PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Rektörden Hilton'a peşkeş


kelebek35
07-14-2008, 10:20
Kahramanmaraş'ın simgesi olan “Sütçü İmam”ın ismini üniversiteden silmek istemesi ve öğrencilerde peruğu bile yasaklamasıyla büyük tepki toplayan Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Nafi Baytorun, şimdi de “Hilton’a arazi peşkeşi” ile gündemde.

Kahramanmaraş'ın simgesi olan “Sütçü İmam”ın ismini üniversiteden silmek istemesi ve başörtüsü yasakçılığı ile büyük tepki toplayan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Nafi Baytorun, şimdi de “Hilton’a arazi peşkeşi” ile gündemde. Üniversite Yönetim Kurulu, “ana kampüsü olan Avşar Yerleşkesi’nde 35 dekar alanın 4 yıldızlı Hilton Oteli yapılması için Kosifler Turizm Yatırım A.Ş.’ye tahsis edilmesi” kararı aldı. Oyçokluğu ile alınan bu karara, Eğitim ve Orman fakültesi dekanları karşı çıktı.

BEŞ KURUŞ PARA ALINMAYACAK

Üniversite Yönetim Kurulu’nun 18 Haziran tarihli kararına göre, devletin kampüs alanı için tahsis ettiği bu arsanın Hilton’a devrinden beş kuruş para alınmayacak! Otel faaliyete geçtikten 49 yıl sonra üniversiteye devredilecek. Otel, bu sürenin ilk 10 yılında 65, sonraki yıllarda ise 100 öğrenciye burs verecek.

ÜNİVERSİTE’NİN O İLGİNÇ KARARI

Kararda şöyle denildi: “Kosifler Turizm Yatırım A.Ş.’nin üniversitemiz Avşar Yerleşkesi içerisinde 4 yıldızlı Hilton Garden Inn Oteli yatırım koşullarına ilişkin 13.06.2008 tarihli yazısı okunarak incelendi. Yapılan görüşmeler ve değerlendirmeler sonucunda; yapılacak olan otelin Üniversitemizin fiziki gelişimine ve Kahramanmaraş’ın sosyal ve ekonomik hayatına yapacağı katkının yanı sıra Üniversitemiz öğrencilerine kredi-burs olanağı sağlayacak olması nedeniyle, Avşar Yerleşkesinde 30-35 dekar alanın 49 yıllığına tahsis edilmesinin aşağıda sıralanan şartlarda uygun olduğuna, oy çokluğu ile (*)
1-Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan ve ilgili ba kanlıklardan izin alınmasına,
2-Otel faaliyete geçtikten sonra, Üniversitemiz yetkili kurullarının belirleyeceği başarılı ve muhtaç öğrencilere ilk on yıl 65, sonraki yıllarda 100 öğrenciye Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun belirlemiş olduğu kredi-burs tutarında on iki ay katkı sağlanmasına,
(*)Bu karara Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Erdaş ile Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Küçükönder katılmamışlardır.”

BİLİM YUVASINDA 4 YILDIZLI OTEL’İN NE İŞİ VAR?

Kahramanmaraşlılar, emperyalist şirketlerin başında gelen “Hilton” denilince ilk akla gelenin “zengin insanlar, para, alkol, fuhuş ve eğlence” olduğunu belirterek “Bilim yuvası olan üniversitede böyle anılan bir otelin ne işi olabilir! Çocuklarımıza kötü örnek olur” diye tepki gösteriyor.

OYSA FAKÜLTELER DIŞARIDA

Öğretim üyeleri de, dağınık halde olan fakültelerin bir araya getirilmesi gereken alandan Hilton’a arsa tahsisine bir anlam veremediklerini söylüyorlar. Öğretim üyeleri tepkilerini şöyle dile getiriyorlar: “Üniversitenin fakülteleri dağınık bir halde. Bunların ana kampüs olan Avşar Yerleşkesi’nde toplanması gerekiyor. Ziraat Fakültesi’nin 3 yıldır ana kampüse taşınması beklentisi var ama halen somut bir gelişme yok. Aynı şekilde İlahiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Orman Fakültesi de kampüs dışında. Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu ile Spor Yüksekokulu da farklı farklı yerlerde. Bunların hepsinin ana kampüste toplanması gerekir. Bunlar için ana kampüste yeni binalar inşa edilmesi gerekir. Bu yapılmazken, ana kampüsten 35 dekar alan Hilton’a devrediliyor.” Kimi öğretim üyeleri de, kampüs içinde faaliyet gösterecek olan 4 yıldızlı bir Hilton otelinin öğrenciler için kötü örnek oluşturacağı endişesini taşıyor.

KONUŞAMAM!

Üniversite yönetiminin Hilton’a arazi tahsisine karşı çıkan dekanları “konu hakkında basına açıklama yapmamaları konusunda uyardığı” belirtiliyor. Dekan Prof. Dr. Adnan Küçükönder, karara karşı çıkmasının gerekçelerini bile açıklamakta çekindi. Sorularımız karşısında Küçükönder “Bir açıklama yapamam. Lütfen bunları bana hiç sormamış olun” ifadelerini kullandı.

GÖZLER YÖK VE BAKANLIKLARDA

Mevzuata göre, KSÜ kampüsü içine Hilton Oteli yapılabilmesi için Üniversite’nin aldığı bu karar tek başına yeterli değil. YÖK’ün yanı sıra Maliye ve Milli Eğitim bakanlıklarının da onayı gerekiyor. Şimdi gözler YÖK ve sözkonusu bakanlıklarda. Üniversite’nin devlet arsasına ilişkin bu ilginç tasarrufuna onay verilmemesi isteniyor.
Üniversitede peruğu bile yasaklayan Nafi Baytorun Rektörlük görevine 2006’da dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmıştı. Baytorun’un bu ikinci dönemi. Görev süresi 2010’da sona erecek.


vakit