PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gazap Üzümleri-John Steinbeck


Matrax Uğur
06-28-2008, 15:01
Özet:

Oklahama toprakları üzerinde yaşayan köylüler ektikleri ürünlerin yeşermesi, gelişmesi için bahar yağmurlarını beklemektedirler. Ama ne var ki Mayıs ayının sonu gelmesine rağmen beklenen yağmur yağmamıştır. Teksas ve Körfezden yükselen yağmur bulutları zaman zaman Oklahama’lı köylüleri umutlandırsa da o yıl beklenenin aksine kurak bir yıl olarak geçmektedir. Günler ilerledikçe insanların umutları azalmakta ve herkes huzursuzluk içinde felaketin boyutlarını anlamaya çalışmaktadır.
Tom Jood, dört yıl yattığı Mok Alester cezaevinden tahliye olmuştur. Köyünde karıştığı bir kavgada kendisini bıçaklayan birinin kafasına kürekle vurarak adamı öldürmüştür. Yedi yıl ceza almıştır, ama iyi hallerinden dolayı Tom’u dört yıl sonra şartlı olarak salıvermişlerdir. Tom hapishaneden aldığı yeni ama ucuz elbiselerle dikkat çekmekte, insanlar onun cezaevinden çıktığını anlamaktadır. Tom beş parasız köyüne dönmek üzere yola koyulmuştur. Konaklamak üzere yol kenarındaki lokantanın önünde durmuş bir kamyonu fark eden Tom, şoförün kendisini alacağını düşünerek kamyonun yanına gelmiş ve beklemeye başlamıştır. Lokantadan çıkan şoför kamyonun yanındaki adamı fark etmiş fakat hiç umursamadan kamyonuna binmiştir. Tam şoföre kendisini alıp almayacağını sormuş, şoför bir an tereddüt ettikten sonra kabul eder bir işaretle Tom’u arabasına almıştır. Tom köyüne giden yolun bulunduğu yere gelince, şoföre kendisini aldığı teşekkür ederek kamyondan iner ve köyüne doğru yürümeye başlar.
Tom kızgın güneşin altında bir müddet yürüdükten sonra gölge bir yer görür ve burada biraz dinlenmeye karar verir. Ağacın altına geldiğinde orada bir kişinin oturduğunu görür, bu Tom’un köyünde papazlık yapan Tim Kesi’dir. Tom Kesi’ye durumunu anlatır. Kesi ise artık papazlık yapmamaktadır, ne yapacağını bilmez halde oradan oraya gezmektedir. Tom Kesi’ye kendisiyle beraber gelmesini söyler ve ikisi birlikte tekrar Tom’un evine doğru yürümeye koyulurlar. Bir müddet sonra bir tepenin düzlüğüne çıktıklarında Tood’ların evi gözükmüştür. Tom Tood aniden durur ve evinin kendisinin bıraktığı gibi olmadığını fark eder, bir şeyler olduğunu anlarKöylüler ortakçı olarak çalışmaktadırlar. Elde ettikleri üründen bir miktar pay olarak gerisini mal sahiplerine vermektedirler. Mal sahipleri, bir gün köye gelerek ortakçılara artık onlarla çalışmayacaklarını onların yaptığı işi artık traktörlerin yapacağını söylemişlerdir. On dört ailenin yaptığı işi bir traktör yapmaktadır. On dört aileye ücret ödemektense bir şoföre ücret ödemek onlarında işine gelmektedir. Doğup büyüdükleri dedelerinin uğruna savaştıkları topraklardan ayrılacaklarını öğrenen köylüler kızgın ve çaresiz evlerine dönerler.
