PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Özok: AKP, bu ülke için bir şanstır


Kalpsiz_
11-26-2007, 01:19
TBMM’de katıldığı panelde AKP’nin iktidar olmasının Türkiye için bir şans olduğunu söyleyen Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, şaşkınlık yarattı.

TBMM Genel Sekreterliği ve Yasama Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yasama Sürecine Sivil Toplum Katılımı: Bir Sistem Arayışı’ başlıklı panelde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, 22 Temmuz seçimlerinin ardından AKP’nin yeniden iktidar olmasının Türkiye için bir şans olduğunu söyledi. Özok, “Bu ülkemiz için son derece önemli bir fırsat. Hele hele 22 Temmuz 2007 günü Sayın Başbakan’ın AKP Genel Merkezi önünde ulusumuza ve tüm uluslara verdiği cevap, ülkemizin demokratik yapısı için son derece önemliydi. Orada Başbakan, herkesin görüş ve düşüncesini alacağını ifade etti. Bu, bugünkü toplantının da çok önemli bir mesajıdır. Çünkü bu tür bir yaklaşım Türkiye’de pek çok sorunu aşacaktır” dedi.

BU MECLİS ANAYASA YAPAR

Türkiye’de artık her şeyin demokrasi kuralları içinde gelişmesi gerektiğine işaret eden Özok, “Asla ve asla demokrasi dışı güçlerin ülkemizde egemen olmasını istemiyoruz. Türkiye, 60 ve 80 darbelerinden çok büyük zararlar gördü. Darbeler öncesini hatırlayın. Örgüt dediğiniz zaman 100 kişi bir araya gelince Türkiye’yi yıkmak için uğraş veren insanlar olarak algılanmıştır. Artık günümüz demokrasisi biçimsel bir demokrasi değil, herkesi dinleyeceksiniz. Bazılarımız için yeterli olmasa da bu parlamento rahatlıkla anayasa yapabilir” diye konuştu.

CHP’Lİ Mİ DEĞİL Mİ

Özok, 2003’te Anayasa Mahkemesi üyeliği için Cumhurbaşkanı Sezer tarafından aday gösterilince CHP’den istifa etmişti. 22 Temmuz seçimleri öncesinde ise CHP’den milletvekilliği için aday adaylığı başvurusunda bulunmuş, ancak aday gösterilmemişti. Özok’un adaylık başvurusu sırasında CHP üyeliği için yeniden form doldurduğu ve halen CHP’nin resmi kayıtlarında CHP üyesi olarak göründüğü belirtildi. Özdemir Özok, kendisinin CHP üyesi olmadığını söylüyor.

Yeri gelir, mengene gibi kıvırırım

BAŞKAN Özok, AKŞAM’ın soruları üzerine “Parlamentoda katılımcılığı, şeffaflığı öne çıkaran anlayış kim olursa olsun iyi bir şanstır” dedi. AKP’nin dışarıdan ithal edilmediğini belirten Özok, AKP’ye karşı önyargısının da, yakınlığının da olmadığını anlattı ve “Yeri geldiğinde mengene gibi kıvırırım, ne kadar ağır laf varsa saygı ve terbiye kuralları içinde söylerim” dedi. Herhangi bir partinin yüzde 47.5 ile parlamentoya girmesinin Türk demokrasisi için bir şans olduğunu dile getiren Özok, şöyle devam etti:

“AKP içimizden çıktı. Demokratik teamüllerle çıktıysa bu büyük bir şanstır. Bu şansı, AKP kullanır ya da kullanmaz. Kafasının içerisindeki koşullanmışlıkları ortaya çıkarmazsa her türlü desteği veririz. Sürekli savunacaksın ya da karşı atak yapacaksın anlayışı yanlış. Bunu aşmamız lazım. Yıllardır bizimle aynı görüşü paylaşan insan AKP’ye girdi. Ne diyeceğiz biz bu insanlara?”

Hukuk düşmanı imamdan sıcak, demokrat aslana

ÖZDEMİR Özok’un AKP iktidarına ve Başbakan’a yönelik açıklamalarının yıllar içinde nasıl değiştiğine kendi sözleriyle örnekler:
# Mayıs 2004: İmam Hatip’te okumuş bir insanın Türkiye’de başbakan olmasını hiçbir şekilde içime sindiremem.
# Kasım 2006: Her fırsatta yargıdan ve bağımsız yargının yasa ve hukuka uygun kararlarından yakınan AKP hükümetinin sayın Başbakanı bu kez yargının özgür sesi barolar ve Türkiye Barolar Birliği’ne karşı açık ve net bir tavır içine girmiştir.
# Nisan 2007: AKP, 12 Eylül askeri darbesinin ürünü olan ‘tarikat - siyaset - ticaret’ ilişkisinin siyaseten oluşumudur. 2002’den bu yana giyim, kuşam, saç, sakal ve bıyık biçiminden başlayan toplumsal geriye gidiş, tehlikeyi ortaya koyuyor.
# Mayıs 2007: Deneyimsiz ve birikimsiz siyasal iktidar, büyük sandalye gücüne karşın, demokratik geleneklere uymayan, anlamsız dayatmalarla ülkeyi siyasi krize sürüklemiştir.
# Eylül 2007: Sayın Erdoğan, oyunu kuralına göre oynadı, yüzde 47 oyla aslan gibi geldi. Bu süreçte o sıcak, dost, demokrat, herkesi kucaklayan, azınlığın haklarını gözeten Başbakan’ı göremezsek Barolar Birliği olarak karşı çıkarız. Görürsek her türlü desteği veririz.



Akşam