PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : TARKAN(


Matrax Uğur
06-28-2008, 14:37
Özgeçmiş:Tarkan 17 Ekim 1972 yılında Almanya'nın Frankfurt yakınlarındaki Alzey kasabasında doğdu ve 13 yaşında babası Ali Tevetoğlu'nun aldığı kararla Karamürsel'de Klasik Türk Müziği eğitimi almaya başladı. Önce liseyi Karamürsel Lisesi'nde bitirdikten sonra Karamürsel Musiki Cemiyeti ardından da Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde genç yaşta müziğin temellerini özümsemiş oldu.


Kariyer:
1991-1999 İstanbul Plak sahibi ve prodüktör Mehmet Söğütoğlu ile arkadaşı Alpay Aydın sayesinde tanıştı. İstanbul Plak ile imzaladığı anlaşma sonucunda, Tarkan’ın ilk albümü Yine Sensiz 1992'nin sonunda Türkiye'de piyasaya sürüldü. Bu albümün ilk şarkısı olan "Kıl Oldum Abi" çok kısa sürede dinleyenlerin ilgisini çekerek popüler mekanlarda çalınmaya başladı. Yine Sensiz adlı albüm 900 bin adet satınca, Tarkan ülke çapında tanındı. 1994 Mayıs'ta Sezen Aksu'nun katkılarıyla Aacayipsin albümünü çıkaran Tarkan başarısını devam ettirdi. Türkiye çapında çoğu ilklere imza atarak, bu albüm ile Türkiye ve Avrupa'da 24 konser verdi. Bu konserlerin 25'i, ulusal çapta gerçekleştirilen en büyük sponsorlu turne kapsamında, Tarkan'ı Türkiye'nin farklı illerinde bayağı seyirci ile buluşturan stadyum konserleriydi. Sanatçının kariyerindeki en büyük dönüm noktalarından olan albüm 3 milyona yakın satıldı. Avrupa'da da 1milyon rakamına ulaştı.

Bunun ardından dil eğitimi almak üzere New York'a gitti. Bu dönemde tanıştığı ünlü Amerikan prodüktör Ahmet Ertegün ve Atlantic Records'la yeni projeler üzerinde çalışmaya başladı. O dönemin en önemli yıldızları icra eden menajeri Ahmet San ve Ertegün ile 1995'te sözleşme imzaladı. 1994-1997 yılları arasında İsviçre, Hollanda, İngiltere ve Almanya’da toplam 12 şehri kapsayan 3 büyük Avrupa turnesine çıktı. 1995 yılında New York Palladium’da verdiği konser, Türkiye'de canlı yayınlandı. Tarkan, 1997 Temmuz'de üçüncü albümü Ölürüm Sana rekor satışlarını kırıp korsansız sürümler hariç yalnızca Türkiye'de 4 milyon sattı. Aynı yıl kendi müzik şirketi HITT Prodüksiyon'u kurdu, 1998 yılında Walt Disney'in 35. uzun metrajlı çizgi film'i olan Herkül'ün baş karakterini Türkçe olarak seslendirdi. Filmin müziklerinden "Yolumdayım"ı seslendirdi.

Dünyanın en büyük firmalarından Universal’in Fransa ayağı Ölürüm Sana’nın hit parçası "Şımarık" single olarak piyasaya sürdürüldü ve sonuç almakta gecikmedi. "Şımarık" Fransa'da 6, Belçika'da 2 numaraya kadar yükseldi. Şirket bunun üzerine, içinde Ölürüm Sana ve A-acayipsin albümlerinden parçaların yer aldığı Avrupa piyasasına özel Tarkan adlı bir derleme albüm yayımladı. Nitekim bu albüm ile bir ilk daha imzanlandı.


2000-2007 Uluslararası başarılarının ardından, Tarkan 2000’de 14 Ocak günü depremzedeler yararına bir konser vermek ve askerliğini yapmak üzere Türkiye'ye döndü. İstanbul'da verdiği konserden sonra bedelli askerlik görevini tamamladı.