Tom ve Kesi terk edilmiş haldeki eve gelirler. Etrafta kimsecikler yoktur. Bir müddet sonra yanlarına biri gelir. Bu Jood’ların komşularından Mulley’dir. Tom bir an önce burada neler olduğunu öğrenmek istemektedir. Mulley, Kesi ve sabırsızlık içindeki Tom’a olup bitenleri anlatır. Bölgeye traktörlerin geldiğini, köylülerin işini elinden aldığını köylülerin evlerini terk etmeye mecbur bırakıldığını söyler. Tom’un ailesinin de bölgeden sekiz mil kadar uzakta bulunan John amcanın evine yerleştiğini batıya göç etmek için bir kamyonet aldıklarını ve bunun için hazırlık yaptıklarını anlatır. Kendisinin ise buradan ayrılamadığını ve buralarda bekçilerde saklanarak yaşadığını söyler. Tom, Jovat, Kesi ve Mulley geceyi burada geçirerek ertesi sabah Jon amcanın evine gitmeye karar verirler. Karanlık çökmüştür, Mulley avladığı tavşanı bir ateş yakıp kızartarak yemeyi teklif eder ve öyle yaparlar. Gece bölgeyi kontrole gelen bekçilerden saklanarak sabahı ederler. Sabahın ilk ışıkları ile Tom ve Kesi John amcanın evine doğru yola çıkarlar, Mulley onlarla birlikte gelmeyeceğini ve burada kalacağını söylemiştir.
Tom, çocukluğunu geçirdiği, koşup oynadığı yollarda ilerlerken bir yandan o günleri düşünmekte bir yandan da ailesinin ne halde olduğunu merak etmektedir. John amca küçücük bir evde tek başına yaşamaktadır. Tom, bütün ailenin o küçük evde nasıl yaşadığını düşünmektedir. John amca, dört yıl süren bir evlilik yaşamış, karısı öldükten sonra da bir daha evlenmemiştir.
Tom ve Kesi, John amca’nın evini uzaktan görmüşlerdir. Evin önünde bir kamyonet durmaktadır ve ailesi yola çıkmak için hazırlanmaktadır. Tom, kamyoneti tamir etmeye çalışan babasının yanına yaklaşır. Baba, Tom’u görünce şaşkınlık içerisinde Tom’a hapisten kaçıp kaçmadığını sorar. Tom Babasına durumu anlatır, şartlı olarak salıverdiklerini söyler. Baba Tom’a Kalifornia’ya gitmek üzere olduklarını söyler, orada çalıştırmak üzere işçi arandığını söyler, bununla ilgili olarak basılmış ilan kağıdını gösterir. Tom daha sonra ailenin diğer üyeleri ana, büyükanne, büyükbaba, kardeşleri Nooh, Al, Ruthie, Winfield, Rozaşarn ve kocası Connie ile görüşür.Tood’lar bütüneşyalarını satmışlar ve iki yüz dolar toparlamışlardır. Bu paranın yetmiş beş dolarına bir oTomobil almışlar, oTomobilin arkasını keserek bir kasa oturtmuşlar ve kamyonet haline getirmişlerdir.
Bütün aile fertleri artık bir an önce Kaliforniya’ya gidip bir iş bularak para kazanmayı ve sonra kendilerine toprak alarak oraya yerleşmeyi düşlemektedir. Orada her tarafın yemyeşil olduğunu, bir sürü üzüm ve portakal bahçelerinin olduğunu ve çalıştırmak üzere birçok işçi arandığını duymuşlardır.
