PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : dünyanın bütün Türkçe'leri yarışın


ALONE53
05-25-2008, 19:07
İbrahim Asalıoğlu
Dünya yeniden bir arada. Ancak bir Birleşmiş Milletler toplantısı için değil; Türkçe Olimpiyatları için, Türkçe konuşup anlaşmak için. Bu yıl 6.sı düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 110 ülkeyi ve onların gençlerini bir araya getiriyor, kardeşlik ve barış için. Adını bile duymadığınız, yerini haritada bile gösteremeyeceğiniz ülkelerin gençleri birkaç gündür Türkiye’deler, Türkçe konuşuyor ve Türkçelerini yarıştırıyorlar. Papua Yeni Gineli bir gençle Singapurlu, Meksikalı ile Belaruslu, Türkçe konuşup anlaşıyor; ‘No İngilizce, evet Türkçe’ diyor. Dünyanın farklı coğrafyalarına açılan Türk okulları, bugüne kadar kendisine yan gözle bakanlara bile yaptıklarını gösterme imkânı buluyor; “Siz anlamak istemeseniz de hedefimiz dünya kardeşliği ve dünyaya Türkçeyi öğretmek” diyor. Dünya gençlerini buluşturan ve kaynaştıran Türkçe Olimpiyatları, aynı zamanda bir kültür paylaşımına da sahne oluyor. 110 ülkenin kültürü ilk kez bir organizasyonda bir araya gelirken bu, dünya barışı ve kardeşliğine de zemin hazırlıyor. Olimpiyatların ön elemeleri Kızılcahamam Asya Termal Tatil Köyü’nde gerçekleştirilirken, Ankara Altınpark da iki gün boyunca 110 ülkenin kültürünü ağırlıyor. Öğrencileri görmek için Kızılcahamam’a gelen Ankaralılar, bununla da yetinmeyip Altınpark’a da adeta akın ediyor. 100 binden fazla Ankaralı, Kültür Şöleni’ni gezerek çok değişik ülkelerin kültürlerini tanıma imkânı bulurken, dünya gençlerini bağırlarına basıyor. Bu yıl Ankara ve İstanbul’un dışında İzmir, Bursa ve Kayseri gibi illere de gidecek olan olimpiyat öğrencileri Anadolu’ya da açılarak, kendilerine Türkçe öğreten öğretmen ve okullara sponsor olan esnaf ve işadamlarına teşekkürlerini sunuyor.

Türkiye tanıtım ve organizasyon anlamında tarihi günlerinden birini yaşıyor. 5 kıtadan ve 110 ülkeden gelen 550 öğrenci, Nobel’e aday bir organizasyonda buluşuyor. Adlarını belki ilk defa duyduğumuz, haritada yerini bulmakta zorluk çekeceğimiz ülkelerin renkleri, dinleri ve dilleri farklı öğrencileri Türkçe konuşup, Türkçe anlaşıyor. Düşünebiliyor musunuz 110 ülkenin ortak dili Türkçe. Bununla da yetinmiyor bu öğrenciler, Türk dilinin yanında Türk kültürünü, örf ve âdetlerini de öğreniyor, benimsiyor.

“Sabah kahvaltıya indiğimde farklı şivelerle Türkçe konuşan ve birbiriyle anlaşmaya çalışan çocuk sesleri duydum. Farklı renkte ve dildeki çocuklar adeta Birleşmiş Milletler’i Kızılcahamam’a taşımış ve onlar da Türkçe konuşuyor. Ne mutlu dünyaya Türkçe öğreten öğretmenlere, ne mutlu onlara destek olan esnaf ve işadamları ile 110 ülkede Türkçe öğrenen öğrencilere.” Bu sözler duygularını gözleri nemlenerek anlatan Prof. Dr. Mehmet Sağlam’a ait. Bir dönem Milli Eğitim Bakanlığı yapan, halen Meclis Eğitim Komisyonu Başkanlığı’nı yürüten ve Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Tertip Komitesi başkanı olan Mehmet Sağlam.