Tarkan, 2001’de Kuzu Kuzu single’ı beş değişik versiyonuyla müzik marketlere sunuldu. Kuzu Kuzu'dan sonra Ağustos ayı başında Karma albümü yayınlandı. Karma albümünden bir sıngle'da, Nazan Öncel bestesi Hüp ile geldi. Aynı senede ABD'nin en etkin gazetelerinden Washington Post'ta çıkan geniş bir değerlendirmede, pop yıldızı Tarkan'ın Türkiye'nin kültürel ihraç ürünü olduğu ifade edildi. Washington Post, sanatçının Fransa'dan Danimarka'ya dek listelerde yer aldığını ve Rusya'da 'en çok satan Rus olmayan pop yıldızı' olduğunu kaydetmişti.

Sanatçı'nın başarıları ülkesini de temsilen tanıttı. Turizm Bakanlığı ile Türkiye'nin tanıtımı çalışmaları kapsamında, 2002 Dünya Kupası'nda Türk Ulusal Futbol Takımı ile birlikte Kore’ye gitti. 2002'de bir Sezen Aksu bestesi olan "Şımarık" önce Stella Soleil tarafından "Kiss Kiss" adıyla İngilizce okundu. "Kiss Kiss" şarkı'nın yeni düzenlemesiyle çıkış yapan Holly Valance listelerde 1 numaraya kadar yükseldi.Bu sıralar Tarkan ve Ricky Martin Dünya'da en çok rağbet gören iki sanatçı idi ve hep karşılaştırııyorlardı.Dünya çapında bir sitede yapılan oylamada Tarkan Ricky'i geride bıraktı.

Tarkan, 2003'ün Haziran ayında yine Nazan Öncel'in besteleri de içinde bulunduğu Dudu adlı albümünü çıkardı. Bu albüm Rusya'da bir milyon satış rakamına ulaşınca, Rusya'dan en iyi yabancı şarkı ödülünü aldı. 2004'ün başında kendi adını taşıyan bir parfüm piyasaya sundu.

Dünya starı olma yolunda ilerleyen Tarkan, 2001 yılında Pepsi ile gerçekleştirilen sponsorluğun ardından, çekimleri Kapadokya'da yapılan Turkcell’in Hazır Kart reklamlarında yer aldı. Özgürlük İçimizde adlı bestesini de seslendirdiği aynı proje kapsamında Tarkan-Özgürlük Yolcusu takvimi piyasaya sunuldu. 2004'te petrol şirketi OPET'in reklamlarında yer aldı. 2006 Yılında da Avea sponsorluğunda bir dizi konser verdi.

Tarkan yeni serüvenlere yelken açmak üzere, 2005'in Ekim ayında uzun zamandır beklenen İngilizce Bounce (Zıpla) single'ını Türkiye ve Avrupa'da yayınlandı. 2006'nın Nisan ayında Come Closer adlı ilk İngilizce albümünü dünya piyasasına sürüldü, ve albümünden Start The Fire (Yak Ateşi) şarkısına ikinci single'ı çıkarttı.
Single ve remix albümleri haricindeki altıncı türkçe albümü ****morfoz 26 Aralık 2007 tarihinde piyasaya sürüldü. Albüm hakkında gelen ilk yorumlar, klasik Tarkan nağmelerinin aynı kaldığı, ancak müzik altyapısının klavye/elektronik ağırlıklı olarak değiştiği yönünde. Albüm şu ana kadar Türkiye'de yaklaşık 750000 satış rakamına ulaştı.

2008 yılında Come Closer albümünün yeniden mixlenip Amerika ve İngiltere başta olmak üzere tüm Dünya'da piyasaya sürülmesi bekleniyor.

tomqoliq
06-28-2008, 14:38
saolasn :)

Matrax Uğur
06-28-2008, 14:39
http://www.kaliteliresimler.com/data/media/711/tarkan_poster.jpg