Akşam yemeğinden sonra aile ne yapacağına karar vermek için bir araya gelmiştir. Önce papaz Kesi’nin de onlarla birlikte gelebileceğine karar verirler. Eşyalar kamyonete yüklenecek ellerindeki iki domuz yolda yenmek üzere kesilerek tuzlanacaktır. Gece hemen işe koyularak ertesi sabah da yola çıkmaya karar verirler, ve eşyalar kamyonete yüklenir, domuzlar kesilerek tuzlanır. Artık bütün hazırlıklar tamamlanmıştır. Sabah aile fertleri heyecanla uyanır, Muley Jood’ların yola çıkacağından habersiz onları ziyarete gelmiştir. Yüklü kamyoneti görünce durumu anlar. Gece kestikleri domuzlardan kalan kemiklerle kahvaltı yaparlar. Bu sırada büyükbaba onlarla birlikte gelmeyeceğini söyler. Aile onu ikna etmeye çalışsa da Büyükbaba kararından vazgeçmez. Tom ve baba onu bırakmayacaklarını düşünerek ,kahvesine uyku ilacı koyup uyutarak ¤¤¤ürmeyi planlarlar .Büyükbaba ilaçlı kahveyi içerken diğerleri de son hazırlıkları yaparak kamyonete yerleşirler. Tom ve baba uykuya dalmış büyükbabayı kamyonete bindirirler. Muleyde kendileriyle birlikte gelebileceğini söylese de Muley kabul ettirmez kamyonete en son Joadlerin köpeği biner ve öyle Muley’e veda ederek yola koyulur. Önlerinde yaklaşık 2 BİN millik zorlu bir yol vardır. Kızgın güneş altında bir hayli yol aldıktan sonra benzin almak ve biraz dinlenmek için yol kenarında bir benzin istasyonunda dururlar. Yorgunluklarını belirten hareketlerle bütün aile fertleri kamyonetten aşağıya inerler. İstasyondaki adam onlara yaklaşır ve ne istediklerini sorar, sonrada bütün halkın batıya göç ettiğini yakında kimsenin kalmayacağını söyler. Bu sırada yolun karşısına geçmeye çalışan köpeğe yoldan geçen bir araba çarparak onu öldürür. Bu olay bütün ailenin moralini bozmuştur.Tekrar kamyonete binerek oradan ayrılırlar.
Akşama doğru geceyi geçirmek için uygun bir yer kollarlar. Biraz ilerde yol kenarında yanında çadır kurulmuş bir araba görürler ve burada konaklamaya karar verirler. Çadır ve araba Toğatlar gibi batıya göç eden İvywilson ve karısı Sairye’ye aittir. Sairye yolda hastalandığı için yola devam edememişler ve orada kalmışlardır. Toğatlar çadırın yanına gelerek Wilson’a yanlarında konaklayabileceklerini sorarlar, Wilson daburanın kendisine ait olmadığını ve kendilerini açısından bunun bir sakıncası olmadığını söyler. İki ayrı taşınır, Toğatlar kamp hazırlıklarına başlar. Bu arada büyükbabada bir tuhaflık vardır. Sairye büyükbabayı kendi çadırlarına yatırabileceklerini söyler ve öyle yaparlar. Büyükbabanın durumu giderek ağırlaşır. Ve bir müddet sonra yaşlı kalbi durur. Bütün aile üzüntü içindedir. Bölgedeki yasalara göre ölümü haber vermek zorundadırlar. Fakat bu durumda cenaze masrafları için yaklaşık 40 USD ödeyeceklerini düşünce çaresizlik içinde ölüyü kendileri gömerler.
Toğatlar büyükbabayı çadırlarına aldıkları için Wilsonlara minnet borçlu olduklarını düşünürler ve bunun karşılığında Tom ve all Wilsonların bozuk arabalarını tamir etmeye karar verirler. Tom ve All arabayı tamir ederken Tom Wilson’a beraber gidebileceklerini teklif eder Wilsonların eşyalarını kamyonete yükleyip arabaya da kendilerinden birkaç kişinin binebileceğini ve her iki ailede daha rahat edeceğini söyler.
Toğatlarla Wilsonlar batıya doğru yola koyulurlar .OTomobili All kamyoneti ise Tom kullanmaktadır. Bir müddet yol aldıktan sonra all oTomobilden gelen tıkırtılardan şüphelenir ve önde giden kamyoneti korna çalarak durdurur, kendiside kenara çekerek oTomobili durdurmuştur. Tom ve All oTomobili kontrol eder ve sorunun piston kolu yatağından kaynaklandığını anlarlar. Yatağını değişmesi gerekmektedir. Bu halde oTomobili yola çıkması imkansızdır. Parça almak için geriye ,Sante Roseye kadar gitmeleri gerekmektedir.
