PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Datvi, yuvasına alışmaya çalışıyor


*fanii*
11-26-2007, 18:28
http://image.haber3.com/haber/128961.jpg


Rize’de bulunarak koruma altına alınan yavru ayı Datvi Bursa'ya getirildi.


Rize’nin Ardeşen ilçesinde 7 ay önce bulunarak koruma altına alınan, daha sonra doğa ortamında bakılması için Çamlıhemşin ilçesindeki bir kişiye teslim edilen yavru ayı "Datvi", Milli Parklar Genel Müdürlüğünün kararı doğrultusunda Bursa’nın Karacabey ilçesi yakınlarındaki Ova Korusu Ayı Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezine getirildi.

Çamlıhemşin ilçesindeki bakıcısı Cemal Gülas’tan alınan "Datvi", uyuşturucu iğneyle bayıltılarak getirildiği ayı barınağında yavru ayılar için hazırlanan özel bölüme bırakıldı. Ortama alışması için diğer ayılardan izole edilen "Datvi", kendine geldikten sonra sürekli çevresini inceleyerek, yeni yuvasını tanımaya çalıştı.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Datvi"nin insanlara çok alıştığını, mama veya sütünü bile Çamlıhemşin’deki bakıcısının ayaklarına sarılarak içtiğini söyledi.

Bir yavru ayının insanlara bu kadar alışmasının son derece negatif bir durum olduğunu belirten Aytuğ, şöyle konuştu:

"Zaten ayı yavrularının doğaya döndürülmesi başlı başına bir iş. Bu çok özel bir teknik. Bunu dünyada bir kaç yer gerçekleştirebiliyor. Onların da başarı oranı çok düşük. Dolayısıyla çok dikkat edilmesi gereken bir durum. Ne yazık ki ’Datvi’, bu kadar yakın ilgi gösterilerek çoktan doğadan koparılmış. Şimdi bize düşen, yavru ayıyı 110 dönümlük bir alanda 60 ayıyla birlikte yaşayabilecek bir hale getirmek." Aytuğ, yavru ayının doğal ortama alışması için insanlarla iletişiminin kesildiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Öncelikle merkezdeki yavru ayılara alıştırılacak. Belki 3-4, belki de 6-7 ay sonra büyük ayıların bulunduğu alana, diğer ayıların yanına bırakılacak. Şu anda ’Datvi’de davranış bozuklukları var. Sürekli olarak ya ön pençesini ya da en yakınındaki insanın elini emmeye çalışıyor. Bunlar ne yazık ki patolojik problemler olarak değerlendirilebilir. Yani kesinlikle normal davranışlar değil. Biraz strese maruz kaldığında, bu hareketleri sıklıkla tekrarlıyor. Öncelikle bu durumdan onu kurtaracağız. Sonra da yavaş yavaş doğal ortama alıştıracağız."


Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=307697)

alfonzo28
11-26-2007, 19:13
yav yok ya nasıl bir anlayış bu bıraksanıza adamın yanına
ulan kocasından dayak yiyen kadınları koruma altına almıolarda gidip adamın yanında mutlu olan ayıyı alıolar türkiyenin daha büyk sorunları var gidip onları halletseniz