi’ne ve Uluslararası İnsan hakları Federasyonu’na başvurdu. Duyduğum kadarıyla tüm uluslararası hukuk mekanizmalarını çalıştırmayı düşünüyor. Yani önümüzdeki günlerde Fransız yargısı Hürriyet’in “Türkiye Türkler’indir” sözünü tartışacak, insan hakları açısından sakınca teşkil edip etmeyeceğine bakacak.

* * *

Gelelim Cecen’in hareket noktası, yani “Türkiye Türkler’indir” sözüne...

Bu söz tam da bu ülkenin ‘tek tipleştirici’, baskıcı ve hayalperest ruhunu göstermiyor mu? İçimizde yatan “farklılıkları tolere edelim, aman ne hoş deyip göz yumalım ama tek makbul var oluş şeklini Türklük diye tanımlayalım” zihniyeti harikulade bir şekilde bu cümle ile vücut bulmuyor mu?

* * *

Hürriyet, bu cumhuriyetin egemen güçlerini en iyi yansıtan yayın. Bu slogan da ülkenin temel zihniyetini gösteriyor. Bu yüzden gerçekçi olmak gerek. “Türkiye etnik ve kültürel çeşitliliği ile zengin, çok kültürlü bir ülkedir” klişesi biz “hayalperest demokratlar” tarafından pek seviliyor ama maalesef içine sokulmak istendiğimiz kalıptan fersah fersah uzak.

Bu ülkenin bir parçası olmak için “Türk olmak” şart. Öyle olmazsa eğreti duruyorsun, adeta “yamanıyorsun”.

* * *

“Türkiye Türkler’indir” içinden çıkmak istediğimiz kalıpların ne kadar zor yıkılacağını da anlatıyor. Bu sözdeki “Türk” herhangi biri değil. Özenle tarif edilmiş, çizilmiş, projelendirilmiş bir “vatan evladı”.

* * *

Bu ülke sadece Türkler’in olduğu müddetçe türbanlısı da, Kürt’ü de, Ermenisi de “hoş görülecektir”. Hürriyet bunu biliyor. Bilmesi ve desteklemesi de onun var oluşu ile paralel.

Buraya kadar sorun yok. Sorun, bunu bildiği halde “hoş görülen” grupların insan hakkını savunması. “Türk olmayı bu ülkenin sahibi olmanın ön şartı koşan slogan ile insan hakkı nasıl örtüşebilir? Şayet örtüşüyorsa oradaki “insan” önceden tanımlanıp, Türkleştirilmiş insan mıdır?

Nagehan ALÇI
akşam