PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Iraklılar ülkelerine dönüyor


Kalpsiz_
11-25-2007, 21:48
Ürdün ve Suriye'ye kaçan Iraklı ailelerin ülkeye geri döndüğünü belirtti.
Iraklı yetkililer, şiddetin azalma eğilimi göstermesiyle Ürdün ve Suriye'ye kaçan Iraklı ailelerin yoğun biçimde ülkeye geri döndüğünü belirtti.

Sınır Emniyet Müdürü General Muhsin Abdül Hasan, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Irak'tan kaçan ailelerin yoğun biçimde geri döndüğünü, bunun üzerine sınırlardaki kontrollerin artırıldığını söyledi. Sayı vermeyen Iraklı General, Irak Başbakanı Nuri El Maliki Hükümeti'nin son zamanlarda binlerce Iraklı ailenin dönmeye başladığını söylediğini hatırlattı.

Bu arada, BM'nin Irak'taki misyonu da mülteci ve yerlerinden olmuş Iraklıların kitleler halinde geri döndüğünü belirtirken, Cenevre'deki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, durumun hassasiyeti nedeniyle mülteci ve yerlerinden olmuş kişilerin hızlı biçimde Irak'a dönüşünü çok da tavsiye etmediğini bildirdi.

Uluslararası kuruluşlar, ABD'nin Mart 2003'teki müdahalesinden sonra Suriye'ye 1,4 milyon Iraklının geçtiğini, ancak bu kişilere iş ve mali destek sunma olanaklarını sunma imkanı olmayan Suriye'deki durumun giderek kritikleştiği uyarısında bulunuyor.

Iraklıların, Suriye'nin dışında Ürdün'e gittiği de biliniyor ve bu ülkeye sığınanların sayısının da 500 bin ila 750 bin civarında olduğu belirtiliyor. Bu arada, ülke içinde de yerinden olanlar bulunuyor. Iraklılar, ülke içinde şiddetin daha az olduğu bölgelere de kaçıyor.
Kaynak: AA