PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Anka kuşunun iniş anı


MetinCeylan
05-27-2008, 18:55
http://www.internethaber.com/images/news/63802.jpg
Anka kuşunun iniş anı
27 Mayıs 2008 Salı 12:21
NASA, Mars’a gönderdiği uzay aracı Phoenix’in Kızıl Gezegen’e iniş anını bir başka uydu aracılığıyla görüntüledi.


700 milyon kilometre yol katederek 10 aylık yolculuğunun ardından dün Kızıl Gezegen’in Kuzey Kutbuna başarıyla inen uzay aracı Phoenix, 3 aylık görevine başladı. Anka Kuşu’nun görevinin en zorlu bölümü olan iniş anı Mars’ın yörüngesindeki bir uydu tarafından görüntülendi.

Rönesans uydusu tarafından çekilen karede Phoenix paraşütünü açmış halde görülüyor.

Bu görüntünün uydu tarafından tespit edilebilmesinde hem iyi bir planlama hem de şans faktörü etkili oldu. http://www.internethaber.com/images/other/uuu.20080527123102.jpg

Anka Kuşu’ndan gelen ilk görüntülerdeyse Kızıl Gezegen’in yüzeyindeki poligon şeklindeki alanlar göze çarpıyor. Anka Kuşu, Mars’ta yaşam olup olmadığına dair araştırmalar yapacak. Robot kolu aracılığıyla Mars yüzeyindeki toprak tabakasını kazarak 10 santimetre derinde olduğu tahmin edilen buz tabakasına ulaşacak.

Gezegende daha önce hiç sıvı halde su bulunup bulunmadığı anlaşılmaya çalışılacak. Zira gezegende yaşam belirtilerinin olması için su bulunması gerektiğine inanılıyor.

Anka Kuşu, yine gezegenden toplayacağı toprak örneklerini de içine yerleştirilen özel laboratuvarda analiz edecek.

Aracın enerjisini sağlayacak güneş panelleri, aracın inişinin havaya savurduğu yoğun toz tabakası yatıştıktan sonra açılmak üzere programlandı.

Mars kaşifi Phoenix, 32 yıldan bu yana Kızıl Gezegen’in yüzeyine başarılı bir motorlu iniş yapmayı başaran ilk uzay aracı.

Haber Kaynağı: http://www.internethaber.com/images/news_source/3.jpg

™DJ_αzяαϊL
05-27-2008, 18:57
Ne İniştee Beeee Cok Haycanlı :D:D:D:D