PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Athena


tomqoliq
07-02-2008, 11:53
Hakan ve Gökhan Özoguz biraderlerin sandiktan bozma cümbüsleriyle müzik yapma sevdasina kapildiklari 1987 yili Athena macerasinin baslangiç noktasi olarak kabul edilebilir aslinda. O dönemde henüz 11 yasinda olan ve okul hayatindan pek haz etmeyen Hakan ve Gökhan ex-Pentagram gitaristi Ümit Yilbar’dan gitar dersleri almak suretiyle tam gaz çalismaya basladilar ve akabinde de Akmar Pasaji’na ilanlar asarak grubu tamamlayacak bas gitarist ve davulcu arayisina giristiler. Çalismalarini ilk etapta iki kisi devam ettiren Gökhan ve Hakan ilk yillarda aralarina katilan birtakim arkadaslariyla stüdyo ve aletler kiralayarak takilmaya basladilar. Bu arada aralarina katilan insanlarin olayi hobi olarak görmesi ikilinin grup formatini yakalamalarini da engelliyordu. Müzik sevdalarinin gelip geçici bir heves olmadigini bilen Hakan ve Gökhan tüm aksiliklere ragmen arayislarini sürdürdüler ve nihayetinde Akmar Pasaji’nda tesadüfen karsilarina çikan bir ilanla hem bir isim hem de grubu tamamlayacak bas gitarist ve davulcu bulmus oldular. O dönemde D.R.I, S.O.D, Nuclear Assult, Slayer, Megadeth ve ****llica gibi gruplardan heyecan duyan grup 4 sarkidan olusan ve hardcore trash sound’lu ilk demolarini da kaydetmeyi basardilar. Fakat bas gitarist ve davulcu problemi halen devam etmekteydi. Grubun ilk ciddi kadrosu süregelen pek çok degisikligin ardindan nihayet 1990’da sekillenebildi, Gökhan ve Hakan, Turgay Gülaydin (davul) ve Asrin’in (bas gitar) katilimiyla çalismalara hiz verdiler.
Söz konusu kadro ilk kez Bilsak Rock Cafe’de seyirci karsisina çikti. Göztepe Parki’nda Bulutsuzluk Özlemi ve Erkin Koray’in alt grubu olarak çiktiklari konser ise Athena’yi yerel müzik ortamlarina tanitan ilk ciddi etkinlik oldu. Bu sirada 7 sarkidan olusan demo “Punished Society” kaydedildi. Athena 14 Haziran 1992’de Türkiye’ye konser vermeye gelen ilk yabanci topluluklardan biri olan Alman thrash devi Tankard’a alt grup olarak Bostanci Kültür Merkezi’nde sahne aldi. Basarili performansiyla adindan söz ettiren grup bu sayede adini daha genis kitlelere ulastirmayi da basardi.
1993’te thrash sound’lu ilk albüm “One Last Breath” piyasaya sürüldü. Albüm piyasaya sürülmeden kisa bir süre önce bas gitarist Asrin Tuncer gruptan ayrilmisti. Albümdeki tüm baslar Hakan Özoguz tarafindan çalindi. Bu arada Asrin’in yeri Ozan Karaçuha tarafindan dolduruldu.
1994 yazi Athena tarihinde son derece önemli bir yerde duran ve gruba yeni kapilar açan bir dönem olarak bilinir. Bu dönemde Marmaris'te hizmet veren Barfendi adli barda canli müzik programina start veren Athena hardcore, punk ve ska agirlikli sovlarinda Madness, Busters, The Specials, Bad Manners, Clash, RATM, The Cure ve Sex Pistols seklinde uzayip giden genis bir yelpazeden olusan play-list’leri ile öncelikle turistlerin ardindan da Istanbul ve Izmir basta olmak üzere memleketin bilumum yerlerinden gelen seyircilerin kisa sürede ilgisini çekmeyi basardi. Bu sirada Istanbul gece hayatinda Athena'nin nami deger Marmaris performanslari dilden dile dolasmaya baslamisti, dolayisiyla Istanbul’a adim attiklari anda çesitli barlardan teklifler almaya baslamalari sasirtici olmadi. Söz konusu teklifleri degerlendiren grup haftada 3 gece Kemanci, Mandala ve Gitar gibi o dönemde Istanbul alternatif gece hayatinin nabzini tutan farkli mekanlarda çalmaya basladi ve seyirci kitlesini genisletmeye devam etti.
