PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Atatürk'ün Peygamber Efendimize duyduğu hayranlık


tomqoliq
06-02-2008, 16:04
Atatürk'ün Kuran-ı Kerim'e duyduğu derin sevgi ve saygısı, İslamdininin en saf şekliyle yaşanmasına olan inancı onun dindar yönünü herdönemde ortaya çıkarmıştır. Her zaman gerçek din ile batıl inançlarladolu gericiliği net biçimde ayıran Atatürk, birçok konuşmasında, samimive içten bir şekilde Allah'tan, İslam'dan, Kuran'dan saygı vebağlılıkla bahsetmiştir. Hz. Peygamberimizi övmüş ve Türk Milleti'ne,gerçek dine sarılmayı ve daha dindar olmayı tavsiye etmiş. Allah'ayönelmede Hz. Muhammed'i rehber göstermiştir:

"Bütün dünyanın Müslümanları Allah'ın son peygamberi Hz. Muhammed'ingösterdiği yolu takip etmeli ve verdiği talimatları tam olarak tatbiketmeli. Tüm Müslümanlar Hz. Muhammed'i örnek almalı ve kendisi gibihareket etmeli; İslamiyet'in hükümlerini olduğu gibi yerine getirmeli.Zira ancak bu şekilde insanlar kurtulabilir ve kalkınabilirler."(Atatürk, Nedim Senbai, A.Ü. Dil, Tarih, Coğrafya Yay., s. 102, 1979)

Hz. Muhammed'i överek O'nu kendisine örnek alan Atatürk, Hz.Muhammed'in peygamberliğine kesin olarak iman etmişti. Hz. Muhammed'eduyduğu hayranlığı ve O'nun peygamberliğini heyecanla anlattığı birsırada yanında bulunan M. Şemseddin Günaltay, Ata'nın o anki halinişöyle anlatmıştır:

"... Atatürk'ün denizlerden renk alıp renk veren gözleri, masanınüzerinde serili haritaya dikildi ve beni kolumdan tutarak masanınbaşına çekip parmağını bir noktaya dikti. Bu, kendi elleriyleçizdikleri bir askeri harita idi ve Hz. Muhammed'in büyük BedirCengi'ni adım adım gösteriyordu. Hz. Muhammed'e ve O'nunpeygamberliğine kadar, büyük askeri dehasına hayran olan eşsiz SakaryaGalibi, Bedir Galibi'ni göklere çıkarırken, "O'nun Hak Peygamberolduğundan şüphe edenler, şu haritaya baksınlar ve Bedir destanınıokusunlar" diye heyecanlandı.

Ata'nın son sözü şu olmuştu:

- Hz. Muhammed'in bir avuç imanlı Müslümanla mahşer gibi kalabalık vealabildiğine zengin Kureyş ordusuna karşı Bedir meydan muharebesindekazandığı zafer, fani insanların karı değildir, O'nun Peygamberliğininen kuvvetli delili işte bu savaştır. (Atatürk ve Din Eğitimi, AhmetGürbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, s.28)

Atatürk"ün Hz. Muhammed'e duyulacak sevgiyi tarif ettiği sözleri ise şöyledir:

"Büyük bir inkılap yaratan Hazreti Muhammed'e karşı beslenilen sevgi,ancak onun ortaya koyduğu fikirleri, esasları korumakla tecelliedebilir." (Şemsettin Günaltay, Ülkü Dergisi, sayı 100, s. 4)

Atatürk, dinimizin tam anlamıyla ve aslına uygun olarak yaşanmasını vemilletimize doğru, modern, hurafelerden arındırılmış bir din anlayışınıbenimsetmeyi hedeflemiştir. Hiçbir aşırılığa kaçmadan, Kuran'ın modernbir dünyayı tarif ettiğini çok net biçimde özümsemiştir.

Açıkça anlaşılmaktadır ki, gerçek manada dindarlık, heyecanlıfanatiklerin, tutucu, kapalı görüşlü kimselerinkinde değil; Atatürk'üntarif ettiği ılımlı, insancıl, modern yapıda kendini göstermektedir.

Büyük Atatürk'ün, İslam dinini, Kuran-ı Kerim'i, Hz. Peygamberi ve dinimüesseseleri öven tüm bu sözleri, O'nun dinimize olan içten bağlılığınıgösteren somut ve tartışılmaz belgelerdir.

MetinCeylan
06-02-2008, 16:36
eline saglık:)

ALONE53
06-02-2008, 20:17
ELİNE SAĞLIK ....