PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : CHP yolsuzluğuna duygusal şerh


kelebek35
07-09-2008, 10:20
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ile oğlu İş Bankası’nda işe başlatılan üye Necmi Özler’in, “CHP hesaplarında usûlsüzlük tespiti” kararına karşı oy kullandıkları ortaya çıktı.

Anayasa Mahkemesi 26 Haziran’da, CHP’nin 1998, 2005 ve 2006 yıllarının yanı sıra 2004 yılı hesaplarında da 267 bin 860 YTL 57 YKr gider karşılığı usulsüzlük yapıldığını tespit etmiş, bu miktar karşılığı parti mal varlığının Hazine'ye gelir kaydedilmesine ve bu parti hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Mahkeme’nin, CHP’nin 2004 yılı hesaplarıyla ilgili bu kararını oy çokluğu ile aldığı anlaşıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ile üyeler Necmi Özler, Mehmet Erten ve Fulya Kantarcıoğlu karara karşı oy kullanmış.

GEREKÇELERİ: ORTADA FATURA OLMAYABİLİR, AMA SÖZLÜ MUTABAKAT SAĞLANMIŞ!
Dün Resmi Gazete’de yayımlanan ayrıntılı karara göre; Paksüt, Özler ve Erten “karşı oy” yazılarında, şu gerekçeyi ileri sürdüler: “Yenikan Medya Pazarlama A.Ş. ile Cumhuriyet Halk Partisi arasında 22 Kasım 2003 tarihinde 2004 yılı yerel seçim dönemi çalışmaları ve yayınlarına ilişkin bir sözleşme imzalanmış, sözleşme gereği hizmet karşılığı 265.500 YTL peşin ödenmiştir. Kararda belirtildiği gibi bu ödeme karşılığında 214.500 YTL fatura alınmış, kalan 51.000 YTL için ise fatura düzenlenmemiştir. Ayrıca, anılan şirkete 10.12.2004 tarihinde 50.000 YTL daha ödeme yapılmış, bunun karşılığında da 31.12.2004 tarih ve 4041 sayılı fatura düzenlenmiştir. Faturada bu ödemenin ‘TV tanıtım ve prodüksiyon bedeli’ olduğu belirtilmiştir. 31.12.2004 tarihli faturanın gerçeği yansıtmadığı ve bu ödeme karşılığında bir hizmet alınmadığı hususunda dosyada herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Tarafların, daha önce imzaladıkları sözleşme çerçevesinde ve bu sözleşmeye yazılı bir ek yapmaksızın sözlü mutabakatla bu şekilde uygulama yapmalarına yasal bir engel de bulunmamaktadır. Bu nedenlerle, yapılan ödemenin kanuna aykırı olduğunu kabul eden çoğunluk kararına katılmadık.” 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmış olmaları, bu 3 ismin ortak özelliklerinden. Fulya Kantarcıoğlu’nun “karşı oy” yazısı ise şöyle: “…Daha önce imzalanan sözleşmede verilmesi öngörülen hizmetler kapsamında ödendiği anlaşılan söz konusu miktara ilişkin faturaya, aksi kanıtlanamadıkça itibar edilmesi ve buna ilişkin parti giderinin yasal olduğunun kabulü gerekmektedir. Açıklanan nedenlerle çoğunluk kararına karşıyım.”

PAKSÜT’ÜN DİKKAT ÇEKEN İLİŞKİLERİ VE AÇIKLAMALARI
CHP ile ilgili bu kararda karşı oy kullananlar arasındaki iki isim hayli dikkat çekti. Başkanvekili Osman Paksüt ile Üye Necmi Özler. Skandal 367 kararı ve başörtüsü düzenlemesine ilişkin iptal kararında çoğunluğu oluşturan 9’un içinde yer alan Paksüt, ilginç görüşmeleri ve “ihsası rey” olarak değerlendirilen açıklamaları ile biliniyor. Kavaklıdere Tenis Kulübü’nde Ergenekon Terör Örgütü soruşturması kapsamında aranan AK Parti eski Milletvekili Turhan Çömez’le bir araya geldiği ortaya çıkınca “takip ediliyorum” yaygarasını koparan Paksüt’ün, kritik başörtüsü ve kapatma davaları sürecinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile gizli gizli bir araya geldiği de belirlenmişti. Paksüt’ün Kavaklıdere Tenis Kulübü’nde sık sık bir araya geldiği Ergenekoncu Çömez’in, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la esrarengiz görüşmeler yaptığı da biliniyor. AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin kararın ardından “kıyamet kopacağını” söyleyen isim de Paksüt.

“OĞLU, CHP YÖNETİMİNDEKİ İŞ BANKASI’NDA İŞE ALINDI”
CHP hesaplarında usûlsüzlük tespiti karına karşı oy kullanan üyelerden bir diğeri olan Necmi Özler’in de, oğlu Aybar Özler’in CHP yönetimindeki İş Bankası’nda işe alındığı ortaya çıkmıştı. AYM Üyesi Necmi Özler, oğlunun CHP’nin ortağı olduğu İş Bankası’nda çalıştığını doğrulamıştı. CHP’nin İş Bankası'nda doğrudan yüzde 28,1 oranında hissesi bulunuyor. İş Bankası yönetiminde 4 CHP'li üye var ve bankaya işe alımlarda bu 4 üyenin büyük ölçüde sözü geçiyor. CHP teşkilatlarında görev almış olmak, İş Bankası’nda işe girmek bakımından önemli bir kriter olarak değerlendiriliyor. CHP'nin, İş Bankası'na ve iştirakçi olduğu toplam 119 kuruluşa personel alımı ve bayiliklerin verilmesinde, bölge distribütörlerinin belirlenmesinde de ağırlığı var.

KANALTÜRK’E AKTARILAN PARAYI İSE HİÇ GÖRMEDİLER
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin Kanaltürk’e aktardığı 4 trilyonun önemli bir bölümünü sonradan faturalandırmasında ise hiç hukuksuzluk görmemişti. CHP’nin 2005 yılında Kanaltürk’e aktardığı toplam 4 trilyonun yaklaşık 3 trilyonluk kısmının 2007 yılında faturalandırıldığı ortaya çıkmıştı.


-Vakit