Fenerbahçeli İngiliz

Hiç aklınıza gelir miydi, bir İngiliz öğrencinin Fenerbahçe-Chelsea maçında Fenerbahçe’yi tutacağı. ‘Bu nasıl olur?’ diyeceksiniz, futbolun beşiği ve fanatikliği bilinen İngilizlerin bir öğrencisi Fenerbahçe’yi tutacak. Eğer çok sevdiği öğretmeni fanatik Fenerbahçeli ise olur. İngiltere’deki Feza Weekend Okulu’na devam eden Tanis Mcgrane, Chelsea maçında Fenerbahçe’nin yenilmesine çok üzülmüş. Sülalesinin Fenerli olduğunu anlatan öğretmen Ferah Ekiz’in bu fanatikliği öğrencisine de geçmiş. Türkçe Olimpiyatları’nda Leman Sam’ın ‘Gül Güzeli’ şarkısını söyleyen Tanis, Türklerle sürekli beraber olabilmek için iki yıl önce ölen babasının mirasını yaşı 18 olunca alıp bir Türk restoranı açacakmış. ABD Nevada’dan gelen ve kovboy eşi kıyafeti giyen Emma White da ‘Mehlika Sultan’ şiirini okuyor. Nevada’da üniversite okuyan Emma’nın Türkiye ve Türkçe sevgisi o kadar ileri gitmiş ki, bu yıl Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okuyacakmış.

Kızılderili öğrenci, Karadeniz şivesiyle şarkı söylüyor: Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, birbirinden renkli görüntülere sahne oluyor. Bu yıl ABD’den yoğun katılımın olduğu olimpiyatta yerel kıyafetli Afrikalı öğrenciler özel ilgi görürken, ülkelerinin geleneksel kıyafetleri içindeki dünya çocukları adeta bir kültür cümbüşü oluşturuyor. Yerli kıyafeti içindeki Papua Yeni Gineli veya Kızılderili kıyafeti giyen bir Amerikalıyı yan yana görmek mümkün bu olimpiyatta. Kızılderili bir öğrencinin Türkçe ‘merhaba, nasılsınız?’ demesi bizi öyle duygulandırıyor ki, ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Bir de bunun üstüne bu Kızılderili öğrencinin söylediği Türkçe şarkıyı dinleyince, hele bu şarkı da Karadeniz aksanıyla olunca şaşkınlığımız bir kat daha artıyor. Evet doğru söylüyorum, ABD Nevada’dan gelen 15 yaşındaki Coral Academy of Science öğrencisi Hannah Tabbada, Türkçe Olimpiyatları’nda ‘Ben seni sevdigimu dünyalara bildirdum’ diyor.

ABD’li öğrenci ebru yapıyor: ABD Arizona’dan gelen Yvonne Bourgeois ise ebru yapıyor. Resim yapmayı çok seven Yvonne’ye öğretmeni Mustafa Çalık’ın ‘en güzel resmin suya yapılan’ olduğunu söylemesi, öğrenciyi çok etkilemiş. Yvonne şimdi özel beceriler dalında ebru ile yarışıyor. Yine Arizona’dan gelen Brian Cloutier ise ‘Zindan Mehmet’e mektup’ şiirini okuyor.

Madagaskar’daki ilk Türk bebek: Türkçe Olimpiyatları o kadar büyük bir organizasyona imza atıyor ki, birçok kişinin yerini bile bilmediği Madagaskar’dan gelen Francice Pascalin ile tanışma fırsatı buluyoruz. Pascalin, ‘Ata Barı’ şarkısını, yine Madagaskar’dan gelen Joel Steven Ralcotomauo da ‘Yahya Kemal’in ‘Sessiz Gemi’ şiirini okuyor. Madagaskarlı çocuklarla konuşurken öğreniyoruz ki, Güney Afrika’daki dünyanın 4. büyük adası olan ve vanilyasıyla meşhur Madagaskar’da geçen sene Madagaskar’ın ilk Türk bebeği dünyaya gelmiş. 5 yıldır Madagaskar’da öğretmenlik yapan Kasım Aksoy’un geçen sene bir çocuğu olmuş, hem de 7. ayın 7. gününde ve 2007’de.

Siyahî öğrenciden ‘Ben siyah bir gülüm’ şiiri: Olimpiyatların en renkli simalarından biri de yerli kıyafetleri içindeki Mozambikli Henrique Bazar. Hemen herkesin fotoğraf çektirmek için yarışa girdiği 15 yaşındaki Henrique’nin ‘Ben Siyah Bir Gülüm’ şiiri büyük anlamlar yüklü. Söğüt Uluslararası Türk Koleji öğrencisi Henrique, beyazların Afrika’ya bakışının aksine oraların güzelliğini anlatıyor.