Parçanın alınması ve tamirin tamamlanması için hayli zaman geçeceğini Kaliforniya’ya geç kalacaklarını düşünürler.Tom Kesi ile birlikte arabanın yanında kalıp onu tamir etmeye diğerlerinin de kamyonetle yola devam etmelerini teklif eder. Kendileri oTomobili tamir ettikten sonra onlara yetişebileceğini söyler ama ona ailenin dağılmasından endişelenmektedir ve şiddetle bu teklife karşı çıkar ve aileyi böyle davranmaktan vaz geçirir. Durdukları yerde su yoktur. Konaklamak için uygun değildir. Tom’un oTomobilin yanında kalmasını diğerlerini ilerleyerek ilk konaklama yerinde durmalarına karar verilir. Konaklama yerine vardıktan sonra ise All ve Kesi kamyonetle birlikte geri döneceklerdir. Kesi oTomobilin yanında kalacak ve ,Tom ve All ‘da birlikte Santa Roseye parça almaya gideceklerdir. Bu fikir herkesin aklına yatmıştır.
Tom, aileyi gönderdikten sonra kırık yatağı sökmeye koyulur. All kamyonetle birlikte aile birkaç mil ilerde bir konaklama yerine bırakır, Kesiyide alarak geriye döner. Bu sırada Tom kırık yatağı sökmüştür. Kesiyi orda bırakarak Tom ve All parça almak üzere Sante Roseye doğru yola koyulurlar
Bir müddet sonra araba mezarlığı bulunan bir servis istasyonuna gelirler. Her ikiside 25 model bir Dodge bulunmasını umut ediyordu. İstasyondaki adama durumu anlatırlar. Bu sırada All’ın gözü 25 model Dodge görür, şansları yaver gitmiştir. Piston yatağını kontrol ederler, sağlam olduğunu görünce adamla pazarlığı bitirir ve parçayı da alarak geri dönerler. Kesi oTomobilin yanında beklemektedir, Tom ve All’ı karşısında görünce şaşırır, bu kadar erken döneceklerini düşünmemiştir.Tom ve All hemen işe koyularak yeni parçayı yerine takarlar ve oTomobili tekrar çalıştırırlar. Daha sonra hep birlikte ailenin konakladığı yere doğru yola koyulurlar. Aile bir kamp yerinde konaklamaktadır. Mal sahibi Tom ve oTomobili için ayrı ücret istemiştir. Bunu üzerine Tom kamp yerinde geceyi geçirmeye karar vermiştir.
Jon amca ve baba kamp yerinde genç bir adamla tanışırlar ve kendilerini Kalifornia’ya gidip orada çalışarak para kazanacaklarını anlatırlar. Genç adam ise kendisinin orada olduğunu şimdi geriye döndüğünü söyler. Baba genç adama neden geriye döndüğünü söyler. Geç adam orada durumun anlatıldığı gibi olmadığını binlerce insanın perişan bir vaziyette olduğunu söyler. Baba ve Jonn amca genç adama anlattıklarından dolayı biraz kızarlar ama anlattıklarının gerçek olabileceğini düşünürler. Genç adama işçi aradıklarını bunun içi ilanlar olduğunu söylerler genç adam aynı ilanların kendisinin ve hatta diğer binlerce kişinin de gördüğünü söyler. Bu ilanları bastıranlar ne kadar çok kişi olursa o kadar ucuza çalıştıracaklarını biliyorlar. Bunun için birkaç yüz kişi gerekirken binlerce ilan bastıklarını anlatır. Bu ilanları gören insanların oraya akın ettiklerini ve fakat orada umduklarını bulamadıklarını söyler. Jon amca ve baba ona inanmak istemezler.
