PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İşten kovulmanın komik yöntemleri


ALONE53
07-02-2008, 16:05
İşten kovulmanın komik yöntemleri
NURETTİN ÖZDOĞAN
Evet, evet. Yanlış okumadınız. İşten kovulmanın komik yöntemleri. Amerika’da sağlam bir üniversiteyi bitirmiş, sonra da birkaç şirketten çok iyi iş teklifleri aldığı için orada kalmayı tercih eden çılgın mı çılgın bir arkadaşım var: İsminin baş harfi E ile başlıyor. Geçenlerde kendisi bana çalıştığı yerin fotoğraflarını gönderdi.
Kendisine ait odası olan arkadaşımın ofisinde Türk Milli Takımı formasının yanı sıra duvarda asılı uzun bir liste dikkatimi çekti. Başlığı “101 hilarious ways to get fired” yani “İşten kovulmanın 101 komik yolu” olan bu listeyi arkadaşıma bile sormadan hemen ‘Google’ladım. Meğerse HR World dergisi işten kovulmak isteyenler için 101 yol keşfetmiş!

Şöyle anlatayım: Staj yapıyorsunuz. Stajyerden zeki, çevik ve hızlı fotokopi çekmesinden başka bir şey istemeyen bir kurumdan kovulmak istiyorsunuz... O zaman fotokopi ayarlarını bozmak sizin için çocuk oyuncağı. Mesela, her belgeden 250 kopya çekecek şekilde fotokopi makinesini ayarlayabilirsiniz. Ya da hani kitaptaki bazı sayfaları sınavdan önce küçültürüz ya aynen o şekilde her belgeyi yüzde 50 oranında küçültecek şekilde de ayarlayabilirsiniz fotokopi makinesini. Tercih sizin. Muhtemelen fotokopi makinesini sizden sonra kullanan saf, makinenin bozulduğunu sanıp teknik servisi arayacak!

Lisedeki sınıfımız mazeret kağıdını çok kullanıyor diye okulun içine küçük bir ofset-matbaa kurmayı düşünüyordu okul yönetimi. HR World dergisinin bulduğu bir yöntem bana bunu hatırlattı. Farz edelim ki işe geç kaldınız. Şirket müdürüne annenizin imzaladığı bir mazeret kağıdını vermek nasıl olur? Müdürünüzün yüz ifadesini tahmin etmek zor olmasa gerek. Bir arkadaşımın daha önce uyguladığı bir yöntemi de bu dergide okudum. Arkadaşım, kıl kaptığı müdürünün evini, arabasını ve yazlığını ‘Satılık’ diye internete ilan koymuştu. Tabii altına da müdürünün cep telefonunu yazmış!

Türkiye’de saçma sapan zincir e-postalar posta kutumuzu gereksiz yere doldurmakta. İşten kovulmak istiyorsanız bunu avantaja çevirebilirsiniz. Nasıl mı? Her dakika başta müdürünüz olmak üzere bu e-postaları çalışma arkadaşlarınıza yollayabilirsiniz. Mesela “Bill Gates servetini dağıtıyormuş, bu e-postayı yollarsan adresine şu kadarlık bir çek gelecek” konulu mesajın altına “3 kuruşa sabah-akşam çalışıyorsunuz. Bunu deneyin.” yorumu yaparak çalışma arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz. Sanırım bu sizi kovmaları için yeterli bir sebep.

Derginin hazırladığı 97 yöntem daha var. Bunları uygulamak akıl harcı değil. Ama ti’ye almak amaçlı ofisimiz bir köşesinde olabilir. Gerçi hoş, Türkiye’de bu listeyi ofisimizin duvarına asmak bile belki bir kovulma sebebi. Ben astım. Sonuçlarını size bildireceğim!... n.ozdogan@zaman.com.tr



--------------------------------------------------------------------------------

Kırmızı... Beyaz... En büyük Türkiye!

Yazık oldu. Turnuvada en iyi oynadığımız maçta Almanya’yı yenemedik. Beraberliği getiren Semih’in golüyle yine çıldırdık. Ama son dakikadaki o 3. gol... Olsun. Sağlık olsun.

Maçtan önce Almanlar kendi internet sitelerinde “Türklere karşı kazanmak isteyen takım kesinlikle ilk golü atmamalı” geyiği yapıyorlardı. Maalesef bu aynen gerçekleşti Almanya maçında. Hakemlere rağmen final bizim hakkımızdı. Olsun. Sağlık olsun.

Bakın, FIFA Başkanı bile ne demiş: “Sahada finali hak eden bir takım varsa o da Türkiye’ydi. Ben Türk Milli Takımı’yla gurur duyuyorum.” Evet, bu sözleri söyleyen dünya futbolunun patronu. Dünyanın dört bir yanındaki futbolseverler Türkiye’nin o mücadeleci ruhunu asla unutmayacak. Ve gelecek Avrupa şampiyonasının, Dünya Kupası’nın en favori takımlarından biri Türkiye olacak.

Biz biliyoruz ki, Türk Milli Takımı tarih yazdı. Tekrar tekrar izlemekten bıkmayacağımız ve bu zaferi konuşmaktan yorulmayacağımız bir başarı öyküsü yazıldı. Ben bir Türk genci olarak onlara teşekkür ediyorum. Çünkü bu ülkede gençlere güvenin boşa çıkmayacağını çok iyi gösterdiler onlar. Artık zaman, Türk gençlerinin başarılarıyla Türkiye ismini dünyada daha çok duyurma zamanı. Haydi Türkiye.



--------------------------------------------------------------------------------

HAFTANIN FIRSATI

Sorular yağmur gibi geliyor, Ancak bu hafta “Haftanın Fırsatı” ile önemli bir etkinliği duyuralım. Anadolu’nun Genç Liderleri (AGL) Derneği Türkiye’de demokratikleşme sürecinin irdelenmesi, bir arada yaşamın desteklenmesi ve toplumsal katılımcılığın teşvik edilmesi temalarıyla “Demokrasi Kuşağı” adında ücretsiz bir eğitim programı düzenliyor. 28 Temmuz-28 Ağustos tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek eğitime üniversite ve bölüm fark etmeksizin 40 üniversite öğrencisi seçilecek. Rum Patriği Bartholomeos, Tansu Çiller, Mehmet Altan, Şahin Alpay, Eser Karakaş, Fuat Keyman, Ferhat Kentel, Pınar Eczacıbaşı ve Zuhal Olcay gibi Türkiye’nin önde gelen isimleri 40 genç ile bir arada olacak. Başvuru için www.agl.org.tr adresine girmeniz yeterli. Kaçırmayın, benden söylemesi.