PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İran nükleerden vazgeçmiyor !


*fanii*
11-24-2007, 18:57
İran yönetimi, uranyum zenginleştirme kapsamında 56 bin santrifüj kurmayı planlıyor.


İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade, resmi haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, "Natanz nükleer tesisinde uranyumu yüzde 4 oranında zenginleştirdiklerini, bunun kendileri için yeterli olduğunu, daha fazlasına ihtiyaç duymadıklarını" söyledi.

"Natanz nükleer tesisine 56 bin santrifüj kurulmasını planlıyoruz" diyen Agazede, bu planda bir değişiklik olmadığını, faaliyetlerin önceden belirlenen program çerçevesinde devam ettiğini belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) geçen hafta açıklanan raporunda, İran'ın UAEK ile işbirliği yaptığı, ancak Natanz nükleer tesisinde 3 bin santrifüjde uranyum zenginleştirmeyi sürdürdüğü belirtilmişti.

UAEK ile yaptıkları görüşmelere de değinen Agazade, "nükleer programa ilişkin şimdiye kadar yöneltilen bütün soruları yanıtladıklarını, diğer soruları da yanıtlamaya hazır olduklarını" kaydetti.

Yapılan görüşmelerde olumlu adımlar atıldığını söyleyen Agazade, UAEK'nın bir yazıyla P-1 ve P-2 santrifüjleri konusunun kapandığını bildirdiğini, bundan sonra, santrifüjlerdeki kirliliğin kaynağının inceleneceğini belirtti. Agazade, UAEK heyetinin kirlilik konusunu görüşmek için 10 Aralık'ta Tahran'a geleceğini bildirdi.

"İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyinde kalması için ortada hiçbir gerekçe kalmadığını" savunan Agazade, dosyanın UAEK'ya dönmesini istedi.


Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=307019)