Ertesi sabah Toğatlar ve Wilsonlar tekrar batıya doğru yola koyulurlar. Arizona topraklarına girerler, biraz sonra renkli çölü görürler. Bir sınır muhafızı onları durdurur ve nereye gittiklerini sorar ve önce cama küçük bir kağıt yapıştırarak devam etmelerini söyler. Durmamaları konusunda da onları uyarır. Birkaç mil sonra çöle varırlar, artık Kaliforniya topraklarındadırlar. Çöle girmeden önce bir yer bulup biraz konaklamaya karar verirler. Kolorado nehrinin kenarında bir yerde dururlar Tom yıkanmak için kamp yerinden uzaklaştı diğer erkeklerde onu takip ettiler. Tom ve noa nehirde yıkandıktan sonra dinlenmek için bir bölge bulurlar Noa biraz sonra Tom’a kendisinin burada kalacağını balık avla¤¤¤¤¤ yaşayacağını söyler. Tom ananın bunu istemeyeceğini söyler onu ikna etmeye çalışır ancak Noa kararından vazgeçmez, Tom’la vedalaşarak nehir boyunca ilerleyerek oradan uzaklaşır ve bir müddet sonra gözden kaybolur. Bu sırada kampyerinde büyük ana hastalanmıştır. Durumu giderek kötüleşmektedir. Biraz sonra bölgenin şerifi ve adamları kadınların bulunduğu çadırın yanına gelerek onların burada konaklamayacağını söyler. Şerif gittikten sonra ana çocukları göndererek erkekleri çağırtır. Erkekler gelince ana onlara olanları anlatır. Ve aile tekrar yola çıkmak üzere toparlanmaya başlar Tom anaya Noa’nın burada kaldığını söyler, ana ailenin dağılmaya başladığını anlayınca üzülür.
Bu arada Sairy çok kötü durumdadır. Wilson bu durumda kendilerinin Toğatlarla gelemeyeceğini söyler. Toğatlar ve Sairye Wilsonu orada bırakarak tekrar yola çıkarlar. Kızgın toprakta bir müddet yol aldıktan sonra kontrol istasyonu bulunan Dodgete varırlar. Burada buluna görevliler arabayı kontrol etmek ister ana kamyonetin üstünden görevlilere yanlarında yaşlı ve hasta biri olduğunu onu doktora yetiştirmeleri gerektiğini anlatır. Görevliler kamyonetin üzerindeki büyük anaya bakarlar ve kendisinin gerçekten kötü durumda olduğunu fark ederek onları tekrar bırakırlar.
Aslında büyükanne ölmüştür. Ama bunu hiç kimse bilmemektedir. Ana büyükannenin ölü olduğunu görevlilere belli etmemeye çalışmış çünkü yanlarında bir ölü olduğunu öğrenince onların geçmelerini izin vermeyeceklerini düşünmüştür.
Kontrol noktasını geçtikten sonra dururlar ana büyükannenin öldüğünü diğerlerine söyler. Orada durdukları yerde uygun bir yer bularak büyükanneyi gömerler. Aile büyük ananın öldüğüne üzülmüş, moralleri bozuktur. Ananın ne kadar zaman cenazesinin yanında kaldığını ise şakınla düşünmektedirler.
Bütün aile yorgunluktan berbat haldedir. Durup dinlenmeye karar verirler. Hem böylelikle nerde nasıl iş bulabileceklerinde öğrenebileceklerdir. Biraz ilerde kendileri gibi batıya iş bulmak için gelmiş diğer ailelerin bulunduğu bir yere gelirler. Bir çadırın yanına yaklaşarak yanında buluna bir adama kendilerinin de burada kamp kurup kuramayacaklarını sorarlar adam onları da kampa dahil olmasında bir sakınca olmadığını söyler. Kamyoneti kamp içinde müsait bir yere çekerek kamp hazırlıklarına başlar. Ana hemen yapmak için işe koyulur. Tom başka bir çadırın yanında oturan bir adam fark eder ve nerede iş bulabileceklerini öğrenmek amacıyla onun yanına gider. ALL başka bir yerde arabasını tamir etmeye çalışan birini görür. Ve oda onun yanına gider. All’ın araba merakı her şeyden çoktur. Bozuk motor tamir etmek onun için büyük zevktir.
