PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Enflasyon neden olumsuz etkileniyor?


Kalpsiz_
05-30-2008, 18:20
Ekonomi Değerlendirme Toplantısı için Başbakan Erdoğan'dan yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada Türkiye'nin, ihracattaki yüksek performansa karşın enerji ithalatının ilk 3 ayda yüzde 56,9 oranında artması nedeniyle cari işlemler açığının olumsuz etkilendiği bildirildi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in başkanlığında bugün
gerçekleşen Ekonomi Değerlendirme Toplantısı'nın ardından Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası piyasalarda enerjinin yanısıra, temel gıda ürünleri fiyatlarının da yüksek oranda artmasının, enflasyonu olumsuz yönde etkilediği vurgulandı.

Açıklamaya göre, gelecek dönemde genel olarak tüm dünyada görülen enflasyonist baskıları en aza indirmek amacıyla maliye ve para politikaları koordineli ve ihtiyatlı bir biçimde uygulanacak, enerji ve gıda konusunda bölgesel olanak ve kaynakların kullanımı hızlandırılacak, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin uygulanması, bölgesel ekonomik kalkınma ve toplumsal gelişmenin hızlandırılması sağlanacak.

Geçen yıl yaşanan ağır kuraklık nedeniyle düşen tarımsal üretimde bu yıl
beklenen toparlanmanın, ekonominin büyümesini destekleyeceği belirtilen
açıklamada, Türkiye'nin, rekabet gücünü artıracak, büyüme ve istihdama
katkı sağlayacak, kayıtdışılığı azaltacak önemli reformların yaşama geçirildiği, özellikle sosyal güvenlik reformu, istihdam paketi, yap-işlet-devret sisteminin kapsamının genişletilmiş olmasının Türkiye için önemli açılımlar sağlayacağı vurgulandı.

Yılın ilk 4 ayında bütçe perfomansının öngörülenden de güçlü olduğu hatırlatılan açıklamada, bu perfomansta vergi gelirlerindeki artışın temel rolü oynadığının altı çizildi.

Hazine'nin borç çevirme oranının geçmiş dönemlere göre önemli ölçüde azalmış olması ve güçlü rezerv pozisyonunun, global gelişmelere bağlı riskler karşısında önemli bir güvence oluşturduğu anlatılan açıklamada, mali sistemin güçlenen yapısının, kamu finansman dengelerindeki iyileşmenin ekonomiye sağladığı dayanıklılığı güçlendirici bir unsur olduğu da vurgulandı.

Açıklamada, ''gerek özelleştirme programında sağlanan ilerlemeler gerekse özel sektörde gerçekleşen işlemler, Türkiye'nin doğrudan yatırımlar açısından cazibesini devam ettirdiğini orataya koymaktadır.

Yatırım ortamını daha da iyileştirici adımlar, gündem maddelerimiz arasında yer almakta ve bu alanda en üst düzeyde izleme ve koordinasyon yapılmaktadır. Ayrıca, AB müzakere süreci taahhütlerimiz çerçevesinde sürdürülmeye devam edilmektedir'' dendi.

Kaynak: Enflasyon neden olumsuz etkileniyor? - EKONOMİ - HABERTÜRK - Türkiye'nin En Büyük İnternet Gazetesi (http://www.haberturk.com/haber.asp?id=75745&cat=130&dt=2008/05/21)