Öğrenemediği Türkçenin rüyasını görüyor: Herkesin Kenyalı Samuel Olero’nun Cem Karaca gibi söylediği ‘Allah Yar’ şarkısını dinlemesini isterdim; karşınızda Cem Karaca’nın siyahi hali. Işık Koleji son sınıf öğrencisi Samuel’in başına gelenler de hayli ilginç. Samuel, Türkçe öğrenirken bir türlü ilerleme kat edemiyor. Bir gün rüyasında kendini Türkiye’de, hem de Türkçe konuşurken buluyor. Sabah rüyasını anlattığı öğretmeni ise Samuel’in rüyasını hayra yoruyor ve sen çok güzel Türkçe konuşacaksın diyor. Sonrasında ise Samuel, Türkçe olimpiyatlarına katılacak kadar Türkçesini ilerletiyor. Türkiye’de rüyasında gördüğü kişilere bakan Samuel, henüz onları bulamadığını söylüyor.

Dünya çocukları kardeş oluyor: Olimpiyatlara katılan öğrencilerin ortak özelliği Türkçeyi ve Türk kültürünü çok sevmeleri. Hatta Güney Kore’den gelen 13 yaşındaki Sunmin Lee, babasının işi nedeniyle kaldığı İstanbul’da öğrendiği Türkçeyi, aradan iki yıl geçmesine rağmen unutmamış. Olimpiyatların ilk günlerinde gruplar halinde dolaşan çocuklar, sonraki günlerde farklı ülkelerden gelenlerle arkadaşlık ve dostluklar kuruyor. Tarihe ‘Kızılcahamam akşamları’ olarak geçecek akşamlarda ise Faslı saz çalıyor, ABD’li şarkı söylüyor, Afrikalı ‘Urfalıyam ezelden’ diyor.

Burmalı öğrenciye özel ilgi: Türkçe Olimpiyatları’nda Mynmar’lı (Burma) öğrenci ise özel ilgi görüyor bu yıl. Yaşanan felaket nedeniyle dünyada dikkatleri üzerine toplayan Burma’yla dünya çocukları da ilgili. Homaira Pyae Won Naing’in Burmalı olduğunu öğrenen farklı ülke çocukları, ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletirken, Homaira’nın ailesine bir şey olup olmadığını soruyor. Homaira’nın ‘ailem iyi’ cevabı karşısında rahatlayan öğrenciler, benzer felaketlerin kimsenin başına gelmemesi temennisinde bulunuyor. Van’dan 8 ay önce Burma’ya giden Esmehan Gülpınar öğretmen ise Burma’nın çok ciddi maddi yardıma ihtiyaç duyduğunu anlatıyor. Hazırlık yapmalarına rağmen felaket nedeniyle Burmalı öğrenciler olimpiyatlara gelemezken, Burma’yı fırtınadan önce gezi için Türkiye’ye gelen Homaira temsil ediyor. Homaira okuduğu anne şiirini, kendi Annesiyle birlikte Burma’daki Türk öğretmenlerin anneleri ve felakette yaşamını yitiren Burmalı annelere ithaf ediyor. YÖS sınavını kazanan ve doktor olmak isteyen Homaira, Türkiye’de okuyacak.

Tanzanyalı Ali, ‘Seviyorum Seni’ diyor: Türkçe Olimpiyatları’nda en çok fotoğraf çektirenler arasında Tanzanyalı Ali Abbas başı çekiyor. Asya Termal’e gelen Ankaralılar veya termalde kalan diğer misafirler yerel kıyafetleriyle dikkat çeken Ali ile fotoğraf çektirmeden geçmiyor. Bütün gün cep telefonu veya normal fotoğraf makinesiyle fotoğrafının çekilmesinden bıkan Ali, saklanacak yer arıyor. 15 yaşındaki Feza Koleji öğrencisi ilk defa Türkiye’ye gelirken, Türk insanının sıcak kanlılığına hayran kalmış. Onur Akın’ın ‘Seviyorum Seni’ şarkısını seslendiren Ali, bunu birbirlerini sevenler ile öğretmenlerine ithaf ediyor.

http://genclik.zaman.com.tr/?bl=5&hn=1500

MetinCeylan
05-25-2008, 19:50
tesekkürler;)

ALONE53
05-26-2008, 17:04
rica ederim..........