Tom adamın yanına yaklaşır. Adam Tom ve ailesinin yeni geldiğini anlamıştır onların nelerle karşılaşacağını bilmektedir. Tom adama selam vererek yanına oturur.Buralarda iş olup olmadığını, iş bulmak için ne yapmaları gerektiğini sorar adam, Tom’a daha önce karşılaştıkları yabancının anlattıklarının aynısını anlatır iş bulmanın çok zor olduğunu, bulsalar bile çok düşük fiyata çalıştırıldıklarını anlatır. Binlerce insanın buraya iş bulup para kazanma amacıyla geldiklerini ancak sefalet ve açlıkla karşı karşıya kaldıklarını söyler.
Kesi Tom’u yanına çağırarak burada artık onlardan ayrılmak istediğini söyler. Tom Kesi’ye içinde tuhaf bir şeyler olduğunu bir müddet bu fikrinden vazgeçmesini söyler. Kesi’de birkaç gün daha kalmayı kabul eder.
ALL, arabasını tamir etmeye çalışan adamın yanına yaklaşır ve kendisinin motorlardan iyi anladığını, yardım edebileceğini söyler adam bu teklife sevinir ve All’ın kendisine yardım etmesine sevineceğini söyler. All adamla tanışır. Flayd Knowles adında otuz yaşlarında biridir daha sonra ikisi birlikte bozuk motoru tamir etmeye başlarlar bir taraftan da All kendilerinin durumunu anlatır bir müddet sonra bozuk motoru tamir ederler ve otomobili tekrar çalıştırırlar. Flayd Knowles All’a yardımlarından dolayı bir şekilde teşekkür etmek ister iş aradıklarını bildiği içinde All’a kuzeyde iş olduğunu söyler bunu kendisine bir yakınının mektupla bildirdiğini ve başka kimseye anlatmamasını da ekler. All hemen kamyonetin yanına gelerek Tom’a haber verir Tom ve All işin ayrıntılarını öğrenmek için Floyd’un yanına gider. Floyd bu sefer Tom’a kuzeyde Sonta Clora vadisi civarında iş olduğunu söyler. Meyve toplama ve konservecilik işidir ve söylediği kampa yaklaşık 200 mil mesafededir.
Bu arada ana yemeği pişirmiş diğerleri de çadırları kurmuştur. Ana seslenerek herkesi yemeğe çağırır. Bütün aile toplanarak birlikte yemeklerini yerler.
Aile yemeğini bitirmesine Müteakip kampa Chevrolet marka bir araba ile içinde birkaç adamın geldiğini fark ederler. Araba kampın orta yerine kadar gelir ve içinde iri yarı bir adam iner bu sırada kamptaki diğer erkeklerle birlikte Tom, All ve Floyda arabadan inen adama doğru iyice yaklaşmışlardır adam kendisinin Müteahhit olduğunu ve çalıştırmak için işçi aradığını söyler adam sözlerini bitirdikten sonra Floyd öne doğru çıkarak ”Ben çalışmak isterim ama bizi nerde çalıştıracağınızı, kaç para vereceğinizi söyler ve yazıp imzalarsanız “der.
