PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : McLaren: "Renault Olayı Çok Daha Büyük"


Kalpsiz_
11-25-2007, 05:51
McLaren Mercedes Takımı, Renault'yu kendilerine ait gizli bilgilere sahip olarak "adil olmayan bir avantaj" yaratmakla suçladı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, McLaren'e ait oldukça yüklü bir dosyanın Renault F1 Takımı içinde "bilerek ve çok geniş çapta" dağıtımının yapıldığını ve bu bilgileri takımda üst ve alt düzeyde birçok kişinin gördüğünü bildiriyor. McLaren'den elde edilen dosyaya ilişkin haberinde BBC, McLaren'in benzer bir suçlamayla takım puanlarının tamamen silindiğini ve 100 milyon Dolar para cezasına çarptırıldığını kaydediyor ve önümüzdeki ay soruşturması yapılacak olan Renault'nun çok daha ciddi bir ceza almasının söz konusu olduğunu bildiriyor.

BBC, FIA'nın bundan bir süre önce yayınladığı konuya ilişkin açıklamada, Renault'da bulunan ve takımın da teyid ettiği McLaren'e ait gizli bilgiler içinde; McLaren Formula 1 otomobilinin taslakları ve çok kritik ölçüleri, komple yakıt sistemi, vites ve şanzuman detayları, yağ soğutma ve hidrolik kontrol sistemleri ile 2006 ve 2007 otomobillerinde bulunan süspansiyon komponentlerinin olduğunu bildirdiğini kaydediyor. Yine aynı haberde, McLaren dosyasının Renault'da 18 görgü tanığının olduğuna ilişkin bildirimlerin de varlığı ve bu bildirimlerde, söz konusu Renault F1 çalışanlarının McLaren'e ait gizli teknik bilgileri gördüklerini, bazılarının ise ayrıntılı olarak incelediklerini itiraf ettiklerine de yer veriliyor. McLaren'in 2006 ve 2007 sezonu otomobillerine ait 780'den fazla teknik çizimin ve ozalitin yer aldığı, toplam 33 dosyadan oluşan McLaren bilgilerinin, 2006 Eylül ayında Renault'nun bilgisayar ağına yüklendiği ve bu bilgilerin 18 Renault personelince tartışıldığı, bu kişiler arasında üst düzey mühendislerin ve bazı departman şeflerinin de bulunduğu da, McLaren'den alınan dosyaya atfen BBC haberinde yer alıyor.

Renault F1 Takımı olayın ortaya çıkmasından hemen sonra yaptığı açıklamada, McLaren'den Renault'ya geçen Phil Mackereth'in eski takımına ait söz konusu bilgilerin bazılarını, hiç kimse ve yetkilinin bilgisi dışında, Renault'nun Formula 1 ağına yüklediğini belirtmiş ve McLaren ile FIA'nın bağımsız uzmanlarının takımın bilgisayar sitemlerini ve tasarım kayıtlarını diledikleri gibi inceleyebileceklerini duyurmuştu. Bu arada Renault F1 Takımı yaptığı bir iç soruşturma sonucu Mackereth'in görevinden geçici olarak alındığını ve söz konusu disketlerin de McLaren'e iade edildiğini açıklamıştı.

İngiliz Guardian Gazetesi ise, McLaren avukatları Baker McKenzie'nin, Renault'nun hukuk danışmanları olan Withers'a yazılı bir şikayette bulunarak, Renault personelinin yazılı bildirimlerinin eksik ve yanıltıcı olduğunu bildirdiklerini, buna karşılık Renault sözcüsünün ise, 6 Aralık tarihine kadar her hangi bir yorum yapmayacaklarını bildirdiğini haber veriyor.