PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fatih Erkoç


tomqoliq
07-02-2008, 11:46
Fatih Erkoç, 7 Nisan 1953 tarihinde İstanbul'un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Babası udî Hasan Erkoç, üç yaşindayken ona bir keman hediye eti. Evlerinde yer alan Türk Sanat Müzigi türündeki taş plaklar sayesinde keman çalişini geliştirme imkani buldu. Ilkögreniminden sonra Istanbul Belediye Konservatuari'na girdi. Burada yedi yil boyunca trombon, piyano ve kontbas egitimi aldi. Bati Müzigi Konservatuar'indan mezun olduktan sonra Istanbul'un en ünlü orkestralarindan Istanbul Gelişim'de çalişmaya başladi. 1971 senesinde bir de albüm yaptilar.

Erkoç, yaklaşik dört ay kadar da Istanbul Devlet Senfoni Orkestrasi'nda trombon sanatçisi olarak çalişti. Ankara'da askerlik görevini ifa ederken, Erol Pekcan Orkestrasi ile uzun süre caz agirlikli müzik yapti. Bir çok radyo ve televizyon programina katildilar ve özel konserler verdiler.
Daha sonra Norveç'e giden Erkoç, orada onbir yıl boyunca değişik orkestralarda çalıştı. Trombon, flüt, gitar, bas gitar, keman, saksafon, trompet, ud vb. gibi enstrumanları İskandinavya'da çalıştığı orkestralarda kullandı. 1986 yılında Türkiye'ye döndü. Aynı yılın temmuz ayında Kuşadası'nda yapılan 1. Altın Güvercin Şarkı Yarışması'nda sözü, müziği, düzenlemesi ve yorumu kendine ait olan "Yol Verin A Dostlar" adlı şarkıyla birincilik aldı. 1987 yılında ise aynı şarkı adı ile bir albüm çıkardı.

1989 yılında ikinci kez katıldığı Altın Güvercin Şarkı Yarışması'nda yine sözü, müziği, düzenlemesi ve yorumu kendine ait olan "Sen Ve Ben" adlı şarkıyla bir kez daha birinci oldu. O yıllarda hem kendi hem de diğer bestecilerin şarkılarıyla birçok kez Eurovision Şarki Yarişmasi, Türkiye finallerinde yarıştı; çeşitli dereceler aldı.

Bir yandan da T.R.T. Hafif Müzik ve Caz Orkestrası'nda tromboncu ve şarkıcı olarak yaklaşık altı yıl çalıştı. Bu orkestra ile birçok caz konseri, radyo ve televizyon programı yaptı. Zaman zaman yurt dışında konserler veren Fatih Erkoç, İtalya, Fransa, Finlandiya, Hollanda ve Amerika gibi ülkelerde caz festivallerine katıldı. Malezya'da yapılan pop müziği şarkı yarışmasında yine sözü, müziği, düzenlemesi ve yorumu kendine ait olan "Korku" adlı şarkıyla Türkiye'yi temsil etti.

Fatih Erkoç, 1992 yılında çıkardığı "Ellerim Bomboş" adlı albümüyle pop müzik dünyasında büyük yankı uyandırdı. Ertesi yıl çıkardığı "Penceremden Gökyüzüne" isimli çalışmasıyla ilk albümün başarısını sürdürdü.

1994 yılında Raks Müzik'le anlaşan Fatih Erkoç, "Sana Deliyim" albümüyle sevenlerinin karşisina çikti. Oniki şarkinin yer aldigi çalişmada Erkoç, kendi şarkilarinin yani sira Özkan Turgay, Hakan Kurşun, Kasım Şair, Zeynep Talu gibi isimlere ait söz ve müzikleri yorumladı.