PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gorillaz


tomqoliq
07-04-2008, 17:11
Müzik tarihinin ilk sanal elektronik rock grubu olan Gorillaz, Blur’un vokalisti Damon Albarn ve ‘Tank Girl’ adlı komedi kitabının yaratıcısı Jamie Hewlett tarafından 1998 senesinde oluşturuldu. Kadrosunda Damon Albarn (2D)’ın yanısıra Murdoc, Noodle ve Russel adlı animasyon karakterlere sahip olan grup, stillerinin dışında soundlarıyla da birçok gruptan farklı bir çizgi çiziyor ve bu da onlara olan ilgiyi daha da fazla arttırıyor.

Müzik dünyasına 2000 senesinde yayınladıkları “Comes Today” adlı EP ile giren Gorillaz, ilk single “Clint Eastwood”u 2001 senesinde piyasaya sürdü. Bu single ile birçok müzikseverin beğenisini kazanan grup, aynı senenin Mart ayında kendileriyle aynı ismi taşıyan ilk albümlerini yayınladı. İngiltere listelerinde 3 numara olan grup, özellikle albümden çıkan single’lara çektikleri animasyon video kliplerle herkesi kendilerine hayran bıraktı.

2001 senesini, Amerika’da meydana gelen 11 Eylül olayı sonrası D12 ile “911” adlı bir single ile bitiren Gorillaz, 2002 senesinde ilk albümden çıkan üç single’ın b-side’larından oluşan derleme albüm “G-Sides”ı piyasaya sürdü. Aynı sene Brit Ödülleri’ne dev ekranlara yansıyan animasyon görüntüleriyle katılan grup, Temmuz ayında Spacemonkeys adlı grupla birlikte ilk albümde yer alan parçaların mix verisyonlarının yer aldığı “Laika Come Home” adlı albümü yayınladı. Sound olarak dub ve reggae’ye yakın duran albümden çıkan tek single “Lil’ Dub Chefin” büyük beğeni topladı.

2002 senesini yayınladıkları “Phase One: Celebrity Take Down” adlı DVD ile kapatan Gorillaz, Damon Albarn’ın Blur’un yeni albümü “Think Tank”e yönelmesiyle, bir süreliğine faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı.

2004 senesinde “Rock It” adlı video klibi hayranlarına ulaştıran Gorillaz, 2005 senesinde Danger Mouse prodüktörlüğünde “Demon Days” adlı albümü piyasaya sürdü. Albümde De La Soul, Neneh Cherry, MF Doom, Ike Turner, London Community Gospel Choir ve Dennis Hopper gibi çeşitli sanatçılarla çalışan grup, bu albümle İngiltere listelerinde 1 numara olurken, Amerika listelerinde 6 numaraya ulaştı. Albümden çıkan ilk single “Feel Good Inc.” ve “DARE” listelerde büyük başarı yakaladı ve albüm sadece Amerika ve İngiltere’de 3,5 milyon kopya satarak gruba toplam 7 kez platin plak kazandırdı.

2007 ve 2008 senelerini holografik dünya turnesiyle geçirmeyi planlayan Gorillaz, en son performansını 2006 Grammy Ödülleri’nde Madonna ile birlikte sahneye çıkarak “Feel Good Inc.” ile gerçekleştirdi. Aynı senenin Ekim ayında “Phase Two: Slowboat To Hades” adlı DVD’yi piyasaya süren grup, “Rise Of The Ogre” adlı resimli otobiyografi kitabını da hayranlarına sundu.