Bugün sadece anilarda yasayan ama dönemin müdavimleri için hala çok özel bir anlam ifade eden Captain Hook Bar macerasi Athena ile birlikte 1995 yilinda start aldi. Captain Hook gece hayatinin nabzini tutan Taksim yerine Harbiye’de konuslanmasi ve alisildik eglence anlayisina ve klasik bar muhabbetlerine alternatif teskil etmis olmasi sebebiyle de özel bir yerde durur. Açildigi ilk dönemde belli bir konsepti olmayan mekan Athena canli programina start verdigi an itibariyle büyük yanki uyandirdi, grup sans eseri sahne aldigi ve ilk etapta Cuma gecelerinde seyirciyle bulustugu mekanla kisa sürede özdeslesti.
Athena siradaki albümde yer alacak ‘Holigan’, ‘Skalonga’ ve ‘Devam Bosver’ gibi bestelerini de ilk kez Captain Hook döneminde olusturmaya ve seyirciyle paylasmaya basladi.
“Holigan”in çalismalari 1997’de start aldi. Bu dönemde plak sirketleri Türkiye’deki dinleyici kitlesi için çok yeni bir tür oldugu için albümü yayinlamaya yanasmiyorlardi. NR1 ise alternatif projelere sans veren bir plak sirketiydi dolayisiyla Athena’ya sans verildi ve sirketin ilk müzik projesi “Holigan” oldu. Albüm 1998 baharinda piyasaya sürüldü ve galasi Captain Hook’ta yapildi. Albümden yayinlanan video’lardan biri olan ‘Tarlaya Ektim Sogan’in çekimleri de yine Captain Hook’ta Athena’nin sahne aldigi Cumartesi gecelerinden birinde çekildi, mekanin atmosferi video'da birebir yansitildi.
Her güzelligin bir sonu oldugu gibi Captain Hook’taki Athena gecelerinin de nihayete erdigi dönem geldi çatti. 1999’da sonlanan Athena programindan kisa süre sonra Captain Hook da kapilarini kapatti.
Captain Hook macerasi sonlanmisti ama Athena için yeni bir sayfa açilmis “Holigan” albümü ülke çapinda büyük yanki uyandirmayi basarmisti. Plak sirketleri tarafindan üretilen teorilerinin aksine ska sound’u Athena’nin sarkilariyla ülkemizde büyük ilgi gördü ki bunun en bariz kaniti albümle ayni adi tasiyan ‘Holigan’ adli sarkinin sporla da özdesleserek bir mars misali yediden yetmise ulasmayi basarmis olmasiydi.
Athena ‘99’da “Holigan” piyasaya sürüldükten kisa bir süre sonra genis kapsamli Türkiye turnesine start verdi. Turnenin önemli anlarindan biri olarak kabul edilen Istanbul Açikhava Konseri akabinde Athena Ali Samiyen Stadyumu’nda gerçeklesen ve kariyerlerinin en önemli performanslarindan biri olan Rolling Stones konserinde alt grup olarak sahne aldi.
Ayni yil yeni albüm çalismalarina hiz veren Athena anlasmazliklar sebebiyle NR1 Ile yollarini ayirdi. “Tam Zamani Simdi” ’99 Kasim ayinda Universal etiketiyle piyasaya sürüldü. Athena’nin bu albümde sound’unu iyice oturttugu ve kendilerine has bir üslup yarattiklari dikkat çekti. Albümün yayinlanisindan hemen sonra Taksim Meydani’nda gerçeklesen Milenyum Konseri’nde sahne alan grup yeni yili kutlayan binlerce kisiye unutulmaz anlar yasatti. Söz konusu konser NTV ekranlarindan canli olarak yayinlandi.
Milenyum Athena’ya ugurlu geldi denebilir. Almanya'nin Köln sehrinde her yil düzenlenen Popkomm Festivali’ne davet edilen Athena Alman seyircinin çogunlukta oldugu etkinlikte basarili bir performans sergiledi. Sehrin belli yerlerinde kurulan sahnelerde farkli gruplarin sahne aldigi festivalde Athena Beastie Boys gibi dünya çapinda nam salan gruplarla es zamanli olarak çaldi. Athena performansi Almanya'nin önde gelen radyo istasyonlarindan biri olan WDR'dan canli olarak yayinlandi. Bu festivaldeki basarili performansin akabinde Athena Almanya'dan yeni bir teklif daha aldi.
