PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kanser teşhisinde büyük kolaylık


*fanii*
11-26-2007, 18:16
Kadın hastalıklarındaki kanser vakaları artık daha hızlı ve emin bir şekilde teşhis ediliyor.


Türkiye'de ilk defa Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne alınan preparat boyama ve kaplama makinesi ile kadın hastalıklarındaki kanser vakaları daha hızlı ve emin bir şekilde teşhis ediliyor.

İzmir ve Ege Bölgesi'nin en büyük kadın hastalıkları ve doğum hastanesi olan İzmir Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bir ilke imza atarak, Türkiye genelinde kadın hastalıklarında kullanılan "kombine preparat boyama ve kaplama makinesi" alarak kadın hastalıklarındaki kanser teşhisinde büyük mesafe aldı. Cihazın işleyişi ve fonksiyonları ile ilgili olarak açıklamada bulunan Uzman Dr. Sevil Seyhan, İzmir ve Türkiye'de ilk defa hizmete giren cihaz ile birlikte aynı anda 400 preparat (doku ve sıvı örneği) birden boyayıp kaplayabildiğini söyledi.

Alınan bu cihaz sayesinde kanser vakalarında en hızlı ve emin şekilde tanı konabildiğini ifade eden Seyhan, "Güvenli bir şekilde kısa sürede güvenilir tanı verme olanağı sağlıyor. Bu cihaz alınmadan önce teknisyenler tarafından hastalardan alınan doku ve sıvılar elde boyanıyordu. İlklerin hastanesi olarak bu konuda da önce hareket ederek, cihazı kullanmaya başladık" diye konuştu. Boyama ve kaplama cihazının laboratuarda çalışan personelin sağlığı yönünden de faydalı olduğunu belirten Sevil Seyhan, şu bilgiyi verdi: "Cihazımız, aynı zamanda çalışanların boyalama kimyasallarının yan etkilerinden korunmasını sağlıyor. Bu cihazdan önce personellerimiz şüpheli doku ve sıvıları tek tek boyuyorlardı."

Cihazın laboratuarda standardizasyon sağladığını kaydeden Seyhan, "Avrupa'daki ve ABD'deki patoloji laboratuarlarının standartlarını yakalamış oluyoruz. Ekim ayının sonunda hizmete girdi. Çalışmalarımızda büyük kolaylık sağlamaya başladı. Diğer hastaneler de bu cihazdan alarak patoloji laboratuarlarının standardını yükseltmek istiyorlar. Bu cihaz onlara da örnek teşkil etti.Hastanemize gelerek çalışmaları bizzat yerinde gördüler" dedi. Tedavi hizmetleri hakkında da bilgi veren Uzman Dr. Seyhan, hastanede 2006 yılında 230 bin muayene yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Günde yaklaşık bin hasta geliyor. 2006 yılında 22 bin yatan hastamız var. Sezaryen artı normal doğum olarak 10 bin doğum gerçekleştiriyoruz. Hastalık şikayetiyle gelen kişilerden kanser şüphesi olanlardan doku ve sıvı örneği alıyoruz."


Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=307479)