Müteahhit bu sözlere biraz sinirlenir sonra arabadan şerifte iner müteahhit şerife Floyd’un insanları kışkırttığını söyler, şerif Floyd’u yakalayıp arabaya bindirmek ister bu sırada Floyd şerifin suratına bir yumruk indirerek çadırların arasına doğru kaçar. Şerif sendeleyerek yere düşer, kalkıp Floyd’un peşinden koşmak ister ama bu seferde Tom’un çelmesiyle tekrar yere düşer bunun üzerine şerif silahını çıkartarak bir el ateş eder çadırların birinden acı bir kadın çığlığı duyulur, Kurşun çadırdaki kadının eline isabet etmiş ve kadının elini parçalamıştır. Kadının elini gören Kesi dayanamaz ve şerifin ensesine bir tekme indiriverir. Şerif yarı baygın tekrar yere yığılır bu sırada müteahhit arabaya atla¤¤¤¤¤ oradan uzaklaşır bir müddet sonra alarm düdükleri duyulur ve oraya doğru gelen polis arabalarının sesi gelir. Kesi derhal Tom’un yanına gelerek kaçmasını söyler, Kesi suçu kendi üzerine alacaktır. Tom buna karşı çıkar ama Kesi Tom’a onun şartlı salıverildiğini tekrar bir suç işlerse cezaevine gönderileceğini bu durumda da aileden tekrar ayrılacağını söyler. Tekrar ayrılacağını söyleyince kabul eder ortalıkta Kesi’den başka kimse yoktur. Polis arabaları gelir ve Kesi’yi yakala¤¤¤¤¤ ¤¤¤ürürler, giderken de ertesi gün kampı ateşe vereceklerini söylerler. Polis gittikten sonra Floyd Tom’un yanına gelerek artık burada kalamayacaklarını bu gece kampı terk etmeleri gerektiğini söyler. Tom Floyd’a nereye gidebileceklerini sorar. Floyd 99 nolu yolun kenarında bir hükümet kampı olduğunu söyler. Güneye doğru 14 mil gittikten sonra Wedd¤¤¤¤¤ yoluna saparsa o yolun onları kampa ¤¤¤üreceğini söyler Tom ailenin yanına gelerek gitmeleri gerektiğini ve nereye gideceklerini söyler.Bu sırada Rose Şarmın gelerek Connie’nin ortalıkta kaybolduğunu söyler. All Connie’yi kuzeye doğru giderken gördüğünü söyler. Babada Jonn amcanın içki içmek için kamptan ayrıldığını söyler bunun üzerine Tom Connie ve Jonn amcayı aramak üzere ayrılırlar. Diğerleri de gitmek üzere hazırlanmaya başlar.
Connie karısı Rozarşan ve diğerleri terk etmiştir. Rozarşan Connie’nin kaçtığını anlamıştır ve ağlamaktadır. Tom yolun karşısındaki bakkala gider ve Jonn amcanın oraya gelip içki alıp almadığını sorar bakkaldaki adam tariflere uyan bir adamın iki şişe viski aldığının ve arka taraftaki hendeğin içinde zıkkımlandığını söyler. Tom hendeğe doğru gider ve Jonn amcanın orada olduğunu görür. Jonn amca sarhoştur. Tom Jonn amcaya gideceklerini ve kalkıp gelmesini söyler. Jonn amca gelmeyeceğini ölmek istediğini söyler. Tom vakit kaybetmemesi gerektiğini düşünerek Jonn amcayı iki yumrukta ayıltır ve sırtına alarak kampa, kamyonetin yanına getirir. Bu sırada diğerleri çadırları toplamış ve kamyonete yüklemişlerdir. Hep birlikte Floyd’un tarif ettiği yöne doğru yola çıkarlar kampın dışında polis arabaları onları durdurur ve güneye gidemeyeceklerini söyler. Tom kuzeye gitmek istememektedir. Ama itiraz etmeden kuzeye doğru ilerler biraz sonra durarak beklemeye başlar polis arabaları durdukları yerden kampa doğru giderek kampı ateşe verirler. Bu sırada Tom kamyonetin farlarını kapatarak tekrar güneye sapar.
Toğatlar Weed¤¤¤¤¤ kampını ararken gece oldukça ilerler biraz ilerde ışıklarını görürler Kampa gelince bekçiye oraya yerleşip yerleşemeyeceklerini sorarlar. Bekçi Onlara bir ailelik yerin yeni boşaldığını şanslı olduklarını söyler bunun üzerine kampa girerek boş yere yerleşirler.