Yeni Almanya konserleri 2001 yilinda bu kez 3 farkli sehirde gerçeklesti. Athena’nin bar programlarinda sarkilarini icra ettigi ünlü Alman ska grubu The Fritz 3 konser boyunca Athena öncesi sahne aldi. Iki grup konserler esnasinda birlikte performans sergileme sansina da ulastilar. 3 konserlik Almanya turnesi akabinde öncü ska label’i Pork Pie Records Athena'yi Avrupa genelinde piyasaya sürülen "World Of Ska" adli compilation serisinin 11. albümüne aldi. Athena söz konusu toplamaya “Holigan” albümünde yer alan ‘Devam Bosver’ adli sarkiyla katildi.

Athena yeni albümü için son hizla çalismalarina devam ediyor. Mart ayinda stüdyo kayitlari baslayacak albüm, Pasaj Müzik etiketiyle piyasada olacak. Bu albümde Dogaç Titiz yerine Kurban'in davulcusu Burak Gürpinar var. Kurban'in albümü de yakinda yine Pasaj Müzik'ten çikmak üzere.

Athena kariyerinin önemli anlarindan biri de ülkemizin marsi haline gelen ve büyük yanki uyandiran ’12 Dev Adam’ projesi oldu. Milli Takim için bir mars yazilmasini talep eden Basketbol Federasyonu Holigan ekolü dolayisiyla bu isin altindan kalkabilecek en uygun ismin Athena olduguna karar verdi. Alinan kararin ne kadar isabetli oldugu 12 Dev Adam'in ülke genelinde yarattigi büyük yanki akabinde iyice anlasilmis oldu. Sarki ülkemizde oldugu kadar Avrupa'da da büyük yanki uyandirdi, Basketbol Milli Takimi'nin 2. geldigi Avrupa Sampiyonasi’na katilan diger Avrupa ülkelerinin basin organlari 12 Dev Adam sarkisinin takima verdigi gazdan bahsetti. Milli Takim’in Avrupa Sampiyonasindaki basarisina büyük katkisi oldugu düsüncesiyle Basketbol Federasyonu Athena'yi ödüllendirdi ve gruba da bir kupa sundu. Bu arada 12 Dev Adam "Tam Zamani Simdi" albümüne eklendi ve albümün yeni kopyalari piyasada bu formatta yer aldi.
Athena Avrupa Sampiyonasindan sonra Dünya Sampiyonasi için Amerika’ya dogru yol almadan önce 'Macera' adli sarkiya video çekme karari aldi. Video'nun Amerika'da çekilmesine karar verildi fakat 11 Eylül faciasi sebebiyle söz konusu proje gerçeklestirilemedi.
2001 yili sonlanirken Athena kadrosunda birtakim degisiklikler meydana geldi, gruptan ayrilan Ozan Karaçuha ve Turgay Gülaydin’in yerine 2002 yili basinda yeni elemanlar Canay Cengen (bas) ve Dogaç Titiz (davul) Athena kadrosuna dahil oldular ve yeni albüm çalismalarina baslandi. Ancak baslangiçta ortada yeni albüme ait hiçbir materyal yoktu. Subat ve Mart aylari ise gece gündüz stüdyoda geçti, Athena simdiye kadar hiçbir albüm hazirlik döneminin bu kadar sancili geçmedigini söylüyor. Söz konusu sikintiyi yeni sarkilarin verdigi gazla geride birakmayi basaran Athena Nisan ayinda yeni albüm "Her sey Yolunda"yi piyasaya sürdü. Albüm 'Öpücük' video' su ile tanitildi. Grup daha sonra bu kez Dünya Sampiyonasi sebebiyle Milli Takim ile birlikte Amerika'ya uçtu.
