PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Baykal Osmanlı'yı hatırladı


kelebek35
07-10-2008, 10:04
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği akşam yemeğine katıldı.

Baykal, yemekte yaptığı konuşmada, Rumeli ve Balkanlar'ın bir coğrafi bölgeyi işaret etmesinin ötesinde anlamlar taşıdığını ifade ederek, ''Rumeli ve Balkanlar aynı zamanda muhteşem bir tarihi, muhteşem bir kültürü tarif ediyor'' dedi.

Rumeli ve Balkan gerçeğinin sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin değil, Osmanlı İmparatorluğu'nun da özü olduğunu, Bilecik Söğüt'te kurulan devletin ancak Balkanlar'a geçmesiyle birlikte imparatorluk olma şansı elde ettiğini anlatan Baykal, şunları kaydetti:

''İmparatorluk payitahtı önce Edirne'dir. Osmanlı İmparatorluğu, yüzü batıya dönük bir imparatorluktur ve Osmanlı orada silah gücüyle değil, hakkaniyeti, hoşgörüsü, devlet örgütlenmesi ve yönetimi ile var olmuştur. Osmanlı, zirveye Rumeli ile çıkmıştır ve ne zaman yüzünü batıdan doğuya cevirmiş, işte o zaman gerilemeye başlamış.''

Baykal, Türkiye Cumhuriyeti'nin dağılan bu imparatorluğun insanlarından oluştuğunu belirterek, ''Cumhuriyet, bizi hep bir arada yaşayan kardeş haline getirmiştir'' diye konuştu.

Türkiye'nin bugün zor bir dönemden geçtiğini, insanların bir arada yaşamasını sağlayan temellerini sarsmak isteyenler olduğunu ileri sürerek, buna asla izin verilemeyeceğini söyledi.

Baykal'a gecede, Ege Bölgesi'nde kurulu 17 Balkan ve Rumeli derneğinden oluşan federasyon adına, üzerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Muhacirler, kaybettiğimiz toprakların milli hatıralarıdır'' sözünün yer aldığı bir portresi hediye edildi.

(AA)