PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Eski MİT'çi Öneş: Darbelerin zihinsel ortamı demokratik istihbarat anlayışıyla yok ol


ALONE53
05-26-2008, 19:03
Eski MİT'çi Öneş: Darbelerin zihinsel ortamı demokratik istihbarat anlayışıyla yok olur


Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Türk istihbarat yapısının parlamento denetimine tabi tutulması gerektiğini söyledi.



Öneş, 1960 yılından itibaren yaşanan darbelerin zihinsel ve kurumsal tortular oluşturduğunu belirterek bunun ortadan kaldırılması için demokratik bir istihbarat konseptine gereksinim duyulduğunu kaydetti.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı'nın (TESEV) gerçekleştirdiği 'İstihbaratı Hesap Verebilir Hale Getirmek' isimli panel Ankara Gordion Otel'de gerçekleşti. Panele konuşmacı olarak katılan MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Türk güvenlik ve istihbarat birimlerinin içinde bulunduğu durumla ilgili ilginç iddialarda bulundu. Cevat Öneş Türkiye'deki güvenlik ve istihbarat sistemlerinin, yapı ve uygulamalarında gerçekleştirilen güncellemeye rağmen çağdaş devletlerdeki değişimlerin uzağında kaldığını savunuyor. Eski MİT'çi Türkiye'nin tarihi derinliğine rağmen, güvenlik ve istihbarat zihniyetinde değişim gerektiği düşüncesinde. Öneş, istihbaratta çağdaş gelişmelerin benimsenmesi ve pratiğe geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Öneş, 1960'lı yılardan sonra yaşanan darbelerin oluşturduğu yapıyı da masaya yatırdı. MİT eski yetkilisi, 1960'lı yıllardan itibaren yaşanan iç güvenlik sorunları ve darbelerin sürekliliği içinde ortaya zihinsel ve kurumsal tortuların çıktığını aktardı. Öneş, 'Bu tortuların tamamen ortadan kaldırılması için çağdaş, demokratik, özgür ve toplumsal sistemi koruyan bir güvenlik ve istihbarat konseptinin gerçekleştirilmesinin zorunlu gerçeği ile yüzleşmek durumundayız.' dedi. Öneş böyle bir gelişmenin ancak Türkiye'nin çağdaş genel demokratikleşme hedefleri ve değişimi içerisinde mümkün olacağını söyledi.

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı'nın Türk güvenlik ve istihbarat birimleri ile ilgili saptamaları ise dikkat çekti. Öneş, MİT, polis ve asker istihbaratlarının yasal görev ve yetkileri arasında iç içe geçme olduğunu hatırlattı. 'Güvenlik istihbaratı ile devlet çapında stratejik istihbarat üretiminin niteliksel farklılığını dikkate alan yeni bir yapılanma gerçekleştirilemedi. ' diyen Öneş, farklı yapıdaki Türk istihbarat servislerinin yurtiçi ve yurtdışındaki çalışmalarda görev ve yetki alanında sorun yaşadığını ileri sürdü. Cevat Öneş ayrıca 2937 sayılı istihbarat kanunuyla düzenlenen istihbaratın merkezi koordinasyonu gibi hayati bir çalışmaya çeşitli sebeplerle işlerlik kazandırılamadığını savundu.

Öneş ayrıca devletin istihbarat üretiminin küresel ve bölgesel gelişmeler ile terör, güvenlik ve finans çerçevesinde Türkiye'nin ihtiyaçlarına olması gereken seviyede cevap vermekte yetersiz kaldığını ileri sürdü. Cevat Öneş, bunların yanısıra istihbarat servislerinde denetim ve gözetim sisteminin kurumsallaşmasına paralel olarak sürekliliğe sahip şekilde parlamento denetimi şartlarının yaratılması gerektiğini söyledi.

Sedat Güneç - Alper Sancar / Ankara