2003 yili Athena için tam anlamiyla dolu dolu geçiyor. “Her sey Yolunda” albümünün genis kapsamli turnesi devam ederken grup bir yandan da kendi seçkilerinden olusan yabanci sarkilari icra ettikleri ‘cover project’ konseptli konserler verdi. Bu arada 2003’ün ilk aylarinda dünya genelinde büyük rahatsizlik yaratan Irak Savasi için ülkemizde Mor Ve Ötesi tarafindan baslatilan ve grup tarafindan yazilan ‘Savasa Hiç Gerek Yok’ sarkisiyla desteklenen savas karsiti projede pek çok müzisyenle birlikte Athena da yer aldi.
Son olarak Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Toplulugu ve kareograf/yönetmen Beyhan Murphy tarafindan Mayis ayinda sahneye konulan dev proje “SehirOrman”da konuk müzisyen olarak yer alan Athena geçtigimiz hafta sonu gerçeklesen H2000 Festivali’nin son gününde ana sahnede Starsailor öncesi sahne aldi. Festivalin en eglenceli ve coskulu anlarina imza atan Athena muhtesem performansiyla binlerce festivalciyi kendinden geçirdi.
Bu siralarda Canay Cengen ile yollarini ayiran Athena, bundan sonra yoluna aralarina yeni katilan bas gitarist Ozan Musluoglu ile devam etti. Athena yilin en büyük festivali Rock’n Coke ile turnesini tamamladi. Pet Shop Boys, Sugababes, Cardigans, Suede, Simple Minds, Dirty Vegas, Echo and the Bunnyman ... gibi birçok ünlü grup ve sanatçiyla bu festivalde ayni sahneyi paylasti.
Ocak 2004’te Amsterdam ve Rotterdam’da 2 konser veren Athena Hollanda basinindan büyük ilgi gördü.
15 Mayis 2004’te TRT’nin teklifiyle Athena Türkiye’yi Eurovision Sarki Yarismasi’nda temsil etti. Türkiye’de yapilan yarisma bütün Avrupa’dan çok büyük taktir aldi. Athena pop müzigin etkin oldugu bu yarisamada farkli ve alternatif müzik tarziyla çok begenildi ve For Real isimli sarkisiyla 4. oldu. Tüm Avrupa basininin bu dönemde gözbebegi olan Athena, yarismanin hemen ardindan Almanya’da ve Yunanistan’da Universal tarafindan For Real’i single olarak piyasaya sürdü.
Athena Türkiye’de de US isimli albümünü piyasaya çikardi. ESC’nin ardindan 22 Mayis’ta Berlin’de düzenlenen Avrupa – Türk Festivali’ne 100.000 kisinin önünde sahneye çikti. Bu konser TRT’den de canli olarak yayinlandi. Konserden sonra Almanya’nin en ünlü talk show’u TV Total’e konuk olup, canli performans yapti.
26 Temmuz’da Universal Almanya US albümünü piyasaya çikardi. Athena 2005 Nisan ayinda çikmasi düsünülen Ingilizce albümünün hazirliklarina basladi.
Karlsruhe ve Losheim’da 25 ve 26 Haziran’da Almanlar’in 20 yillik punk rock grubu Die Aerzte ile 2 konser verdiler. Bu iki konserde toplam 25.000 kisinin önünde sahne aldilar.


Temmuz’da da sırasıyla Mannheim, Stuttgart ve Köln’de binlerce hayranlarına seslendiler. Ağustos sonunda yine Berlin’de ve hemen ardından da Amsterdam’da Uitmarkt Festival’de ana sahnede yer aldılar. Kasım ayında Almanya turnesine çıkan Athena, Türkiye’ye döndükten sonra yeni albümlerinin çalışmalarına başladı. Yeni albüm çalışmaları sırasında Doğaç Titiz gruptan ayrıldı. Doğaç’ın ayrılmasından kısa bir süre sonra albüm çalışmalarında Burak Gürpınar’la çalışmaya başlayan grup “Athena” ismini verdikleri albümlerini Haziran 2005’te piyasaya çıkardılar. Albümün prodüktörlüğünü Çağlar Türkmen, Supervizörlüğü’nü ise Tarkan Gözübüyük yaptı. Haziran ayında 17 ili kapsayan “Fanta Gençlik Festivali”ne katılan Athena’yla turnede de çalan Burak Gürpınar Temmuz ayında kendi grubunun müzik çalışmalarına son vermesi kararıyla Athena’ya katıldı. 2006 projesi olarak İngilizce albümü hedefleyen Athena, bu albüm için de çalışmalara başladı.