PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Balıkesir Üniversitesi


tomqoliq
08-02-2008, 18:52
ÜNİVERSİTENİN TARİHÇESİ

Balıkesir Üniversitesi’nin kökleri 1910 yılında kurulan Karesi Muallim Mektebi’ne kadar dayanir. Balıkesir Devlet Mühendislik Akademisi, Balıkesir İşletmecilik ve Turizm Yüksekokulu ile Balıkesir Meslek Yüksekokulu’nun 1975-1976 eğitim-ögretim yılında faaliyete geçmesi ile üniversitemizin kuruluşuna giden yolda önemli adımlar atılmıştır. Bu kurumlar, 1982 yılında 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile isim ve statü değiştirmişler ve Uludağ Üniversitesi’ne bağlanmışlardır. Necati Eğitim Enstitüsü 1981 yılında üç yıllık statüsünden çıkarılmış , 4 yıllık “Yüksek Öğretmen Okulu” statüsüne alınmış, 1982 yılında da bu kuruma Necatibey Eğitim Fakültesi ismi verilmiştir. Aynı şekilde Balıkesir işletmecilik ve Otelcilik Yüksekokulu’nun ismi Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak değiştirilmiş, 2 yıllık Balıkesir Meslek Yüksekokulu’nun ismi ise aynı kalmıştır. Uludağ Üniversitesi’nin çatısı altında on yıl kalmış olan bu kurumlar , sağlıklı ve istikrarlı bir gelişme ile Balikesir Üniversitesi için güçlü bir altyapiı oluşturmuşlardır.

Balıkesir Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3837 Sayılı Kanun geregince kurulmuş ve 1 Ocak 1993 tarihinden itibaren de tüzel kisilik kazanarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

FAKÜLTELER

1-Tıp Fakültesi

17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 5467 sayılı Kanunun 2. maddesi uyarınca Üniversitemiz bünyesinde kurulan Tıp Fakültesinin kuruluş çalısmaları devam etmektedir.

2-Necatibey Eğitim Fakültesi
1910 yılında Karesi Muallim Mektebi olarak ilköğretime öğretmen yetiştirme görevini üstlenen Kurum, 1932 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuvayimilliyeci Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey'in emirleriyle inşa edilen kendi binasına taşınmış ve bu tarihten itibaren aynı binada Necati Bey Öğretmen Okulu adıyla faaliyetlerini sürdürmüştür.

1944-1945 eğitim-öğretim yılında ortaöğretime öğretmen yetiştirmek amacıyla, Necati Eğitim Enstitüsü adıyla 2 yıllık yükseköğretim kurumu olarak yeniden yapılanan kurum, 1968-1969 öğretim yılında 3 yıllık konuma ve 1978-1979 öğretim yılında da dört yıllık lisans düzeyinde eğitim kurumu konumuna çıkarılmıştır.

Kurum, Türk Milli Eğitim tarihinde saygın bir yeri olan Yüksek Öğretmen Okulları kervanına 1980-1981 döneminde Necatibey Yüksek Öğretmen Okulu adıyla katılmıştır.20 Temmuz 1982'de Necatibey Eğitim Fakültesi adıyla Uludağ Üniversitesi'ne bağlanmış olan Kurum, 1992 yılında kurulan Balıkesir Üniversitesi'nin de çekirdeğini oluşturmuştur.

Necatibey Eğitim Fakültesi, Türk Milli Eğitimi'ne, alanında uzman öğretmenler yetiştirme geleneğini Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Tarih, Coğrafya, Türk Dili ve Edebiyatı; Sınıf, Fen Bilgisi, Bilgisayar, Sosyal Bilgiler ve Türkçe Öğretmenliği alanlarında başarıyla sürdürmektedir. Okul Öncesi, Müzik, Resim-İş ve İngilizce Öğretmenliği programlarını da açmış olan Necatibey Eğitim Fakültesi, gerekli öğretim kadrosunu oluşturduğu anda bu alanlarda da eğitime başlayacaktır.

Fakülte Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen Bilgisi, Bilgisayar laboratuvarları yanında, kitaplığı, yörenin en modern açık ve kapalı spor alanları (tenis kortları, basketbol, voleybol alanları ve halı saha futbol alanı) ile öğrencilerine ve personeline günün her saatinde hizmet vermektedir.


Fakültede
-İlköğretim Bölümü
-Sınıf Öğretmenliği

-Fen Bilgisi Öğretmenliği

-İlköğretim Matematik Öğretmenliği

-Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

-Okul Öncesi Eğitimi

-Türkçe Eğitimi Bölümü

-Türkçe Öğretmenliği Programı

-Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

-Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği


-Ortaöğretim Fen ve Mat. Alanları Eğitimi Bölümü

-Matematik Öğretmenliği Programı

-Fizik Öğretmenliği

-Kimya Öğretmenliği

-Biyoloji Öğretmenliği

-Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü

-Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

-Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü

-Müzik Öğretmenliği

-Resim-İş Eğitimi

-Yabancı Diller Eğitimi Bölümü

-İngilizce Öğretmenliği

Bölümleri bulunmaktadır.


Mühendislik-Mimarlık Fakültesi
Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi “Balıkesir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi” nin fakülte haline dönüştürülmesi ile oluşmuş lisans düzeyinde eğitim öğretim yapan 4 yıllık bir yükseköğretim kurumudur. Akademi olarak 1418 Sayılı Kanun uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak 1976 yılında kuruldu.


Fakültede
-Bilgisayar Mühendisliği
-Çevre Mühendisliği
-Elektrik-Elektronik Mühendisliği
-Endüstri Mühendisliği
--İnşaat Mühendisliği
-Jeoloji Mühendisliği
-Makine Mühendisliği
-Mimarlıik

Bölümleri bulunmaktadır.

Fen Edebiyat Fakültesi
3837 sayılı Kanunla kurulan Fen-Edebiyat Fakültesi' nde eğitim-öğretime 1993 yılında; Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve Türk Dili ve Edebiyati Bölümleri ile başlanmıştır. 2000 yılında da Tarih ve Coğrafya bölümleri eğitim-öğretime açılmıştır.


Fakültede
-Biyoloji
-Coğrafya
-Fizik
-Kimya
-Matematik
-Sosyoloji
-Tarih
-Türk Dili Edebiyatı

Bölümleri bulunmaktadır.



Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Balıkesir Üniversitesi Bandırma Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi 3 Temmuz 1993 tarih ve 3897 sayılı yasayla kurulmuştur. 18 Ekim 1993 tarihinde İktisat ve İşletme bölümleriyle eğitim ve öğretime başlayan Fakültemiz ilk mezunlarını 1997 yılında vermiştir. 2006– 2007 eğitim ve öğretim yılında onbirinci dönem mezunlarını verecek olan Fakültemiz 1998-1999 eğitim ve öğretim yılında Balıkesir Üniversitesi bünyesinde bir ilke imza atarak hazırlık sınıfı programını İktisat ve İşletme bölümlerinde uygulamaya koymuştur.


Fakültede
-İktisat
-İşletme
-Maliye
-Kamu Yönetimi
-Ekonometri
-Çalışma Ekonomisi
-Uluslararası İlişkiler