Sabah erkenden Tom uyanır, çadırdan çıkar ve konuşmak için birilerini arar biraz ilerde bir çadırın önünde orta yaşlarda bir adamla genç bir çocuğun oturduğunu görür ve onların yanına gider Wilkle adındaki adam Toğatların yeni geldiğini anlar onlarda Tom’a yardımcı olmak ister. Tom’u kahvaltıya davet eder kahvaltı ederlerken kampın çok güzel olduğunu, kendilerinin bir işi olduğunu anlatır. Tomuda yanlarında ¤¤¤ürebileceklerini çalıştıkları yerde ona da bir iş olabileceğini söyler. Kahvaltıdan sonra Tom, Wilkle ve oğlu çalıştıkları yere doğru yola çıkarlar patronları iyi bir adamdır, Tom’unda iş aradığını söyler patron Tom’a da iş verir ve çalışmaya başlarlar.
Aile kampı tanımaya çalışır kamp diğerlerine hiç benzememektedir sıcak suyu, çamaşır yıkamak için yerleri hatta alafranga tuvaletleri vardır.
Aile kahvaltı yaptıktan sonra All, baba ve Jon amca kamyonete atla¤¤¤¤¤ iş aramaya koyulurlar. Ama geçtikleri yerde ”yardıma ihtiyaç yoktur“ yazısını görürler akşama doğru iş bulamayacaklarını anla¤¤¤¤¤ tekrar kampa dönerler.
Cumartesi günü kampın eğlence günüdür akşam olunca meydana bir orkestra kurulur ve kam sakinleri dans eder, eğlenirler. O günde günlerden cumartesidir. Sabah kadınlar çamaşırları yıkar ve kurutur akşama herkes temiz elbiselerini giyecektir. Fakat o gün diğer günlerden farklı olacaktır. Bölge polislerinin kampa girip hesap sormaları yasaktır ancak bir kavga, olay olursa girebilirler polisler bu durumdan rahatsızdır. Eğlence esnasında bir kavga çıkmasını sağla¤¤¤¤¤ kampa girmeyi planlarlar. Bunun için kampa kendi adamlarını sokacak ve onlarda kavga çıkaracaktır. Kampında bir kontrol komitesi vardır bu durumu öğrenirler ve kavga çıkmaması için önlem alırlar. Kamptan seçilen erkekler olay anında hemen müdahale ederek ve kavga çıkarmak isteyenleri yakalayıp kamp dışına atacaklardır.
Akşam olunca bütün hazırlıklar tamamlanmıştır. Orkestra müziğe insanlarda dans etmeye başlamıştır. Bu sırada üç yabancı meydana çıkarak dans edenlere sataşmaya kalkışır, bir diğeri bir ıslık çalarak dışarıda bekleyen polislere haber verir. Polisler kapıyagelerek bekçiye içerde kavga olduğunu içeri gireceklerini söyler. Bu arada kavga çıkarmak isteyen yabancılar seçilen kişilerce yakalanıp orta taraftan kamptan çıkartılmıştır bile. Bekçi kavga olmadığını insanların dans ettiğini söyler, gürültü duyamayan polisler planlarının işe yaramadığını anlayınca kızgın bir şekilde oradan ayrılırlar.
Kampa geleli bir ay olmuştur. Paraları ve yiyecekleri tükenmek üzeredir. Bu durumun farkında olan ana bir akşam durumlarını konuşmak için aileyi toplar. Erkeklerde bu durumun farkındadır, ama herkes konuşmaktan kaçmaktadır. Hiçbiri doğru dürüst bir iş bulamamıştır. Çalıştıkları işlerde de çok düşük ücretler almışlardır. Kazandıkları para yiyecek almaya bile yetmemektedir.

MetinCeylan
06-28-2008, 15:01
saolasın...

tomqoliq
06-28-2008, 15:25
saolasn :)

DeviL_MasteR
06-28-2008, 20:44
teşşekürLer sık kullanılanlara kaydettim okucam..:D