PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ne olduğuna karar veremediler


kelebek35
07-12-2008, 11:21
Ağrı Dağı'nda Çarşamba günü üç Alman turistin kaçırılması konusu Almanya'da birinci gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Gazetelerin büyük kısmı olayı manşetten duyururken, televizyonlar da gün boyu olayla ilgili haberlere yer verdi. Ancak Alman basınının "kendi vatandaşları kaçırılmış olmasına rağmen" PKK'yı nasıl tanımlayacakları konusunda kafası karışık.

Bild gazetesi rehine olayını aktarırken "Teröristler, Merkel'e şantaj yapıyor. Başbakanı, yeni bir politika değişikliğine zorlamak istiyorlar" ifadesini kullandı. Haberin içinde "Kürt İşçi Partisi PKK" terimini kullandı ve PKK'nın rehineleri serbest bırakma konusunda bazı talepleri olduğunu aktardı. Frankfurter Rundschau gazetesi ise, olayla ilgili "Kürt isyancılar Çarşamba gününden beri Alman dağcıları rehin aldı" ifadesine yer verdi. Türk ordusunun PKK'ya karşı Şırnak'ta giriştiği operasyonu, "Çatışmalarda Kürdistan İşçi Partisi'nin yedi savaşçısı öldü" biçiminde duyurdu. Haftalık Die Zeit gazetesi ise, PKK'ya doğrudan "terör örgütü" tabirini kullanmaktan kaçındı. "Berlin, PKK'nın şartlarını reddetti" başlığıyla olayı aktaran gazete, PKK'nın Avrupa Birliği ve Amerika tarafından terör örgütleri listesine alındığını kaydetti. Gazete Alman dağcıların kaçırılışını ise, "Beş PKK savaşçısı, Bavyera eyaletinden 33, 48 ve 65 yaşındaki kişileri Ararat dağında 3200 metre yüksekte kamp kurdukları esnada kaçırdı" diye aktardı. Frankfurter Allgemeine Gazetesi (FAZ) de rehine olayını "Rehinelerin serbest bırakılması için çabalar devam ediyor" başlığıyla verdi. Gazete, Şırnak'ta PKK'ya yönelik operasyonları "Çatışmalarda on Kürt isyancı ile, Türkiye'nin desteklediği bir milis (köy korucusu) öldü" ifadesini kullandı. Die Welt gazetesi PKK'yı tanımlarken "yasaklı Kürdistan İşçi Partisi PKK" ifadesini kullandı. Haftalık Der Spiegel dergisi ise, PKK'yı "Kürt gerilla organizasyonu" şeklinde tanımlamayı tercih etti. Focus dergisi de "Kürt isyancı organizasyonu PKK" dedi. Alman Devlet Televizyonu ZDF internet sitesindeki tanımında ise, PKK'dan "Kürdistan İşçi Partisi" olarak bahsetti ve şu ifadeyi kullandı: "PKK, Almanya'da 1993 yılından beri yasaklı. 1998 den beri ise, terör örgütü değil, suç örgütü kapsamında değerlendiriliyor." Alman basanı olayın Türk basınında geniş yer almamasını ise yadırgadı.

BAHA GÜNGÖR: ALMAN BASINI PKK'YA ARTIK "TERÖR ÖRGÜTÜ" DEMELİ

Almanya'nın Sesi Radyosu Deusche Welle (DW) Türkçe Bölümü Müdürü Baha Güngör, artık Alman basınının PKK'ya terör örgütü demesi gerektiğini söyledi. Güngör, DW'de yayınlanan yazısında PKK'dan "ayrılıkçı Kürtler" olarak bahsetmişti. Cihan'a konuşan Göngör, bu ifadeyi kurum yönetiminin genel politikası nedeniyle kullandığını ancak şahsi olarak yaptığı bütün açıklamalarda PKK'dan "terör örgütü" olarak bahsettiğini ve eylemlerini de "terör eylemi" olarak tanımladığını vurguladı. "Bu konuda kurum içinde bir tartışma başlattım. DW yönetimine PKK'dan artık terör örgütü olarak bahsetmek gerektiğini söyledim" diyen Güngör şöyle devam etti: "Anayasayı Koruma Teşkilatı raporlarında PKK'dan 'terör örgütü' olarak bahsediyor. İçişleri Bakanı açıklama yaptığında yine aynı ifadeyi kullanıyor ve PKK'nın Almanya'da faaliyetlerini yasaklıyor. Artık bundan sonra Alman medyası da PKK'nın terör örgütü olduğunu kabul etmek zorundadır." Alman basınında PKK için "asiler, milisler, özgürlük savaşçıları, gerilla" gibi "romantik sıfatların" kullanılmasının eskiye göre artık daha zor olduğunu vurgulayan Güngör, PKK'nın son yaptığı eylemle Alman kamuoyundaki "sempatisini iyice yitirmeye başladığı" yorumunu yaptı.

"DTP, ALMAN REHİNELER İÇİN DEVREDE"

Öte yandan Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesi Alman rehineler için Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) devreye girmek istediğini yazdı. Gazete rehine olayını aktarırken, "Kürt partisi arabuluculuk teklif etti" dedi. Gazete, DTP'li Emine Ayna'nın rehinelerin salıverilmesi için devreye girmeye hazır olduğunu belirtti. SZ, Ayna'nın daha önce de arabuluculuk yaptığını aktardı. Danimarka'dan gazeteye konuşun PKK yayın organı Roj Tv'nin sözde yöneticisi Manouchehr Zonoozi kaçırılma olaylarının "Roj Tv faaliyetlerinin Almanya'da yasaklanmasıyla" ilgisi olmadığını iddia etti. Zonoozi, "Bu olayın bizimle en ufak bir ilgisi yok, bu konuda şimdilik yorum yapmıyoruz" şeklinde konuştu. Söz konusu televizyon kanalı Danimarka'dan yayın yapıyor. Brüksel'de de stüdyosu bulunuyor. Almanya'daki prodüksiyon şirketi ve uydu üzerinden bu ülkeye yayını ise, 19 Haziran'da Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı.




haber10